Απαντήσεις για τις μεγάλες αυξήσεις που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στις τιμές των καυσίμων αναζητά το καταναλωτικό κοινό, αφού η «τσιμπημένη» τιμή τους, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, έχει αντίκτυπο σε αρκετές πτυχές της καθημερινότητας. Μιλώντας ο κ. Γιώργος Ασμάτογλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων επιχείρησε να αποσαφηνίσει τους λόγους πίσω από την σταθερά ανοδική τιμή των καυσίμων, εκτιμώντας πως κατά κύριο λόγο οφείλεται στις αυξήσεις των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου.
«Τον Ιανουάριο η τιμή ανά βαρέλι ανερχόταν στα 55 δολάρια, πλέον έχει ξεπεράσει τα 78 με αποτέλεσμα αυτή η διαφορά να μεταφέρεται και στο διυλισμένο προϊόν. Αναφορικά με το πόσο αυτή η διαφορά επιβαρύνει το διυλισμένο προϊόν θα σας πω ότι επιβαρύνει στην αξία που έχει στο προ φόρων, η οποία είναι περίπου το 35% που βλέπουμε στους πίνακες των τιμών των πρατηρίων», σημειώνει.
Άνοδος 20 με 22% στην τιμή της βενζίνης
Όπως λέει ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ: «Αυτή η επιβάρυνση έχει σημειώσει μια αύξηση της τάξεως του 20 με 22% από την αρχή του χρόνου. Ακριβότερη βενζίνη λοιπόν και ακριβότερο πετρέλαιο από την αρχή του έτους (17%)».
Σύμφωνα με τον ίδιο, λόγω της ανόδου του πετρελαίου κίνησης «επιβαρύνεται η παραγωγή, οι μεταφορές, ακόμη και οι υπηρεσίες. Εμείς αυτό που βλέπουμε και εισπράττουμε είναι ότι υπάρχουν αυξήσεις ακόμα και στα καταναλωτικά αγαθά» .«Σε εμάς είχε αντίκτυπο το lockdown, πλέον όσο και να έχει η βενζίνη μετά την καραντίνα ο κόσμος δεν θα μείνει μέσα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δικαιολογούνται οι αυξήσεις στα καύσιμα».
«Στην Ελλάδα υπάρχουν υψηλοί φόροι κατανάλωσης που επιβαρύνονται και με ΦΠΑ. Ωστόσο αυτό είναι κάτι ανελαστικό. Είναι ένα κόστος σταθερό για όλα τα χρόνια, είτε η βενζίνη είναι ακριβή είτε η φθηνή. Πάντως έχουμε καταταχθεί στις 3 πρώτες χώρες της Ευρώπης τους υψηλότερους φόρους κατανάλωσης», επισημαίνει ο κ. Ασμάτογλου, τονίζοντας ωστόσο ότι ούτε άλλες χώρες της ΕΕ τα καύσιμα είναι φθηνά.
Ενδεικτικά, όπως λέει «αυτή τη στιγμή στη Γαλλία το πετρέλαιο βρίσκεται στο 1,5 ευρώ το λίτρο, στη Γερμανία το ίδιο, ενώ φθηνότερο είναι σε Αυστρία και Λουξεμβούργο. Εμάς εδώ μας πονάει».
Κιούσης (ΟΒΕ): Αύξηση τιμής, πτώση κατανάλωσης
Από την πλευρά, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης μιλώντας στο iefimerida.gr τόνισε ότι αύξηση στις τιμές των καυσίμων τους τελευταίους 3 μήνες επηρεάζει τόσο τους ίδιους τους βενζινοπώλες, όσο και την οικονομία, τους καταναλωτές και τους επαγγελματίες. «Εάν αυξάνεται η τιμή της βενζίνης, πέφτει και η κατανάλωση. Εμείς κερδίζουμε από την κατανάλωση», υποστηρίζει, κάνοντας λόγο για διεθνή κερδοσκοπία.
«Η αύξηση στην τιμή των καυσίμων είναι περίπου στα 320 ευρώ τα 1.000 λίτρα μέσα στο εξάμηνο ή 32 λεπτά το λίτρο», προσθέτει ο κ. Κιούσης, κάνοντας και αυτός αναφορά στους υψηλούς φόρους κατανάλωσης που υπάρχουν στη χώρα μας. «Η τιμή της βενζίνης πέρυσι ήταν 1,25 λίτρο. Τώρα έχει φτάσει στο 1,70 και το ένα που είναι φόροι μας πονάει», καταλήγει.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
-
Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 61 ετών ο Απόστολος Γεωργιάδης. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 18 Μαΐου και ώρα 5:00 μ.μ., στον
-
Το πρωί της Παρασκευής 15 Μαΐου 2026 εντοπίστηκε σορός στον ποταμό Λουδία κοντά στο «στέκι των ψαράδων» στο Κλειδί του δήμου
-
Από τη Δευτέρα 11 Μαΐου ξεκίνησαν στην οδό Βενιζέλου οι εργασίες για την πρώτη «έξυπνη» διάβαση πεζών της Βέροιας, ένα έργο που στόχο έχει
-
Μετά από επιχείρηση με δύτες, ανασύρθηκε τελικά η σορός που εντοπίστηκε το πρωί της Παρασκευής 15 Μαΐου στον ποταμό Λουδία, έξω
-
Μεγάλη ανοιχτή πολιτική εκδήλωση, με καλεσμένο τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, διοργανώνει η ΔΗΜ.ΤΟ. Βέροιας και η ΟΝΝΕΔ
-
Ανάστατοι οι κάτοικοι ζητούν απαντήσεις - Τι λέει η ΔΕΥΑ Αλεξάνδρειας
-
Τραγωδία σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 16 Μαΐου 2026 στη δυτική Θεσσαλονίκη, όταν ένας άνδρας σκοτώθηκε, έπειτα από πτώση σε
-
Με τα ιερά δεσμά του γάμου ενώθηκαν ο Φίλιππος Μαρούδας, και η εκλεκτή της καρδιάς του, Μαριέττα Τσίπη, το Σάββατο 16 Μαΐου 2026,
-
Και το όνομα αυτού... Δημήτρης - Πάντα άξιος ο νονός Μια ξεχωριστή και γεμάτη συγκίνηση βάπτιση πραγματοποιήθηκε στον
-
Σούβλες και της ώρας - Όλα στα κάρβουνα - Όλα και σε σάντουιτς Στην καρδιά του Προμηθέα, στην οδό Ακροπόλεως 47, άνοιξε τις πόρτες





Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.