Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Διήμερη επίσκεψη στελεχών του αγροτικού τομέα των Σκοπίων στην Ημαθία

Η πείρα, η τεχνογνωσία και η οργάνωση των ελληνικών αγροτικών συνεταιρισμών, «όχημα» στην πορεία της Β. Μακεδονίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση
Διήμερη επίσκεψη στην Ημαθία, πραγματοποίησαν την Πέμπτη 29 και την Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021 μέλη 21 αγροτικών οργανώσεων και συνεταιρισμών από τη Βόρεια Μακεδονία. Η ομάδα προσκλήθηκε από την Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Οργανώσεων Παραγωγών του Νομού Ημαθίας και τον πρόεδρό της Χρήστο Γιαννακάκη, ο οποίος τους ξενάγησε σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς της Ημαθίας, προκειμένου να ενημερωθούν για την παραγωγική διαδικασία, από την καλλιέργεια έως την συγκομιδή, τη συσκευασία και την πώληση, καθώς και τον τρόπο οργάνωσης και συνεργασίας των Αγροτικών Συνεταιρισμών.


Την ομάδα συνόδευε, ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Γεωργίας Δασονομίας και Οικονομίας Υδάτων, ο σύμβουλος του υπουργικού συμβουλίου για διεθνή συνεργασία Shovket Hazari, o Project Manager του διεθνή ανθρωπιστικού οργανισμού CARE International με έδρα την Γερμανία, Dragan Peric, η πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόρειας Μακεδονίας Suzana Dimitrievska, η διερμηνέας Μαρία Λύρα, καθώς και συνεργείο της κρατικής τηλεόρασης. Προηγήθηκε διήμερη επίσκεψη στον Νομό Καβάλας, όπου ξεναγήθηκαν αντίστοιχα σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς του νομού.


Λίγο πριν την αναχώρησή τους από την Ημαθία, τα μέλη της αποστολής από τη γειτονική χώρα βρέθηκαν στο ξενοδοχείο «Αιγές» στη Βέροια, όπου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ, για την επίσκεψή τους στον νομό μας, τις εικόνες, τις εντυπώσεις και τις ιδέες που παίρνουν μαζί τους, καθώς και την οργάνωση, την συνεργασία, την τεχνογνωσία και την εμπειρία των δικών μας αγροτικών συνεταιρισμών, που όπως ανέφεραν θα χρησιμοποιήσουν προς οικονομικό όφελος και των δύο χωρών αλλά και ως «όχημα» για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Γιαννακάκης, υπεγράφη μνημόνιο κατανόησης και συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων, της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Οργανώσεων Παραγωγών του Νομού Ημαθίας και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Β. Μακεδονίας, ώστε το επόμενο χρονικό διάστημα να αναπτύξουν μια στενή σχέση συνεργασίας και ενημέρωσης. 


Για ένα σαφώς καλύτερο επίπεδο των οργανισμών και συνεταιρισμών της Ελλάδας και της Ημαθίας σε σχέση με αυτό της Βόρειας Μακεδονίας, έκανε λόγο ο
κ. Peric, λέγοντας πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους είδαν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα και καινοτομίες, που προτίθενται να μεταφέρουν στην πατρίδα τους. Μάλιστα, αυτό που τους κίνησε το ενδιαφέρον ήταν το πώς λειτουργούν οι συνεταιρισμοί, δίνοντας βάση τόσο στην ποιότητα των προϊόντων όσο και στο οργανωτικό κομμάτι και στη μεταξύ τους συνεργασία. Τέλος, όπως ανέφερε, θα γίνει προσπάθεια άμεσης υλοποίησης των όσων αποκόμισαν από την επίσκεψή τους στη χώρα μας, καθώς και δρομολόγηση συνεργασιών με τις ελληνικές Ενώσεις, με σκοπό έναν πιο εύκολο δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, «να γίνουμε κομμάτι της ευρωπαϊκής οικογένειας», όπως σχολίασε ο κ. Dragan Peric.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στην διεθνή οργάνωση CARE, λέγοντας πως είναι μια από τις μεγαλύτερες Μ.Κ.Ο. παγκοσμίως, με περίπου 15.000 εργαζομένους, που μεταξύ άλλων προασπίζεται τα δικαιώματα των αγροτών, παρέχει οικονομική υποστήριξη σε 19 αγροτικούς συνεταιρισμούς με συνολικό ποσό 1.000.000 ευρώ, στηρίζοντάς τους τόσο στο οργανωτικό κομμάτι όσο και στο κομμάτι της παραγωγής, επεξεργασίας και διακίνησης.


Σχετικά με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόρειας Μακεδονίας, η πρόεδρος Suzana Dimitrievska ανέφερε πως πρόκειται για μια καινούρια οργάνωση (ιδρύθηκε το 2012), απαριθμεί μέχρι στιγμής 48 Αγροτικούς Συνεταιρισμούς - μέλη και προς το παρόν βρίσκεται στο στάδιο της οργάνωσης προκειμένου να αναπτυχθούν οι τρόποι υποστήριξης των μελών της, ενώ αποτελεί τον βασικό φορέα μεταφοράς των προβλημάτων των αγροτών στο αρμόδιο Υπουργείο, με το οποίο όπως είπε, έχουν μια καλή συνεργασία.

Σχετικά με την επίσκεψη σε Καβάλα και Ημαθία, η κ. Dimitrievska ανέφερε πως μέχρι σήμερα είχαν την εντύπωση πως η Ελλάδα είναι μια όμορφη χώρα για τουρισμό και διακοπές, αλλά μέσω του οργανισμού CARE και του προέδρου της Κ/Ξ Συνεταιρισμών Οργανώσεων Παραγωγών Ημαθίας Χρήστου Γιαννακάκη, είδαν πολλά περισσότερα, όπως το μοντέλο συνεργασίας των συνεταιρισμών με στόχο την κοινή έξοδο στην αγορά, εξασφαλίζοντας οικονομικά οφέλη, κάτι που όπως είπε τους κίνησε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον.

Τέλος, αναφέρθηκε στην πείρα που διαθέτουν οι ελληνικοί αγροτικοί συνεταιρισμοί στην απορρόφηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων -κάτι που χρειάζονται και οι ίδιοι- και εξέφρασε την επιθυμία, στο μέλλον τα προϊόντα τους (ροδάκινα, μήλα, δαμάσκηνα, καρπούζια, πεπόνια κ.α.) να μπορούν, μέσω συνεργασιών, να «μπούνε» στους ελληνικούς αγροτικούς συνεταιρισμούς και αντίστροφα, με σκοπό το άνοιγμα της αγοράς και για τις δύο πλευρές. 


Από την πλευρά του ο κ.
 Hazari, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο εργάζεται το Υπουργείο στον αγροτικό τομέα και τα δικαιώματα των αγροτών, τις αναλύσεις που πραγματοποιούν και τα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης που λαμβάνουν από κοινού με το Υπουργείο Οικονομικών, τα Πανεπιστήμια και τις Μ.Κ.Ο., ενώ αναφέρθηκε και στην on line πλατφόρμα που λειτουργεί το Υπουργείο για τα αιτήματα των αγροτών, συμπληρώνοντας πως ο ρόλος του Υπουργείου είναι υποστηρικτικός, καθώς δεν έχει δικαίωμα να επέμβει στην οργάνωση.

Σχετικά με την επίσκεψη σε Καβάλα και Ημαθία, είπε πως σκοπός ήταν να δούνε στην πράξη πώς λειτουργούν οι συνεταιρισμοί στην Ελλάδα και να ενημερωθούν οι νομοθέτες της Βόρειας Μακεδονίας, στο πλαίσιο του νέου αγροτικού νόμου που έρχεται προσεχώς στη Βουλή της γείτονος χώρας. Τέλος, αναφέρθηκε σε μια ενδεχόμενη συνάντηση των αρμόδιων Υπουργών των δύο χωρών, προκειμένου να συζητηθεί μια μελλοντική συνεργασία, λέγοντας πως η Ελλάδα είναι leader στον αγροτικό τομέα και πως η Βόρεια Μακεδονία την χρειάζεται για τον δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Οι εκπρόσωποι των 21 αγροτικών συνεταιρισμών που επισκέφθηκαν την Ημαθία, αφού ευχαρίστησαν τον κ. Χρήστο Γιαννακάκη για την πρόσκληση και την φιλοξενία, αναχώρησαν σήμερα για τη χώρα τους, όπου θα μεταφέρουν στα μέλη τους τα όσα είδαν στην πράξη, προκειμένου, όπως αναφέρθηκε, να αλλάξει ο τρόπος σκέψης των αγροτών, σε μια σκέψη συνεργασίας, με σκοπό την ανάπτυξη και τα οικονομικά οφέλη.






5 σχόλια:

  1. Τον διερμηνέα τι τον θέλαν; Αυτοί σχεδόν όλοι τους ξέρουν ελληνικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "της Ελλάδας και της Ημαθίας"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΖΩΑΡΑ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΚΕΡΑΣΜΕΝΑ ΟΛΑ.ΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΤΟΥΣ ΜΑΡΑΝΑΝ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για ποιο ενδιαφέρθηκαν οι σκοπιανοί; ''για τον δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση''; Α χά χά χααά..... Μπα σε καλό, έχουμε τον καύσωνα έχουμε και τη ζέστη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για αυτό υπογράψανε οι Συριζαίοι τις Πρέσπες και ο Νεοδημοκράτες τξν έκαναν γαργάρα. Για να αρχίσουν οι δουλειές και οι κονόμες.
    Ποια ελληνική Μακεδονία και χαζά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ