Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ιδέες και σκέψεις για τη Βέροια: «Ανακύκλωση κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων»

Του Ηλία Μαυρόπουλου

Ο κάμπος της Βέροιας αποτελεί τόσο την πλουτοπαραγωγική «καρδιά», όσο και έναν εκ των «πνευμόνων» πρασίνου μας! Πόσο όμως προσέχουμε αυτόν τον πλούτο που τόσο απλόχερα μας χάρισε η φύση, χωρίς να υποθηκεύουμε το μέλλον αυτού και την υγεία των παιδιών μας; Η σύγχρονη αγροτική δραστηριότητα συνεπάγεται αναπόφευκτα την χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων (φυτοφαρμάκων), εξαιτίας των οποίων κάθε χρόνο παράγονται τόνοι κενών συσκευασιών. Η συντριπτική πλειονότητα των συσκευασιών αυτών είναι πλαστικές, μίας χρήσεως και κατά κανόνα το φυτοπροστατευτικό προϊόν βρίσκεται σε άμεση επαφή με το εσωτερικό της συσκευασίας. Μετά το άδειασμα του προϊόντος, οι κενές συσκευασίες θεωρούνται επικίνδυνα απόβλητα.

Η συνήθης πρακτική, εκ της πλειοψηφίας των αγροτών, είναι είτε η ανεξέλεγκτη απόρριψη αυτών στα σημεία πλήρωσης των βυτίων με νερό, είτε η απόρριψη αυτών ως κοινά απορρίμματα, είτε τέλος η καύση αυτών. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό η κάθε μια εξ’ αυτών των συμπεριφορών εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους τόσο για την υγεία των ανθρώπων (άμεσα αλλά και μέσω της τροφικής αλυσίδας) όσο και για το ίδιο το περιβάλλον.

Όλες οι ανωτέρω πρακτικές όχι μόνο απαγορεύονται από την Ευρωπαϊκή και Ελληνική Νομοθεσία, αλλά ακυρώνουν κάθε προσπάθεια ανακύκλωσης και εξοικονόμησης φυσικών πόρων.

Ο Δήμος Βέροιας από το 2016, με τη συνεργασία του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (Ε.ΣΥ.Φ.), τρέχει ένα πρόγραμμα συλλογής και ανακύκλωσης των κενών συσκευασιών, μέσω της ενημέρωσης των αγροτών για την ορθή διαχείριση αυτών (μετά την τριπλή πλύση η συσκευασία ΔΕΝ θεωρείται πλέον επικίνδυνο απόβλητο), του διαμοιρασμού σάκων συλλογής και την ετήσια περισυλλογή αυτών από διάφορα σημεία.

Όμως μια ενδιαφέρουσα ιδέα που μπορεί να συμβάλλει ακόμα περισσότερο έρχεται από το ΤΟΕΒ Νιγρίτας Σερρών που εισάγει ένα σύστημα διαχείρισης κενών συσκευασιών στα σημεία πλήρωσης των βυτίων με νερό. Σύμφωνα με αυτό, γύρω από το σημείο πλήρωσης διαμορφώνεται μια περίφραξη και κατάλληλο στέγαστρο για την προστασία του προγράμματος. Εν συνεχεία τοποθετούνται εσωτερικά της περίφραξης πινακίδα με οδηγίες και τέλος τέσσερις σάκοι/κάδοι συλλογής (πράσινο: μπουκάλια με ένδειξη PE ή HDPE, κίτρινο: ένδειξη PE/PA ή PE/EVOX, κόκκινο: καπάκια, μπλε: λοιπά). Το σύστημα ολοκληρώνεται από ένα κεντρικό σταθμό προσωρινής αποθήκευσης, ελέγχου ποιότητας και αποχαρακτηρισμού των αποβλήτων που συλλέχθηκαν από τα διάφορα σημεία.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Πρόγραμμα διαχείρισης κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων από τον ΤΟΕΒ Νιγρίτας

3 σχόλια:

  1. Αρκεί οι γύφτοι να μην κλέβουν τα μεταλλικά σκέπαστρα και πλέγματα συγκέντρωσης των κενών όπως πολύ συχνά δυστυχώς συμβαίνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα σκουπίδια στους δρόμους ποιος τα πετάει; Οι γύφτοι οι μετανάστες ή εμείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και πολλοί απο εμάς που ειναι γύφτοι. Θα μου πεις, γιατί κατηγοριοποιώ έτσι ... ρατσιστικά τους ανθρώπους; Φαντάζομαι οτι ξέρεις οτι οι γύφτοι σε βλέπουν ως υποψήφιο πελάτη ε; Οτι θα σε ρημάξουν με την πρώτη ευκαιρία ε; Οτι η συντριπτική πλειοψηφία τους, ζει απο πλούσια επιδόματα και μόνον. Εσυ ως άνεργος; Οι λαθρομετανάστες νομίζεις διαφέρουν; Ξέρεις πως μας βλέπουν; Με την πρώτη ευκαιρία, στην κάρφωσαν και μαπο δω πάνε κι άλλοι. Ρατσιστικό θα μου πεις. Απολύτως. Περισσότερο ρατσιστες απο αυτους προς εμας, ως άπιστους, δεν γνώρισα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ