Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Δύσκολοι καιροί για υποψηφίους...

Tου Σταύρου Γιανναβαρτζή

«Διάβαζα τις ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργού για θέματα αυτοδιοίκησης κ. Πέτσα από το Delphi Economic Forum , ότι ο νέος εκλογικός νόμος για τους ΟΤΑ που θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές του 2023, θα κατατεθεί στη Βουλή στις 19 Μαΐου. Ο κ. υπουργός επανέλαβε ότι σε αυτόν, προβλέπεται εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη με 43% από τον πρώτο γύρο, τα 3/5 των μελών στο πρώτο συνδυασμό, πλαφόν 3% για είσοδο στα συμβούλια, επαναφορά της πενταετούς θητείας και λελογισμένη μείωση του αριθμού των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων.

Παράλληλα συνέχισα να διαβάζω πλήθος αναλύσεων, σε διάφορες ενημερωτικές σελίδες, για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών από τον Πρωθυπουργό, κάτι βέβαια που ο ίδιος με δηλώσεις του απέκλεισε κατηγορηματικά.

Θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί ποιος ο λόγος του πρόωρου προβληματισμού. Υπάρχει φαινομενικά άφθονος χρόνος για κάθε προσπάθεια και φιλοδοξία.

Είναι όμως έτσι;

Δυστυχώς ο πολιτικός χρόνος μετρά διαφορετικά. Δεν είναι ο ίδιος για τους πολιτικούς και για τους υπόλοιπους ανθρώπους.

Ισχύει πάντα το διαχρονικό πως ο αγώνας αρχίζει την επόμενη ημέρα των εκλογών, αλλά πέρα αυτού το ήμισυ της θητείας ήταν πάντα ένα σημείο καμπής και αποφάσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ στις κυβερνήσεις κάπου εκεί ο χρόνος αρχίζει να μετρά αντίστροφα προς τις εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση όμως σίγουρα ο χρόνος αρχίζει να τρέχει πιο γρήγορα , να συστέλλεται με ένα τρόπο που μόνο οι υποψήφιοι και τα επιτελεία τους μπορούν να καταλάβουν.

Είναι ή ώρα των αποφάσεων, λαμβάνοντας υπόψη κάθε πιθανό και απίθανο ενδεχόμενο, η ώρα να πει κανείς το μεγάλο "ναι" ή το μεγάλο "όχι", όπως γράφει στο ποίημα του ο Καβάφης.

Κοιτώντας γύρω, ιδιαίτερα στη περιοχή μας, μπορεί κανείς να αντιληφθεί το βάρος των σχετικών αποφάσεων και των επόμενων κινήσεων, που τις δυσχεραίνουν οι υπάρχουσες συνθήκες.

Στο πολιτικό σκηνικό του νομού η αντιπροσώπευση σε εθνικό επίπεδο είναι σε μεγάλο βαθμό διαμορφωμένη, έτσι ώστε δύσκολα να υπάρξουν θεαματικές αλλαγές, ακόμα και με την διεξαγωγή των πιθανολογούμενων διπλών εκλογών.

Η Νέα Δημοκρατία έχει τις τρείς έδρες από τις τέσσερεις έδρες που ακόμα και στην περίπτωση των πρώτων εκλογών, με απλή αναλογική, δεν αναμένεται να μειωθούν πέρα των δύο. Επομένως η τριάδα των νυν βουλευτών της ξεκινά με μια σχετική δυναμική που δύσκολα ανατρέπεται. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με το Σύριζα. Η έδρα και η θέση του πρώτου επιλαχόντος δύσκολα θα φύγει από τους ισοδύναμους πρώτους του ψηφοδελτίου. Το ποιο πιθανό είναι οι έδρες να βρίσκονται και στις δύο εκλογές στους νυν πρωταγωνιστές.

Οι υποψηφιότητες στις δύο μεγάλες παρατάξεις, πέραν των προαναφερθέντων , θα χαρακτηρίζονται λοιπόν είτε από "ηρωισμό", είτε από την ανάγκη προβολής και ανάδειξης, σε επίπεδο κόμματος και κοινωνίας. Σε κάθε περίπτωση όμως ακόμη και για αυτούς τους λόγους χρειάζεται να παρθεί η δύσκολη απόφαση της συμμετοχής και ο προσδιορισμός του μεγέθους της εκλογικής παρουσίας, με ότι συνεπάγεται αυτό.

Τα υπόλοιπα "μικρότερα" κοινοβουλευτικά κόμματα και φυσικά οι υποψήφιοι τους θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν έντονες στιγμές. Η απλή αναλογική θα υπάρξει σαν μια ρουλέτα που θα κάνει την καρδιά πολλών να σκιρτήσει και κάποιου πιθανά να γευτεί μεγάλη, αλλά σύντομη χαρά. Το πιθανό δύο -ένα-ένα των πρώτων εκλογών δύσκολα θα συντηρηθεί, σύμφωνα με τα σημερινά πάντα δημοκοπικά δεδομένα.

Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τα πράγματα είναι ακόμα πιο σοβαρά και δύσκολα σε επίπεδο αποφάσεων για τους υποψήφιους.

Το νέο νομοσχέδιο φέρνει το νικητή που τα παίρνει όλα. Ο Δήμαρχος θα έχει και την συντριπτική πλειοψηφία των συμβούλων. Η απόφαση στήριξης ενός συνδυασμού πλέον ευνοεί τους δυνατούς. Οι συνδυασμοί που μένουν εκτός της νίκης μένουν εν πολλοίς και εκτός δημοτικών συμβουλίων. Σε αυτό μάλιστα αν προσθέσουμε και την "λελογισμένη" μείωση του αριθμού των μελών του, όπως ανέφερε ο υπουργός, τότε τα πράγματα δεν είναι ευχάριστα.

Η απόφαση συμμετοχής πρέπει να είναι καλά ζυγισμένη, χωρίς παρορμήσεις, αν κάποιος θέλει όντως να εκλεγεί. Οι ερασιτεχνισμοί αποτελούν μάλλον παρελθόν.

Φυσικά δεν αποκλείονται και οι "φιλικές" συμμετοχές ή αυτές της προβολής.

Στο νομό μας οι τρείς Δήμαρχοι έχουν ήδη εκφράσει την επιθυμία να συνεχίσουν την πορεία τους, ενισχυόμενοι από το νέο σύστημα, ενώ η διάθεση διεκδίκησης της Δημαρχίας φαίνεται να υπάρχει και από αρκετούς "δυνατούς" συνδυασμούς της αντιπολίτευσης. Σε κάθε περίπτωση πάντως υπάρχει έντονος ο προβληματισμός από την πλευρά των υποψηφίων για την στελέχωση των συνδυασμών, που φέρεται να έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν και τον πιθανό αυξημένο, υποχρεωτικό, αριθμό συμμετεχόντων.

Στο δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης, την Περιφέρεια, τα πράγματα είναι διαφορετικά, ίσως και πιο απλά, με τους ενδιαφερόμενους να είναι σε μια ιδιότυπη αναμονή. Τα πάντα εξαρτώνται από τους μεγάλους "παίκτες". Οι απόλυτοι κυρίαρχοι του παιχνιδιού στην Περιφέρεια και την Αντιπεριφέρεια, αν δεν μεταπηδήσουν σε άλλα "μετερίζια" πολιτικά, δεν αφήνουν περιθώρια στους νέους παίκτες να ελπίζουν για αυτές τις θέσεις και η συμμετοχή για τη κατοχή ενός άνευ πρακτικής αξίας τίτλου, έχει κουράσει τους κατά καιρούς συμμετέχοντες.

Φυσικά και εδώ θα υπάρχουν θέσεις "φιλικές" ή "συμμετοχής" αλλά η απόφαση θα είναι δύσκολη. Η εκλογική συμμετοχή σε επίπεδο νομού σε καμία περίπτωση δεν λαμβάνεται "ελαφρά τη καρδία".

Εμείς σε κάθε περίπτωση να ευχηθούμε καλή δύναμη σε όλους, τιμώντας αυτούς που ενδιαφέρονται συμμετέχουν στα κοινά. Ο τόπος χρειάζεται άλλωστε την συμμετοχή όλων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ