Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Εκτιμήσεις ζημιών από τον παγετό και αναδιάρθρωση καλλιεργειών στη συνέλευση του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας

Η Γενική Συνέλευση του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 19/5 στον προαύλιο χώρο της κοινότητας Διαβατού. Κύριο θέμα της συνέλευσης ήταν ο Παγετός: Προκαταβολές - Συμψηφισμός - Επιστροφή τελών εκτίμησης - Δίκαιες εκτιμήσεις και Άμεσες αποζημιώσεις, ενώ συζητήθηκε και η αναδιάρθρωση καλλιεργειών, οι συνδεδεμένες ενισχύσεις και οι φετινές τιμές των προϊόντων.


Στη συνέλευση παρευρέθησαν, ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Ηλίας Τσιφλίδης, ο Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης - Ψηφιακής Πολιτικής - Καινοτομίας Καλλίστρατος Γρηγοριάδης, ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Διαβατού Ιωάννης Βοργιαζίδης με τους αντιπροέδρους, Σταύρο Βαλαβανίδη και Βασίλη Θεοχαρόπουλο και η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αγίας Μαρίνας Σοφία Παππά.


Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας Χρήστος Βοργιάδης, ευχαρίστησε τους προαναφερθέντες αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους, καθώς και τους Λάζαρο Ασλανίδη, Πρόεδρο Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ημαθίας και Στέργιο Κύρτσο, Πρόεδρο Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, που αν και δεν παραβρέθηκαν λόγω υποχρεώσεων, εξέφρασαν την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση τους στον Αγροτικό Σύλλογο Ημαθίας και τον αγώνα για τη δικαίωση των αιτημάτων των αγροτών.

Ο κ. Βοργιάδης αναφέρθηκε αρχικά στις αδικίες της κυβέρνησης όσον αφορά τις ενισχύσεις de minimis και συνδεδεμένες ενισχύσεις για τους ροδακινοπαραγωγούς και συνέχισε με τις μεγάλες ζημιές που προκάλεσαν οι παγετοί Μαρτίου - Απριλίου στις καλλιέργειες και την άμεση ανάγκη χορήγησης προκαταβολών για την απρόσκοπτη συνέχιση των καλλιεργητικών φροντίδων, κάνοντας λόγο για εκτιμήσεις εξατομικευμένα (χωράφι - χωράφι), δίκαιες και άμεσες αποζημιώσεις.




Επίσης, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους αγρότες για την επικοινωνία που είχε με την Διευθύντρια του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Βέροιας Μαρία Παππά και τα όσα του ανέφερε, σχετικά με τη στελέχωση του Υποκαταστήματος με Γεωπόνους εκτιμητές και την όλη εκτιμητική διαδικασία που ήδη ξεκίνησε (κεράσια, βερίκοκα και τις επόμενες μέρες υπερπρώιμα ροδάκινα - νεκταρίνια) και συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, προσδοκώντας το καλύτερο δυνατό και την όσο δύναται συντόμευση πληρωμής των αποζημιώσεων.

Δείτε το σχετικό βίντεο:


Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο οποίος εκτός από την αναφορά στα προβλήματα που προκάλεσε ο παγετός στις καλλιέργειες και συμφωνώντας με τα δίκαια αιτήματα που έθεσαν οι αγρότες δια στόματος του Προέδρου τους, αναφέρθηκε στην άμεση ανάγκη για εφαρμογή του προγράμματος αναδιάρθρωσης καλλιεργειών.

Δείτε το σχετικό βίντεο:


Ακολούθησε ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας Γιώργος Γαλανομάτης, ο οποίος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την μη άσκηση πίεσης και ενδιαφέροντος για την επίλυση των φλεγόντων αγροτικών ζητημάτων από τους κυβερνητικούς βουλευτές και μίλησε για ανάγκη συμψηφισμού των ασφαλιστικών εισφορών έναντι των αποζημιώσεων, καθώς και την επιστροφή των τελών εκτίμησης δηλώσεων ζημιάς στους παραγωγούς, όπως συνέβη και στην περίπτωση του «ΙΑΝΟΣ», κάνοντας μάλιστα αναφορά για αγρότες δύο ταχυτήτων, αν δεν εφαρμοστεί το ίδιο μέτρο και στην περίπτωση των τεράστιων ζημιών που προκάλεσαν οι παγετοί Μαρτίου - Απριλίου στις καλλιέργειες.




Τέλος ακούστηκαν και καταγράφηκαν προτάσεις από τους αγρότες, για την μετέπειτα πορεία των κινήσεων όσον αφορά το διεκδικητικό πλαίσιο, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα παρθούν αποφάσεις στη σύσκεψη της 26ης Μαΐου στη Νάουσα, όπου θα συμμετέχουν αρκετοί αγροτικοί σύλλογοι της Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας.








1 σχόλιο:

  1. Προκαταβολές ? Που ? Εκεί που το ροδάκινο περισσεύει ? Πλην κάποιον ποικιλιών ?? Γρήγορες και δίκαιες εκτιμήσεις..Οι περιοχές που υπέστησαν την σοβαρή ζημιά του παγετού απέχουν κάποια χιλιόμετρα από το σημείο συνάντησης που είχατε..να λέμε αλήθειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ