Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Να ζεις ακομπλεξάριστα, χωρίς τα κουτάκια του ηθικισμού και καθωσπρεπισμού

Του Αρχιμανδρίτη Παύλου Παπαδόπουλου

«Όπου κι αν πας να είσαι με τον Χριστό. Όλα είναι καλά και ευλογημένα όταν γίνονται μαζί Του. Μην δαιμονοποιούμε πράγματα και καταστάσεις. Κάθε τι μπορεί από αγαθό να γίνει αισχρό όταν εμείς το προσεγγίζουμε με την ανάλογη διάθεση. Άρα δεν φταίνε τα πράγματα ή οι καταστάσεις, αλλά η δίκη μας χρήση προς αυτά και η δίκη μας προσέγγιση. Κάποιος δηλαδή, μπορεί να βρίσκεται μέσα στο Ναό και να αμαρτάνει και κάποιος άλλος να κάνει το μπάνιο του στην θάλασσα και να προσεύχεται. Δεν είναι ο τόπος αλλά ο τρόπος μας.

Γι’ αυτό ας μην βάζουμε ταμπέλες σε κανέναν και σε τίποτα. Όλα είναι σχετικά. Το σίγουρο είναι ότι ο άνθρωπος που αγαπά τον Χριστό όπου κι αν πάει, ό,τι κι αν κάνει είναι συνετός, προσεχτικός, γεμάτος ευγνωμοσύνη, χαρά και ειρήνη.

Ο άνθρωπος του Θεού απολαμβάνει την ζωή που του χάρισε ο Ουράνιος Πατέρας του, χωρίς όμως τις εμμονές των παθών, αλλά με την αρχοντιά των αρετών. Δεν είναι μόνο που πάμε και τι κάνουμε, αλλά κυρίως είναι γιατί πάμε εκεί ή γιατί το κάνουμε. Δηλαδή σημασία έχουν τα κίνητρά μας, τα κριτήρια που μας ωθούν στις συγκεκριμένες ενέργειες.

Μπορεί να έχουμε άσχημες ημέρες όμως η ζωή αυτή παραμένει όμορφη. Αυτή την ζωή λοιπόν καλούμαστε να την ζήσουμε ακομπλεξάριστα, χωρίς τα κουτάκια του ηθικισμού και του καθωσπρεπισμού, αλλά με την άνεση της αγάπης και της ταπείνωσης, μακριά από το σκοτάδι του εγωισμού και της μιζέριας.

Να ζούμε τη κάθε στιγμή ως την τελευταία μας. Αυτό σημαίνει να ζούμε ως ετοιμοθάνατοι, δηλαδή με μετάνοια και συγχώρεση προς όλους, με απαλότητα και επιείκεια, με καλούς λογισμούς και καλοσύνη, με απλότητα και έλεος.

Η μνήμη του θανάτου μας δεν θα πρέπει να μας κάνει σκυθρωπούς, αντιθέτως μας ξυπνά από τον λήθαργο της συνήθειας και του συμβιβασμού, μας ωθεί να ζούμε πλέον με χαρά και ενθουσιασμό, εκμεταλλευόμενοι το δώρο της ζωής προς δόξα Θεού και συμπόνοιας προς τον πλησίον μας».

18 σχόλια:

  1. Τα παιδάκια στην Αφρική ,που τουμπανιάζει η κοιλιά τους απο την πενία γιατί ο παναγαθος και παντοδυναμος τα βαζει σε δοκιμασίες που καταλήγουν στον θάνατο δια λιμοκτονίας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το επιτρέπει, για να τα σκέφτεσαι όταν στην ταβέρνα ντερλικώνεις την κοιλιά με παιδάκια και Μαλαματίνα.
    Επιτρέπει να πεθαίνει ένας νέος από ναρκωτικά, για να μη παρεις και εσύ ναρκωτικά
    Επιτρέπει, γενικά τη δυστυχία στους άλλους, για να μετριάζουμε την υπερβολή και ότι συμβαίνει στους άλλους, θα συμβεί και σε εμάς.
    Οι περισσότεροι ζούνε με τέτοια αλαζονεία, λες και ο Θεός τους χρωστάει, τους οφείλει περισσότερα αγαθά από τους άλλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτσε τωρα μη τρελαθούμε. Καταδικάζει μυριάδες παιδιά σε αργό, βασανιστικό θάνατο για να μην τρωμε εμεις παιδάκια; Αν ντερλικώναμε φακες ειναι εντάξει; Δεν γίνεται να καταδικάζει δυο τρεια ενήλικους γύρω στα ογδόντα; Και γιατι να καταδικάζει αφου ειναι αγάπη και συγχώρεση; ΚΛαταδικάζει μυριάδες γονείς με παιδάκια τετραπληγικά, για να μην τρώμε εμεις διπλό παγωτό; Καταδικάζει, επιτρέπει να ζουν εκατομμύρια αθώα βρέφη, αναμάρτητα ακόμη, για να μην παραγγέλνουμε εμείς με ντελίβερι διπλό μπιφτέκι με απόλα σύν πατάτες , που και που κανένα βράδυ; Και για να μετριάζουμε εμείς το διπλό μπιφτέκι, επιβάλει την δυστυχία σε μυριάδες άλλους άσχετους με μας; Και επιτρέπει την πολυτέλεια σε ιερωμένους , την συσσώρευση πλούτου για ποιο λόγο; Για να βλέπουν οι φτωχοί της ενορίας, πόσο καλός ειναι στους δικούς του; Και πως επέτρεψε στο Μάτι τόσους νεκρούς (στη φωτιά λέω), μικρούς μεγάλους; Για να δούμε εμείς οι απο μακρυά τι; Και αντε εμείς να δούμε. Δυο τρεις δεν έφταναν; Επρεπε να ειναι εκατό; Σα να μη μας τα λές καλά.

      Διαγραφή
    2. Πεθαίνουν χιλιάδες απο ναρκωτικά για να δούμε εμείς να μην παίρνουμε; Μα σαν Θεός που τα πάντα δύναται, δεν μπορεί με ενα τρισάγιο τον χρόνο μα μετατρέπει την ηρωίνη σε τουλούμπες; Τσακ μπάμ, θα σώζονται χιλιάδες. Και αντε ο Θεός δε μας χρωστάει. Εμείς χρωστάμε; Στην εφορία μπορεί. Εδώ φαγητό δεν έχουν χιλιάδες, τους χτυπάει και η αρρώστια και εκεί τι γίνεται; Δεν επέστρεψαν τα χρωστούμενα στο Θεό; Ωε δίκαιος κριτής δεν θα έπρεπε τον αλαζόνα να του κόβει τα παιδάκια και τα διπλά μπιφτέκια με απόλα και να μην την πληρώνουν άσχετοι πεινασμένοι; Εκει που πας να ντερλικώσεις τα παιδάκια να σούρχεται ενα τσιρλιό, που να το θυμάσαι και να μην ξαναντερλικώσεις. Κι εκει που πας να γκουρλώσεις την Μαλαματίνα, να σούρχεται ενα όραμα με μια Γεωργιάδη, με σατανάδες, καλικατζαραίους και τον εξαποδώ και να σούρχεται νταμπλάς. Εσένα όμως. Οχι τον κάθε άσχετο που τη βγάζει με πορτοκαλάδα ή Κάτι Σάρκ.

      Διαγραφή
    3. Το λάθος σας είναι ότι προσπαθείτε να καταλάβετε τις ενέργειες του Θεού, εγκεφαλικά, με τη λογική και όχι πνευματικά. Δεν πιάσατε το πνεύμα με το οποίο εκφραστικά και περιοριστίκατε στα συγκεκριμένα παραδείγματα.
      Οι Άγιοι πατέρες έλεγαν, για να λάβεις πνεύμα, πρέπει να δώσεις αίμα.
      Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

      Διαγραφή
    4. Και οι άνθρωποι, αντιλαμβάνονται κάτι ή με τις αισθήσεις ή με το μυαλό, τη λογική. Εσύ αντιλαμβάνεσαι πνευματικά κάτι με τον αγκώνα ή τις μασχάλες; Ρίχνεις ενα "Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε " και άντε γειά; Ρωτάω γιατι δεν καταλαβαίνω αυτα που λές και περιμένω να με πείσεις να καταλάβω. Τα συγκεκριμένα παραδείγματα δεν πιάνουν; Εσύ λοιπόν έλαβες πνεύμα αλλά, το αίμα το έδωσαν τα Αφρικανάκια.

      Διαγραφή
  3. Γιατί έτσι. Θεός ειναι , κατι θα ξέρει παραπάνω. Λογαριασμό θα δώσει; Πάντως αθώα δεν ειναι. Ολο και αμάρτησαν. Αλλο θα εκλεψε τίποτα τσουκνίδες για πίτα απο την γειτόνισσα, άλλο θα έβρισε χορτάτο σαπιοκοιλιά καναν ιερωμένο εκει,άλλο θα πήρε δυο αντίδωρα αντι για ενα, άλλο ο προπάππος του επήδαγε την αρχόντισσα του Γερμανού τοπάρχη επι αποικιοκρατίας, άλλο γιατι ανακάλυψε οτι στη νηστεία ο παππάς έτρωγε σκέτο πράσο αλλά μεσα ειχε λουκάνικο (μονο την εξωτερική φλούδα του πράσου ειχε για να τυλίγει το λουκάνικο)και το ειπε στην παρέα του. Εφαγε και ξύλο απο πάνω. Ετσι ειναι οι αθώοι; Ου να μου χαθούνε. Εμ τα βλέπει αυτα. Τι νομίζουν δεν τα βλέπει; Και αυτο δεν ειναι τίποτε. Στην κόλαση να δουν τι εχει να πάθουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάντως εμεις HELLAS MACEDONIA, να μην ανησυχούμε μη μας βρει τιποτε κακό, που χτες στα παπάκια, παραγγείλαμε μπόλικα μεζεκλίκια και τσίπουρα. Διακοπές που να δούμε με αυτα τα οικονομικά. Φαγαμε, ήπιαμε, ακούσαμε και ενα συγκρότημα απο τη Στέγη που έπαιζε για αρκετη ωρα, δροσιά και κους κους. Στην χειρότερη, θα την πληρώσουν τίποτε Αφρικανάκια με πρισμένες κοιλίτσες, που ποτε δεν θα μάθουμε τιποτε γιαυτά. Ωστόσο, θα μας ειναι παράδειγμα για να μην ειμαστε αλαζόνες. Μακρυά απο τσίπουρα και κοψίδια. Αλοίμονο στα Αφγανάκια. Πάντως, εγω θα προτείνω την επόμενη, να μην παραγγείλουμε, για να σωθεί ενα ακόμη Αφρικανάκι. Και οταν πάμε να καθήσουμε με την παρέα, θα βγάλω απο τον σάκο λειτουργιά και ενα καρτούτσο κρασί (μαυροδάφνη)και θα βουτάμε τη λειτουργιά μέσα. Ω ρε γλέντι που θα γίνει. Απο μουσική σκέφτομαι, να μην ακούμε αυτα τα αιρετικά και σατανικά και να πάω κανένα Σι Ντι με απολιτίκια. Τέλος πάντων, χαρούμενα, αναστάσιμα. Οχι ... η ζωή εν τάφω κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα αφρικανάκια μπορεί να πεθάνουν από την πείνα, αλλά εσύ, άνθρωπε του δυτικού σπάταλου κόσμου, θα πεθάνεις από χοληστερίνη.

      Διαγραφή
    2. HELLAS MACEDONIA, ολοι θα πεθάνουμε απο κάποιον λόγο. Και απο πέσιμο μπορεί. Τι κακό έχει η χοληστερίνη; Αλλο ειναι το θέμα μας που έθεσες. Τι σχέση εχει η δική μου χοληστερίνη, η επιλογή μου στα κοψίδια και τα κοκορέτσια, με τον μαζικό θάνατο αθώων παιδιών απο βασανιστική πείνα, που δεν ειναι επιλογή τους. Μπορει να εμπλέκεται ο Θεός σαυτό; Αντί να μαφήσει να πάω σαν το σκυλί σταμπέλι με την καλοφαγία μου, γιατί τιμωρεί άγνωστα σε μένα παιδάκια; Θες να πεις οτι απο την πολύ αγάπη του για μένα μην πεθάνω, σκοτώνει παιδάκια για να με προστατέψει με ττο παράδειγμα; Το αστείο ειναι οτι εμείς οι χορτάτοι εδώ τώρα, τα ρίχνουμε στον Θεό που πεθαίνουν παιδάκια, ενω ειναι καθαρά ανθρώπινες καταστάσεις, Ανθρώπινα κατορθώματα. Και σχεδόν πάντα, πο πολύ χορτάτοι, δεν τα εχουν καλά με τις εντολές του Θεού. Απεναντίας. Αυτοί που τα εχουν καλά, εχουν λίγο φαγητό. Εχουν λίγα . Θα μου πείς, οτι θα ανταμειφθούν στην αιώνια ζωή. Καλώς. Ευπρόσδεκτο. Υπάρχει τίποτε κακό να εχουν και σαυτή τη ζωή τα απαραίτητα; Οχι πολλά. Να μην πεθαίνουν απο πείνα τα παιδάκια λέω. Και αν νομίζεις οτι ο δυτικός κόσμος όλος τρώει το καταπέτασμα, κάνεις λάθος. Μεγάλο ποσοστό ανέχειας αγαπητέ. Απο την άλλη, νομίζεις στον ανατολικό κόσμο, πεινάνε όλοι; Πάλι κάνεις λάθος. Ο μεγαλύτερος πλούτος ειναι εκει, όπως και η φτώχεια. Δεν δέχομαι οτι και ο δικός τους ο Θεός κάνει τα ίδια με τον δικό μας. Δεν δέχομαι οτι μαζεύτηκαν οι Θεοί μια των ημερών και συνεννοήθηκαν , να κάνουν τα ίδια παντού μη χαλάσει η πιάτσα. Και άντε ο δικός μας Θεός, δεν βλέπει αυτες τις αδικίες στα νεκρά απο πείνα παιδάκια. Ενας άλλος Θεός εκει στην χώρα τους ή οποιοσδήποτε άλλος, αφου τόσοι πολλοί ειναι, δεν επεμβαίνει για να πει τον δικό μας
      " Επ, τι γίνεται εδώ; Πως επεμβαίνεις στα δικά μου χωράφια; Ασε κάτω τα δικά μου παιδιά και μη σε ξαναδώ κατά δω. Να κοιτάς τους δικούς σου που θα πεθάνουν απο κοψίδια, σπληνάντερα και μαλαματίνες , Που σκοτώνονται ντεληβεράδες για να προλαβαίνουν τα διπλά μπιφτέκια συν τις πατάτες παρακαλώ". Άδικο εχω;

      Διαγραφή
  5. Τα έχεις μπερδέψει όλα στο μυαλό σου, όπως και ο περισσότερος κόσμος. Νηστεία και προσευχή στον μόνο Πανάγαθο και αληθινό Τριαδικό Θεό, είναι ο τρόπος για να καθαρίσει η θολούρα και θα λάβεις πολλές απαντήσεις από τα ερωτήματά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιθανότητα να ειναι μπερδεμένα στο δικό σου μυαλό, όπως και σε πλήθος άλλων δίνεις; Μικρή σημασία έχει τι θα λάβω εγω. Το θέμα μας ειναι η αναγκαστική νηστεία εκατομμυρίων παιδιών που πεθαίνουν απο την ακραία νηστεία. Φαντάζομαι αυτα τα παιδάκια, έλαβαν πνεύμα και καθάρισε η θολούρα μετα απο τη νηστεία, οπότε στα ουράνια λιβάδια θα πάνε έτοιμα, γεμάτα πνεύμα ε; Πολύ θολό για λογικό οτι μου λές. Ενας απο τους δύό μας, δεν βλέπει τη μύτη του απο τη θολούρα.

      Διαγραφή
    2. Τι παραγωγική κουβέντα. Τίφλα να εχει το καλύτερο βιβλίο για χαλάρωμα το καλοκαίρι. Δες τι άλλο σκέφτομαι εγω HELLAS MACEDONIA. Ως γνωστόν, τα πάντα εν σοφία εποίησεν. Ναι αλλά όταν εποίησε τη γυναίκα, δεν πρόσθεσε κανένα τσεμπέρι, ούτε φούστες μέχρι τον αστράγαλο. Τα μεμέ και το στόμα, φόρα παρτίδα για τα γερά γούστα. Μόνο σε ενα σημείο το φύλο συκιάς. Αυτος τα δημιούργησε λοιπόν. Αρα ολα σοφά και ηταν άχριστο το φύλο. Μετ΄πως προέκυψαν τα τσαντόρ, οι μπούρκες και τα τσεμπέρια; Ντροπές για την Θεία δημιουργία; Δεν ειναι βλασφημία αυτό; Το οτι γίνεται της τάνας γύρω απο τα αναπαραγωγικά όργανα και σήμερα, δεν μπόρεσε να το προβλέψει; Με την δική Του δημιουργία γίνεται της τάνας. Θα επρεπε λοιπόν, οταν επλαθε την γυναίκα, να την κάνει σαν μπαμπουίνο. Ουρακοτάγκο. Ουτε αμαρτίες ουτε τίποτε. Και αυτή η ομοιότητα με την ανθρώπινη αναπαραγωγή να ειναι ίδια με του ιπποπόταμου , δεν ειναι σοφή. Η δική μας θα έπρεπε να ειναι πνευματική. Μόλις βλέπαμε οι άντρες τσεμπέρια και μπούρκες να λέγαμε " πω ρε μάνα μου τι τσεμπέρι εισαι εσύ;" και να έμενε έγκυος η άλλη. Θα το λέγαμε συνεχώς για να εχει διάρκεια. Οσο αντέχει ο καθένας δηλαδή. Ούτε αμαρτίες πάλι. Αν στόχος του ειναι η μή αμαρτία, θα επρεπε τα ανδρικά όργανα να τα βάλει κάτω στις πατούσες. Αντε να τρέξεις να την κυνηγήσεις την άλλη. Βήμα δεν θα εκανες απο τον πόνο. Ασε μας κοπέλα μου στον πόνο μας που θες και αμαρτίες. Λογικά, αποτελεσματικά πράματα. Κι επειδή η "αμαρτία" ειναι το ζητούμενο για τη φύση HELLAS MACEDONIA, ειμαστε εδω και τα λέμε. Να γελά ο κόσμος με το διαστροφικό ανθρώπινο μυαλό και τις αστοχίες Θεών. Και πρόσεξε καλά όσους μιλούν για πνευματική τροφή. Θρεφτάρια ειναι. Καλοταισμένοι. Τσακίζουν παιδάκια και μπιφτέκια πρώτα, στο καπάκι η μαλαματίνα και ενα αποκρουστικό ρέψιμο πριν αρχίσουν να ροχαλίζουν.

      Διαγραφή
  6. Πέσατε στην τρουπα του HEL.MAC.ενος ορθοδόξου χριστιανού πατριώτη λάτρη της αλήθειας,αναμαρτητου ο οποίος είναι έτοιμος για το "πρώτος τον λίθο βαλετω"τι μιλάτε ρε γατάκια; Από έναν φανατικό οπαδό της αλήθειας, πίστης,πατριωσυνης, δικαίου κτλ δηλαδή του μέγα HEL.MAC.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα τα πω τελευταία και διαφορετικά μήπως και πιάσετε κάτι.
    Πρώτον, διαβάστε προσεκτικά την παραβολή του ασώτου υιού και δείτε πότε ακριβώς "ήλθε εις εαυτόν", συνήλθε δηλαδή και αναλογιστείτε σε ποιά φάση του ασώτου είναι αυτά που λέτε.
    Δεύτερον, θα βρείτε απαντήσεις πολλές στην παραβολή του άγνωστου πλούσιου (δυτικός άνθρωπος) και του επώνυμου Λαζάρου (τα αφρικανάκια στην περίπτωσή μας), όπου και οι δύο πέθαναν, ο πρώτος από το πολύ φαΐ (ίσως χοληστερίνη) και ο άλλος από την πείνα.
    Και τέλος, υπάρχει περίπτωση κάποιος από σας όταν χάσει έναν πολύ δικό του άνθρωπο να πάει για διασκέδαση στις ταβέρνες και στα μπαράκια? Ασφαλώς όχι. Και μάλιστα είναι ενοχλητικό αν συγγενείς, φίλοι και γείτονες ξεδίνουν στη διασκέδαση προκλητικά στον πενθούντα.
    Για έναν χριστιανό η σκέψη προς τον συνάνθρωπο είναι μόνιμη, ελέγχει και μετριάζει τα πράγματα από την υπερβολή, ξέροντας ότι το δικό του περίσσευμα, είναι η στέρηση του άλλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ουτε καν μυρουδιά δεν επιασα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ερώτηση προς τον Hellas MACEDONIA:
    Αφού κατάφερες με τις κουταμαρες σου ανάμεικτες με ορθοδοξία, αλήθεια και πολύ φανατισμό να ασχολούμαστε όλοι μαζί σου, ρωτάω εγώ ο αφελής:
    Γιατί εφόσον ο Θεός επιτρέπει κατά την άποψη σου να πεθαίνουν οι άνθρωποι από τον covid και εσύ αρνησε μέτρα προφύλαξης και εμβολιασμού;; Μήπως κι εσύ ακόμη δεν έχεις βάλει μυαλό;;
    Συνδέω απλά τα υπέροχα σχόλια που κανείς σε άλλη δημοσίευση του Verioti με αυτήν που αλλά μας λες εκεί και άλλα εδώ...
    Άνθρωπε είσαι πνευματικά άρρωστος!
    Είναι η χειρότερη ασθένεια από όλες
    Αυτά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και καλά τα αφρικανακια τα αφήνει να πεθάνουν από την πείνα.
    Μαύρα είναι, απιστα είναι, πολλά είναι.

    Το καημένο το ελαφάκι που το τρώει το λιοντάρι για κορεσει την πείνα του ΤΙ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΈΚΑΝΕ;

    Είναι θεός αυτός που αφήνει τους λύκους να μπαίνουν στα μαντρια και να πνίγουν ολόκληρο κοπαδι προβατάκια; Τι αμαρτίες είχανε; Που ως γνωστόν ζέσταναν με τα χνώτα τους τον μεσσία;Και εμείς το Πάσχα τα σουβλίσουμε σαν τον Αθανάσιο διακο;

    Μυστήρια πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ