Για τρόπο επαναλειτουργίας των νηπιαγωγείων, των δημοτικών σχολείων και των γυμνασίων στις 10 Μαΐου αλλά και τις Πανελλήνιες μίλησε το πρωί της Κυριακής η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως. Η υπουργός τόνισε στο Mega πως η επιστροφή σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια θα γίνει με «προϋπόθεση τον προηγούμενο αυτοδιαγνωστικό έλεγχο», δηλαδή με self-tests για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό αλλά και αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας. Η παροχή των τεστ σε μαθητές και λοιπούς, θα γίνεται με τον ίδιο τρόπο όπως συμβαίνει τώρα με τα λύκεια.
Τα self-tests θα συνεχίζουν να διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία, με τους γονείς των μαθητών να τα προμηθεύονται μέσω του ΑΜΚΑ, ενώ και με τον ίδιο τρόπο θα γίνεται και η δήλωση στο ηλεκτρονικό σύστημα «self-testing.gov.gr». Oι μαθητές όλων των βαθμίδων θα πρέπει να επιδεικνύουν τα αρνητικά τεστ για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.
Στις 14 Ιουνίου ξεκινούν οι Πανελλαδικές
Oι Πανελλαδικές εξετάσεις αναμένεται να αρχίσουν στις 14 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και στις 15 για τα Επαγγελματικά. Αν κάποιος μαθητής νοσήσει, μπορεί να συμμετέχει στις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το πλαίσιο που υπάρχει.
«Υπάρχει ένα συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο. Αν κάποιος πάθει οποιαδήποτε ασθένεια, τότε μπορεί να συμμετέχει στις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου. Οι περεταίρω λεπτομέρειες θα δοθούν πλησιέστερα σε εκείνη την ημερομηνία».
Όσο αφορά στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των Γυμνασίων και των Δημοτικών αποφασίστηκε η ματαίωσή τους, όπως άλλωστε είχε γίνει και πέρυσι εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Αφουγκραζόμαστε τη γενικευμένη πίεση της φετινής χρονιάς και προτεραιότητά μας είναι να μπορέσουμε να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στη δια ζώσης εμβάθυνση της ύλης».
Πολύτιμο εργαλείο τα self-tests – Τι ισχύει με τα κρούσματα στα σχολεία
Διευκρινήσεις έδωσε η υπουργός και σχετικά με τον αριθμό των νοσούντων από κορωνοϊό μαθητών, όπως αυτός καταγράφεται από τα αυτοδιαγνωστικά τεστ.
Σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, τα κρούσματα που υπάρχουν στα σχολεία δεν ανησυχούν, με τα self-tests να αποτελούν ιδιαίτερα χρήσιμο όπλο. «Η αξία του self-test είναι να εντοπίζει πιο νωρίς τυχόν ασυμπτωματικούς ασθενείς».
«Την πρώτη εβδομάδα που λειτούργησαν τα λύκεια, στην πλατφόρμα του self-test υπήρχε μόνο η σχολική κοινότητα λυκείων. Τη 2η εβδομάδα μπήκαν και άλλο 1,3 εκατομμύρια πολίτες, εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Άρα μπήκε ένας πολύ μεγάλος πληθυσμός και πράγματι τα κρούσματα ήταν περισσότερα αφού η βάση ήταν πολύ μεγαλύτερη. Δεν είχαμε περισσότερα κρούσματα σε σχέση με την πρώτη εβδομάδα στα σχολεία, το αντίθετο», τόνισε η υπουργός.
Παράταση σχολικής χρονιάς
Σύμφωνα με ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας, θα υπάρξει παράταση του σχολικού έτους κατά δύο εβδομάδες. Τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία αναμένεται έτσι να ολοκληρώνουν τα μαθήματα την Παρασκευή 25 Ιουνίου, ενώ τα γυμνάσια και τα λύκεια την Παρασκευή 11 Ιουνίου.
Άγνωστο παραμένει αν τα σχολεία θα ξεκινήσουν νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, με την κ. Κεραμέως να σημειώνει ότι «είναι ακόμη νωρίς» για αυτές τις αποφάσεις».
«Όλα εξετάζονται, ωστόσο τώρα προτεραιότητά μας είναι πώς θα συνεχιστεί και πώς θα ολοκληρωθεί η φετινή σχολική χρονιά». Το άνοιγμα των δραστηριοτήτων θα ακολουθήσουν και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, χωρίς ωστόσο ακόμα να έχουν ληφθεί αποφάσεις.
«Έχει δοθεί ήδη πράσινο φως για κατατακτήριες μετά τις 20 Μαΐου», είπε η υπουργός Παιδείας αναφερόμενη στα πανεπιστήμια, «άρα σιγά σιγά επιστρέφουμε και εκεί σε μία κανονικότητα».
Σημειώνεται ότι το εαρινό εξάμηνο θα ολοκληρωθεί με εξ’ αποστάσεως μαθήματα. Κλείνοντας, η υπουργός Παιδείας επισήμανε ότι το voucher για ψηφιακό εξοπλισμό μαθητών προχωρά κανονικά, ενώ και οι εμβολιασμοί των εκπαιδευτικών βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο. «Έχει εμβολιαστεί περισσότερο από το 58% των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής», κατέληξε.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
-
Αναστάτωση προκλήθηκε το πρωί της Πέμπτης 26 Μαρτίου 2026 στο κέντρο της Βέροιας, όταν ένα αυτοκίνητου ξέφυγε της πορείας του στην
-
Σε κατάσταση προβληματισμού βρίσκονται οι αγρότες σε Ημαθία και Πέλλα, μετά το χαλάζι που έπληξε τις καλλιέργειες και προκάλεσε ζημιές
-
Ιδιαίτερα χαρούμενη ήταν που βρέθηκε στη Βέροια η Κωνσταντία Δημογλίδου. Η Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., η οποία έχει κερδίσει το
-
Νέα ενημέρωση: Έχει καλυφθεί η ανάγκη για αίμα - Καλέστε στο τηλ. 2331351173 για μελλοντικές ανάγκες
-
Δείτε το πλούσιο φωτορεπορτάζ του veriotis.gr Για 8η χρονιά το Μακροχώρι τίμησε τη μνήμη των 21 αδικοχαμένων
-
Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς την Ορθοπεδική Κλινική του Νοσοκομείου Βέροιας, για την άψογη φροντίδα
-
Με μια άνευ προηγουμένου προσέλευση κόσμου, πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 28 Μαρτίου 2026 ο ετήσιος χορός του Συλλόγου
-
H ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. στο πλαίσιο των προγραμματισμένων έργων συντήρησης του δικτύου διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, ανακοίνωσε προσωρινές
-
Ο αστυνομικός με την χρυσή καρδιά Ήταν 25 Μαρτίου του 2020, όταν μια ξαφνική είδηση βύθισε στο πένθος,




ΤΟΝ ΕΚΤΕΛΟΥΜΕ ΦΥΣΙΚΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΦΟΥ ΓΙΝΕΙ Η ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΠΟ ΣΥΣΤΗΜΙΚΟ ΓΙΑΤΡΟΥΔΑΚΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥΣ ΠΑΝΤΟΥ , ΤΟΝ Ε ΚΤΕ ΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΘΗΤΗ. SHOW NO MERCY