Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Πρώτη Ιερατική Σύναξη για το νέο Εκκλησιαστικό έτος στη Μητρόπολη Βέροιας

Τι ειπώθηκε για την πανδημία και τους «αρνητές» 
Την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου το πρωί στον Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά του Ιατρού στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βεροίας πραγματοποιήθηκε η πρώτη Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας για το νέο Εκκλησιαστικό έτος. Στην αρχή της Ιερατικής Συνάξεως ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως μας Αρχιμ. Αθηναγόρας Μπίρδας ενημέρωσε τους Ιερείς για τρέχοντα ζητήματα και θέματα υπηρεσιακής φύσεως.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Ποιμενάρχης μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος αναφέρθηκε στην πανδημία και στις συνέπειες που προκάλεσε, τόσο στην Εκκλησία, όσο και στον καθημερινό βίο των ανθρώπων. Τόνισε, χαρακτηριστικά, ότι αυτή η δοκιμασία μπορεί να αποτελεί ιατρικό πρόβλημα, αλλά δεν παύει να έχει πνευματικές διαστάσεις, καθώς και ότι είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε το αγαθό της ελευθερίας.


Στη συνέχεια, έγινε αναφορά στις δράσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και της Εκκλησίας της Ελλάδος, σχετικά με τη διαχείριση και την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19. Ιδιαίτερα, ο Σεβασμιώτατος, μετέφερε στο ακροατήριο τα όσα ενημερωτικά και ωφέλιμα ειπώθηκαν, κατά τη διάρκεια της Συνάξεως της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου, σχετικά με το εν λόγω ζήτημα.

Κάνοντας αναφορά στους λεγόμενους «αρνητές» και στην πεποίθησή τους ότι προστατεύουν την Εκκλησία, τόνισε, ότι αυτομάτως θέτουν τον εαυτό τους εκτός Εκκλησίας. Επίσης, το να παρουσιάζονται κάποιοι ως θεματοφύλακες της πίστεως και να συγκρίνονται με μεγάλους αγίους, αυτό αποτελεί πλάνη, επειδή, δεν θα σώσουν οι άνθρωποι την Εκκλησία, αλλά η Εκκλησία θα σώσει τους ανθρώπους. Επιπλέον, ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε στον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας της εποχής του, κάνοντας παραλληλισμό με διάφορα γεγονότα της επικαιρότητας (μάσκα, εμβόλιο κ.α.).


Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, επεσήμανε ότι η πανδημία είναι μια δοκιμασία που χρησιμοποιεί ο διάβολος, όχι για να δοκιμάσει την πίστη των ανθρώπων, αλλά για να δει πόσοι από τους ανθρώπους θα παραμείνουν στην Εκκλησία ενωμένοι με τον Χριστό. Υποστήριξε, ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και η ενότητα είναι αναγκαία, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός, ότι, πολλές φορές, εξαιτίας της διχόνοιας είχαμε και εθνικές αποτυχίες.

Στο τέλος της ομιλίας του, ξεχωριστή έμφαση, μεταξύ άλλων, έδωσε στην ενίσχυση, τόσο του κατηχητικού, όσο και του φιλανθρωπικού έργου, διότι, εξαιτίας της πανδημίας, υπέστησαν σοβαρό πλήγμα.

Αφού αναφέρθηκε σε διάφορα τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα, ο Σεβασμιώτατος, ευχήθηκε μία καλή και ευλογημένη εκκλησιαστική χρονιά.









5 σχόλια:

  1. Απογοήτευση!
    Μία ερώτηση στον σεβασμιότατο για το ποια από τα δύο παρακάτω είναι ανώτερο ως καλό για τους ανθρώπους, ο σαφής και ξεκάθαρος Λόγος του Θεού που μας δίδαξε ο Χριστός ή η βατσίνα με τα αβέβαια αποτελέσματα?
    Ο κάθε πνευματικός άνθρωπος θα απαντήσει σίγουρα το πρώτο. Κι όμως, ο Πανάγαθος Θεός είπε " Ὅστις θέλει οπίσω μου ελθείν, απαρνησάσθω εαυτὸν, καὶ αράτω τὸν σταυρὸν αυτού, καὶ ακολουθείτω μοι".
    Όπου υπάρχει ελευθερία και αυτεξούσιο είναι από τον φιλάνθρωπο Θεό και όπου υπάρχει υποχρέωση και εξαναγκασμός είναι από τον μισάνθρωπο διάβολο.
    Λυπάμαι για αυτά που διάβασα στο άρθρο, αν και τα περίμενα. Ελπίζω να υπάρξουν παλικάρια ιερείς που θα σταθούν στο ύψος του ιερατικού τους καθήκοντος για να αναπαυθούμε οι πιστοί που αποφάσισαμε να ακολουθήσουμε την στενή και τεθλημένη οδό και όχι τη φαρδιά λεωφόρο που μας προτείνετε σεβασμιότατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν φτάνει που τους πληρώνουμε όλους αυτούς, θα κήρυξουν τώρα και αντάρτικο στο κράτος που τους συντηρεί??? Απόλυση σε όποιον πάει κόντρα στους νόμους. Ούτε ένα ευρώ στην Εκκλησία. Όποιος θέλει να πληρώνει μόνος του..

      Διαγραφή
  2. Συμφωνώ με το όστις θέλει αλλά, θυμάμαι στο Γυμνάσιο και Λύκειο, μας πήγαιναν εκκλησιασμό , θέλαμε δε θέλαμε. Με το ζόρι. Αλλιώς αποβολή. Εμείς θέλαμε χαβαλέ και σεριάνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήσουνα παιδί και δεν ήξερες πιο ήταν το καλό και το κακό. Όπως η μαμά σου δεν σε ρωτούσε και σε τάϊζε με το φαγητό που αυτή ήξερε ότι ήταν θρεπτικό για την καλή σου σωματική υγεία.
      2.000 χρόνια έχουμε την εμπειρία και την μαρτυρία των Αγίων για την ορθή πνευματική τροφή.
      Τώρα έρχονται οι σύγχρονοι νεοτεριστές-οικουμενιστές, κοντοξυρισμένοι και κοντοκουρεμένοι ρασοφόροι να τα αμφισβητήσουν και σε κουνάνε το δάκτυλο.
      Απορρίπτουν ευλαβείς πιστούς λόγω φίμωτρου και βατσίνας και δέχονται παπικούς μέσα στους ναούς.
      Έχουν μεταλλαχθεί όπως και ο κορωνοϊός, γι'αυτό έχουν έφεση με τα μπόλια.

      Διαγραφή
  3. Δεν πάει έτσι. Τρίτη Λυκείου, η μαμά μου δεν μπλεκόταν σε τέτοια. Η μαμά μου , δεν με τάϊζε με το ζόρι φαγητό που δεν ήθελα. Οταν μεγάλωσα βέβαια, έτρωγα τα πάντα. Φυσιολογικά. Οστις θέλει, είπε. Όχι αν ειναι παιδιά, με το ζόρι θα το κάνετε να θέλει. Και οταν μεγαλώσει, να κρίνει απο μόνο του. Οτιδήποτε άλλο, ειναι προσηλυτισμός, εξαναγκασμός, απειλή, εκφοβισμός,

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ