Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ανοίγει ο δρόμος για τη μετάφραση των Οθωμανικών Κωδικών της Μουφτείας Βεροίας

Το Δ.Σ. ενέκρινε απόφαση υπέρ της αναγκαιότητας μετάφρασης των Οθωμανικών Κωδίκων ύστερα από επιστολή του ιστορικού ερευνητή και πρώην Λυκειάρχη κ. Παύλου Πυρινού

Το πράσινο φως για τη μετάφραση των Οθωμανικών Κωδίκων που φυλάσσονται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους Νομού Ημαθίας, στο ιστορικό κτήριο επί της οδού Ολγάνου, έδωσε στη συνεδρίαση της 25ης Οκτωβρίου 2021 το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας. Το Δ.Σ έκανε δεκτή την εισήγηση της Αντιδημάρχου Παιδείας, Συρμούλας Τζήμα μετά την επιστολή που απέστειλε προς τον Δήμαρχο Βέροιας και φορείς της Βέροιας ο ιστορικός ερευνητής και πρώην Λυκειάρχης κ. Παύλος Πυρινός.

Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας ψήφισαν υπέρ της αναγκαιότητας μετάφρασης των Οθωμανικών Κωδίκων, απόφαση που θα διαβιβαστεί στο Υπουργείο Παιδείας και στα υπόλοιπα αρμόδια υπουργεία ώστε να μεριμνήσουν σχετικά με τη χρηματοδότηση της μεταφρασμένης έκδοσης τους.

Η μετάφρασης των Οθωμανικών Κωδικών θεωρείται σημαντική καθώς αντιπροσωπεύει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της Βέροιας το χρονικό διάστημα στο οποίο αναφέρονται (1602-1882). Η έλλειψη πρόσβασης στους αμετάφραστους κώδικες αποκρύπτει από τη μελέτη σημαντικότατα στοιχεία για μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της ιστορίας της Βέροιας για τα αντίστοιχα χρόνια της τουρκοκρατίας. 

Μέσα από τη μετάφραση των νομικών αυτών κειμένων που αφορούν την επίλυση αστικών, εμπορικών και ποινικών υποθέσεων θα ξετυλιχτούν πτυχές της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής εκείνης της εποχής. Οι μεταφρασμένοι κώδικες θα αποτελέσουν αδιαμφισβήτητα πολύτιμη ιστορική πηγή για όλους και συνάμα τουριστικό πόλο έλξης.

Αντίστοιχη έκδοση σειράς μεταφρασμένων κωδίκων έχει πραγματοποιηθεί και στο Δήμο Χανίων.

1 σχόλιο:

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ