Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Τα δαμάσκηνα είναι η καλλιέργεια που επλήγη περισσότερο από τους παγετούς

Tί αναφέρουν γεωπόνοι και παραγωγοί από την Ημαθία
Ζημιές υπάρχουν και στην καλλιέργεια δαμάσκηνων λόγω των παγετών. Μάλιστα όπως αναφέρουν τοπικοί φορείς, έμποροι και εξαγωγείς, τα δαμάσκηνα έχουν επηρεαστεί περισσσότερο από όλα τα υπόλοιπα πυρηνόκαρπα. Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεγαπλατάνου στην Πέλλα κ. Νικόλαος Παπαδόπουλος, «στα πεδινά υπάρχουν ζημιές ανά περιοχές και ποικιλίες. Στα ημιορεινά η εικόνα της παραγωγής είναι καλύτερη. Η πολύ διαδεδομένη όψιμη ποικιλία Angelino, η συγκομιδή της οποίας ξεκινά από τον Αύγουστο, έχει πάθει ολοκληρωτική ζημιά. 

Αντίθετα στις ποικιλίες Stanley και President, που είναι για επιτραπέζια χρήση αλλά και για μεταποίηση, έχουμε μια καλή παραγωγή. Τα νωπά δαμάσκηνα που παράγουμε στην περιοχή τα δίνουμε για εξαγωγή (συνεργαζόμαστε με την Nea Exfrut), ενώ αυτά που πάνε για μεταποίηση (ξήρανση) πηγαίνουν κυρίως στην εγχώρια κατανάλωση».

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Αβραμίδης, διαχειριστής στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πιπεριάς στην Αλμωπία Πέλλας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «η περιοχή έχει μεγάλες ζημιές λόγω των παγετών στην παραγωγή δαμάσκηνου. Εκτιμώ ότι τα δαμάσκηνα είναι η καλλιέργεια που επλήγηκε περισσότερο. Μόνο λίγες περιοχές που είχαν καλό μικροκλίμα αναμένεται να έχουν παραγωγή αλλά θα είναι και αυτή πολύ μειωμένη. Αν τα προηγούμενα χρόνια διακινούσαμε μέσω του συνεταιρισμού ετησίως περίπου 1 εκατομμύριο κιλά δαμάσκηνα, φέτος είναι ζήτημα να καταφέρουμε να διακινήσουμε 10.000 κιλά».

Ο κ. Θάνος Παππάς, γεωπόνος στον ΑΣ Νάουσας, τονίζει ότι «υπάρχουν ζημιές στα δαμάσκηνα της περιοχής. Κυρίως στις πεδινές περιοχές το φαινόμενο με τους παγετούς δημιούργησε προβλήματα κατά περιοχές ανάλογα με το μικροκλίμα. Επίσης επειδή ήταν όλες οι ποικιλίες σε φάση ανθοφορίας - καρπόδεσης αναμένεται να έχει επηρεαστεί η παραγωγή τους σε κάποιο βαθμό».

Ο κ. Ανδρέας Δημητριάδης, παραγωγός δαμάσκηνου από την περιοχή Κοπανό της Νάουσας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «τα δαμάσκηνα ανθίζουν νωρίτερα από τα ροδάκινα για αυτό έχουν πληγεί περισσότερο. Οι περιοχές στα ημιορεινά της Ημαθίας έχουν πάθει λιγότερες ζημιές και έχουν παραγωγή. Οι επιτραπέζιες ποικιλίες (που είναι και οι περισσότερες ποσότητες), όπως τα Angelino και Friar έχουν πάθει μεγάλη ζημιά. Τα βιομηχανικά δαμάσκηνα, κυρίως ποικιλίες Stanley και President, έχουν καλύτερη παραγωγή αλλά είναι μικρές οι ποσότητες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ