Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ιδέες και σκέψεις για τη Βέροια - «Ωρολογίου: Πάρκο ή Πλατεία»

Του Ηλία Μαυρόπουλου
Αγαπημένο θέμα συζήτησης όλων των Βεροιωτών είναι η περιοχή Ωρολογίου, όλοι έχουν μια άποψη να σου πουν για το πως θα ήθελαν να διαμορφωθεί η περιοχή αυτή. Περισσότερο πράσινο θα πουν πολλοί, να διέλθει ξανά ο δρόμος από το μέσο και να επανέλθει στη παλιά μορφή άλλοι, ενώ το σύνολο σχεδόν συμφωνεί στην ανέγερση του νέου Ωρολογίου. Τι είναι όμως η Ωρολογίου ή καλύτερα τι μπορεί να είναι; Πλατεία ή Πάρκο; Πρέπει να είναι μόνο το ένα ή το άλλο; Επαρκεί ο χώρος και για τις δύο λειτουργίες;

Αρχικά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η πόλη μας, πέραν της σημερινής Πλατείας Ωρολογίου, δεν διαθέτει καμία άλλη μεγάλη Πλατεία ικανή να φιλοξενήσει μεγάλες διοργανώσεις ή συγκεντρώσεις. Άρα η αναγκαιότητα ύπαρξης αυτού του χώρου ως πλατεία είναι δεδομένη. Ταυτόχρονα όμως είναι γεγονός ότι το πράσινο δεν είναι επαρκές ώστε να εξυπηρετεί την έννοια ενός πάρκου ή ενός χώρου ανάπαυσης.

Υπάρχει λοιπόν λύση; Αν περιορίσουμε τη σκέψη μας, τότε ναι ίσως φτάσουμε στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να θυσιάσουμε μια από τις δύο επιλογές. Όμως ας προσεγγίσουμε την περιοχή με μια ευρύτερη οπτική γωνία.

Στην 1η εικόνα, με κόκκινη σήμανση, περιγράφεται ο χώρος που αξιοποιείται σήμερα ως Πλατεία Ωρολογίου. Περιτοιχισμένη περιμετρικά, αποκομμένη από το δημόσιο χώρο που την περιβάλλει , με κανένα διάλογο με το Μεντρεσέ Τζαμί, με το νέο Μουσείο Απ. Παύλου (3ο Δημοτικό), με το Βήμα Απ. Παύλου, με το Βυζαντινό Πύργο και τη Συναγωγή. Εξαιτίας των τοιχίων, των φυτεύσεων δέντρων σε λάθος σημεία και της μη ορθής επιλογής δέντρων η πλατεία δίνει την αίσθηση ενός αποξενωμένου «δωματίου» στο οποίο πρέπει να εισέλθεις. Την ίδια αίσθηση ξεχωριστών «δωματίων» δίνουν και όλοι οι χώροι που προανέφερα. 

Σε μια αναλογία δωματίων, θα μπορούσαμε να πούμε, όπως ήταν η διαρρύθμιση των διαμερισμάτων παλαιότερα. Η πρόταση μου δεν είναι καινοφανής, προτείνω να προσεγγίσουμε την ευρύτερη περιοχή όπως κάνουμε ανακαίνιση σε αυτά τα διαμερίσματα, δηλαδή ρίχνοντας τους «τοίχους» και ενοποιώντας οπτικά την ευρύτερη περιοχή αξιοποιώντας όλο το δημόσιο χώρο.

Ενδεικτική είναι η 2η εικόνα (κίτρινη σήμανση) όπου εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι αν απομακρυνθούν οι κερκίδες και τα τοιχία, μεταφερθεί το Ηρώον σε νέα θέση (συνδυαστικά με το Πύργο Ωρολογίου) και αξιοποιηθούν τα πεζοδρόμια και το οδόστρωμα εκατέρωθεν της πλατείας προκύπτει ένας χώρος τουλάχιστον τριπλάσιος σε σχέση με σήμερα.

Στόχος είναι η οπτική και λειτουργική ενοποίηση της ευρύτερης περιοχής με την απομάκρυνση όλων των στοιχείων που προκαλούν οπτική «όχληση», την διατήρηση του μεγέθους της πλατείας και την αύξηση του πρασίνου. Στο χώρο όπου βρίσκονται σήμερα οι κερκίδες μπορεί να διαμορφωθεί ένας μεγάλος χώρος πρασίνου ενώ η ένταξη των τεράστιων περιμετρικών πεζοδρομίων και του οδοστρώματος μπορεί να γίνει στα πρότυπα της οδού Εληάς, η οποία κατά γενική ομολογία αποτελεί την ομορφότερη οδό της πόλης κυρίως λόγω των δέντρων που επιλέχθηκαν και του γκαζόν που σε «οδηγούν/εισάγουν» οπτικά σε ένα ανοιχτό χώρο και ένα αρμονικά (στο μέσο της οδού) τοποθετημένο υδάτινο στοιχείο.

Φανταστείτε ότι βρίσκεστε στο μέσο της πλατείας Ωρολογίου, χωρίς κανένα οπτικό εμπόδιο μέχρι τα ιστορικά σημεία (πλην της Συναγωγης) με όλα τα πεζοδρόμια περιμετρικά διαμορφωμένα όπως η Εληάς, άμεσα μιλάμε για 2 σειρές ψηλών δέντρων και γκαζόν που θα αλλάξουν την εικόνα της περιοχής. Προσθέστε τώρα την διαμόρφωση πρασίνου στο σημερινό χώρο των κερκίδων και τον Πύργο Ωρολογίου στο νοητό μέσο της οδού Μητροπόλεως.

Ο χώρος άμεσα θα πάψει να ασφυκτιά, θα υπάρχει μια ενοποίηση και μια ρευστότητα που θα οδηγεί τον επισκέπτη από το ένα σημείο στο άλλο ενώ θα είναι δυνατή και η ανάπτυξη δραστηριοτήτων όπως και στην οδό Εληάς.

17 σχόλια:

  1. Μια πλατεία που να κρατάει τον κόσμο όσο περισσότερες ώρες το 24ωρο. Για να γίνει αυτό πρώτα πρέπει να ξηλωθούν τα παντα και μετά να αφήσουν τις μεγάλες "ιδέες" περί ενοποιησεων χώρων κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να γίνει μεγάλος κυκλικός κόμβος, δίνωντας χώρο σε όλα τα περιξ μαγαζιά και μεγαλώνοντας τα πεζοδρόμια ώστε να πάρει ζωή η πλατεία.

    Από τη μεριά του δικαστικου μεγαρου ένα συντριβάνι να πετάει ψηλά το νερό ώστε να απολαμβάνουμε από απέναντι από τη Χαβάη το καφέ μας.

    Τα παλιά δικαστήρια ΜΌΝΟ ΑΝ ΔΟΘΟΎΝ ΣΤΗ ΝΕΟΛΑΊΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ θα πάρουν ζωή, ούτε σε μουσεία ούτε συλλόγους ούτε σε θρησκοληπτικες οπισθοδρομησεις.

    Υπολογιστές, ρομποτική, drone, εργαστήρια να παμε μπροστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όμορφη ήταν κάποτε και η Ελια.. Με το σιντριβάνι από άκρη σ'ακρη. Λουλούδια από γύρω, παγκάκια, πράσινο. Και πως το καταντήσανε αυτό το μερος; ένα σιντριβανακι και μπόλικο τσιμέντο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πλατεία Ελιάς καταστράφηκε και κακοποιήθηκε βάναυσα από την Ουσουλτζογλου με τις ευφάνταστες ιδέες περί αναπλάσεις της πόλης.
      Ανάπλαση της πλατείας με καρφωμένα σανίδια ,χώμα,ένα παντελώς κακόγουστο συντριβάνι καρικατούρα!!
      Προφανώς θεώρησε η κυρία ότι αναπλάθει την αυλή του σπιτιού της....
      Στην πραγματικότητα πρόκειται για ολοσχερή καταστροφή της πλατείας!
      Η προηγούμενη μορφή ήταν πανέμορφη!

      Διαγραφή
    2. Και να κόβουν τα τεράστια πανέμορφα πλατάνια. Μόνο αυτό ξέρουν. Τσιμέντο και ξεραίλα. ΟΥΓΚΑΝΤΑ!

      Διαγραφή
  4. ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΙ ΕΚΕΙ ΕΝΑ ΥΠΟΓΕΙΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ... ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΤΟ ΑΠΟ ΠΑΝΩ...ΑΝ ΦΥΓΟΥΝ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΖΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. θα μπορούσε να συνδυαστεί με την αναπλαση περισσότερο πράσινο και το παλιό κτήριο να γίνει Ολυμπιακό Μουσείο,η Βέροια να ονομαστεί σε ολυμπιακή πόλη και να εκμεταλλευτεί την ιστορία της με τον Δ. Βικέλα, πρώτο πρόεδρο της ΔΟΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κι όμως η πλατεία Ωρολογίου κατά την παλαιότερη φάση προ 20σαετιας με τις ιτιές(κλαιουσες),τις βρύσες ,τα παγκακια,τα λιθοστρωτα αποτελουσε όαση για τους γέροντες συμπολίτες μας και όχι μόνο.Τι ωραία να μπορούσε να επανέλθει σε εκείνη τη μορφή!57

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άλλη μια πλατεία που κακοποιήθηκε βάναυσα!!

      Διαγραφή
  7. "πρότυπα της οδού Εληάς, η οποία κατά γενική ομολογία αποτελεί την ομορφότερη οδό..."
    Εδώ ομολογώ ότι σηκώνω τα χέρια ψηλά για όποιον βλέπει την Εληά όμορφη.ΗΤΑΝ όμορφη!Δε θέλουμε πρότυπα Εληάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ωραια και ηρεμα σχολια, ετσι πρεπει να ειναι, χωρις βρισιες και χυδαιοτητες, να λεμε την αποψη μας με καποιο επιπεδο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτσε καλά γιατί θα τα ακούσεις εσύ τώρα.

      Διαγραφή
  9. Ένας εμπνευσμένος δήμαρχος με απόψεις " Γ. Τσαλερα" περί έργων και αναμόρφωσης αστικού χώρου μας χρειάζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η Λύση είναι να ενωθεί η Μητροπόλεως με την 16ηε Οκτωβρίου. Και να φυτευθούν πάμπολλα μακεδονικά δένδρα με ανέγερση Πύργου Ωρολογίου. Αυτό το απαράδεκτο σημερινό πρέπει να καταργηθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για ποιον λόγο να ενωθεί? Για να τρέχουν ακόμα πιο γρήγορα? Για να αυξηθεί το μήκος της Μητροπολεως και έτσι οι αληταράδες με τις μηχανές που κοντράρονται κάθε βράδυ μετά τις 12 να έχουν μεγαλύτερη "πίστα"? Όταν δεν υπάρχει αστυνόμευση του κέντρου τα βράδυα και δεν υπάρχουν φωτεινοί σηματοδότες, τότε αύξηση μήκους κεντρικών οδών ίσον αύξηση ταχύτητας, άρα κίνδυνος για κατοίκους, πεζούς, και οδηγούς.

      Διαγραφή
  11. Απο κομμουνιστική πλατεία βόρειας κορέας μπορεί να γίνει - επιτέλους - πάρκο και να φύγουν όλα αυτά τα αηδιαστικά τσιμέντα και πλακάκια καθώς και η κομμουνιστική εξέδρα του Κίμ που το μόνο που καταφέρνουν είναι να αυξάνουν την θερμοκρασία της γύρω περιοχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ