Quantcast

http://picasion.com/

«Φρικιαστικές στιγμές, έλιωναν τα ρούχα μας από το βιτριόλι»: Μαρτυρίες «σοκ» των Μητροπολιτών για την επίθεση στη Μονή Πετράκη

Λεπτομέρειες για τον τρόπο που έδρασε ο ιερέας από τη Βέροια που εξαπέλυσε την αδιανόητη επίθεση με καυστικό υγρό κατά των Μητροπολιτών που αποτελούσαν το Συνοδικό Δικαστήριο στη Μονή Πετράκη και είχαν αποφασίσει την καθαίρεση του βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Όλα ξεκίνησαν το απόγευμα της Τετάρτης όταν το δευτεροβάθμιο συνοδικό δικαστήριο εξέταζε την οριστικοποίηση της ποινής καθαίρεσης ιερέα για αδίκημα περί ναρκωτικών. Τότε, ο 37χρονος δράστης, που έφερε μαζί του δύο μπουκάλια με καυστικό υγρό, επιτέθηκε και τραυμάτισε επτά μητροπολίτες, δύο δικηγόρους και τον φρουρό που έσπευσε να τον σταματήσει.

Σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ., ο ιερέας είχε προσχεδιάσει την επίθεση, καθώς είχε αποθηκεύσει το καυστικό υγρό σε δύο μπουκάλια αναψυκτικού και κατά την επίθεσή του έριξε στα θύματά του το ένα.

Θύματα της επίθεσης με καυστικό υγρό είναι οι Μητροπολίτες Κασσανδρείας, Νικόδημος, Αρτας, Καλλίνικος, Δρυϊνουπόλεως, Ανδρέας, Ζακύνθου, Διονύσιος Δ', Κηφισιάς, Κύριλλος, Γουμενίσσης, Δημήτριος και Γλυφάδας, Αντώνιος.

Μονή Πετράκη: Πώς περιγράφουν οι μητροπολίτες την επίθεση με βιτριόλι

Πληροφορίες για τον τρόπο που εξαπέλυσε την επίθεση ο ιερέας έδωσαν σήμερα τόσο μητροπολίτες που ήταν παρόντες στο περιστατικό όσο και οι δικηγόροι του δράστη.

«Υπήρχε ένα δευτεροβάθμιο συνοδικό δικαστήριο. Ανακοινώθηκε η απόφαση ότι επικυρώνεται η καθαίρεσή του και σηκώθηκε και πέταξε δύο μπουκάλια καυστικό υγρό» είπε ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας Νικόδημος μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Τραυματίστηκα στο πρόσωπο, στα αυτιά, στα ράσα. Κάηκαν όλα, τα γυαλιά, τα πουκάμισα» πρόσθεσε και έκανε γνωστό ότι η κατάστασή του δεν είναι σοβαρή.

Παρών στην επίθεση ήταν και ο Μητροπολίτης Άρτης Καλλίνικος που τραυματίστηκε από το καυστικό υγρό, ευτυχώς ελαφρά. «Ο πρώην ιερέας ήταν αρκετά εύστοχος και οι εφτά χτυπηθήκαμε στο πρόσωπο από μία φιάλη και από απόσταση. Ο ιερέας ήταν κατηγορούμενος, ήταν μέσα στην αίθουσα, και όταν του ανακοινώθηκε ότι δεν έγινε δεκτή η έφεσή του και ότι πλέον έχει καθαιρεθεί, έβγαλε τη φιάλη και άρχισε να μας ραντίζει το υγρό. Η φιάλη ήταν μεγάλη, δύο λίτρων, την κρατούσε με τα δύο του χέρια. Δεν είπε κάτι. Την φιάλη την είχε σε μια τσάντα. Όταν είδα και έβγαλε τη φιάλη, η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι ήταν αγιασμός. Δεν πήγε το μυαλό μου αλλού», είπε περιγράφοντας την επίθεση στο Mega.

Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 περιέγραψε: «Ο άνθρωπος έβγαλε μέσα από την τσάντα του ένα μπουκάλι τουλάχιστον δύο λίτρων. Έκανε κυκλικές κινήσεις , το μπουκάλι ήταν γυάλινο και βαρύ». Δήλωσε παράλληλα εντυπωσιασμένος με την ευστοχία του δράστη, αφού όπως είπε, «μας χτύπησε όλους στο πρόσωπο». Είπε δε ότι, το υγρό «όταν έπεφτε πάνω στα ράσα, γινόταν κόκκινο».

«Μας φύλαξε ο Θεός, και εμένα προσωπικά. Είχα μία εικόνα στην τσέπη μου και αγιασμό και πιστεύω ότι αυτά βοήθησαν πολύ. Τα μάτια μου είναι πολύ καλά, υπάρχουν εγκαύματα στο πρόσωπο αλλά μου είπαν από το νοσοκομείο ότι δεν είναι σοβαρά και για αυτό δεν έκατσα. Δεν έχω εικόνα για τους υπόλοιπους, αλλά νομίζω ότι δεν κινδυνεύει η ζωή τους», συμπλήρωσε για την κατάσταση της υγείας του.

Για «φρικιαστικές στιγμές» έκανε λόγο ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος, κληθείς να περιγράψει τα όσα έζησε στη Μονή Πετράκη. «Ήταν τρομερό αυτό που ζήσαμε. Ο ιερέας δεν δέχθηκε την καθαίρεσή του και γι αυτό αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο. Και μόνο που τον βλέπεις καταλαβαίνεις», τόνισε μεταξύ άλλων στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

«Καθόμασταν απ' έξω και άνοιξε η πόρτα, βγήκαν οι ιερείς σχεδόν χωρίς ράσα, είχαν λιώσει. Δεν υπήρχε περίπτωση να γλιτώσει κανένας αν δεν φορούσε ράσα. Εδώ και το καλυμμαύχι που είναι σκληρό, είχε τρυπήσει», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι αλλοιώθηκαν ακόμα και τα παπούτσια τους όταν πάτησαν επάνω στο καυστικό υγρό.

Μονή Πετράκη: Τι λένε οι συνήγοροι του ιερέα

Σε δηλώσεις για την αδιανόητη επίθεση με βιτριόλι στη Μονή Πετράκη αναφέρθηκαν σήμερα και οι δικηγόροι του ιερέα που την εξαπέλυσε.

«Είχαμε αναλάβει την υπεράσπισή του. Ήταν πρωτοφανές αυτό που ζήσαμε. Στη συνεργασία που είχαμε πριν τη δίκη δεν είχαμε πρόβλημα. Είχαμε καλή επειδή ήταν συνεργάσιμος. Στη χθεσινή διαδικασία μόλις άκουσε κάποια έκφραση του προεδρεύοντος που δεν του άρεσε, ρώτησε την έδρα εάν ήταν “μιλημένοι εναντίον του” από τον Μητροπολίτη Βέροιας και ήταν προκατειλημμένοι. Λαμβάνοντας αρνητική απάντηση ξαναρώτησε ψύχραιμα και στη δεύτερη αρνητική απόφανση έβγαλε τα μπουκάλια και άρχισε να ραντίζει το χώρο με το καυστικό υγρό» είπε στην ΕΡΤ ο συνήγορος του ιερομόναχου στο Συνοδικό Δικαστήριο, Γ. Τζήκας ο οποίος υπέστη και ο ίδιος ελαφρά τραύματα κατά την επίθεση του ιερομόναχου με βιτριόλι εναντίον των Μητροπολιτών που τον δίκαζαν.

Όπως είπε ευτυχώς που φόραγαν τα ράσα τα οποία κάηκαν. «Αλλιώς τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα» είπε.

Ήταν ψύχραιμος και συνεργάσιμος, συνέχισε. Η κλινική του εικόνα και η σχέση που είχε με εμάς τους προηγούμενους έξι μήνες ήταν άψογη, είπε και χαρακτήρισε φυσιολογική τη συμπεριφορά του.

Από την πλευρά του ο έτερος συνήγορος του ιερέα, δικηγόρος Α. Θεοδωρόπουλος, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ τόνισε ότι ο εντολέας του «χρήζει ψυχιατρικής φροντίδας».

Ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους του εντολέα του Θεοφύλακτου Κόμβου στους τραυματίες και τις οικογένειές τους και είπε ότι ο ιερομόναχος είχε ενημερώσει και την Αρχιεπισκοπή, τον Μητροπολίτη Βέροιας και τους πολίτες της ενορίας του ότι θα προβεί σε απονενοημένο διάβημα και πριν από 1,5 μήνα είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας, η οποία είναι καταγεγραμμένη στα αρχεία συμβάντων στην κλινική των Σερρών.

«Λόγω της ιδιαίτερης κατάστασής του που χρήζει ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης, την οποία και θα ζητήσουμε, και λάμβανε μια σειρά από φάρμακα, τα οποία χθες τη νύχτα δεν είχε μαζί του και για αυτό ζήτησα να μεταφερθεί σε νοσοκομείο καθώς και ο ίδιος έχει τραυματιστεί». είπε.

Είπε πως δεν είχε περάσει πρόσφατα από ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη. «Έχει το ακαταλόγιστο ως ποινικός δράστης», είπε και πρόσθεσε πως του εκμυστηρεύτηκε πως το καυστικό υγρό το προόριζε για τον εαυτό του.

«Η πράξη του ήταν αποτρόπαια, αλλά δεν ήθελε να τους βλάψει όλους, ήταν μια πράξη αγανάκτησης που κατέληξε στους τραυματισμούς», είπε. Θα αποδείξουμε το λόγο για τον οποίο βγήκε εκτός εαυτού, είπε και αναφέρθηκε στην υπόθεση περί ναρκωτικών στην οποία ενεπλάκη το 2018, η οποία ποινικά είχε κλείσει και δεν είχε σχέση ενώ αναφέρθηκε τους ισχυρισμούς του ιδίου ότι ήταν σκευωρία.

Για τις αναρτήσεις του στα κοινωνικά δίκτυα «ότι δεν θα μιλήσω με λόγια άλλα με πράξεις», είπε ότι δεν τις γνωρίζει αλλά είπε αυτό αποδεικνύει την ψυχιατρική του διαταραχή. Δεν έχει σώας τας φρένας, κατέληξε.

1 σχόλιο:

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ