Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Έτσι κέρδισε τον Καλαϊτζίδη ο Δερμιτζάκης

Η μάχη των πάγκων είχε έναν νικητή - Του Βασίλη Αλαμπορινού
Θετικό ήταν και το δεύτερο παιχνίδι της Βέροιας κόντρα στον Απόλλων Πόντου. Η «Βασίλισσα» επικράτησε με 1-0 και βρέθηκε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα της Football League. H μάχη των πάγκων είναι μόνο έναν νικητή και αυτός ήταν ο Παύλος Δερμιτζάκης. Διαβάστε αναλυτικά την ανάλυση και την κριτική των δύο τεχνικών:

ΠΑΥΛΟΣ ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ

*Σύστημα λειτουργίας οργάνωσης θέσεων: 4-2-3-1

*Σχηματισμός Κινήσεων επίθεσης: 2-4-1-3 με τον Πασά στο 1 και τους Σιμόνι και Πόζογλου στο 3 μαζί με τον Λουκίνα κι έπειτα για λίγα λεπτά μετατράπηκε σε 3-4-3 με τον Παπαχρήστο στο 3 πρώτης γραμμής επίθεσης με τους 2 σέντερ μπακ και τον Μπουκουβάλα στο 4 μαζί με τον Πασά. Πόζογλου, Σιμόνι και Λουκίνα στην γραμμή κρούσης στο 3.

*Σχηματισμός Κινήσεων άμυνας: 4-2-3-1, όπως και η βασική κατασκευή θέσεων.

★ Στα πρώτα 10 λεπτά, ο προπονητής της Βέροιας είχε "διαβάσει" σωστά την τακτική του αντιπάλου, πως χρησιμοποιεί σχηματισμό narrow στην επιθετική, αλλά και στην αμυντική του λειτουργία. Έτσι, έδωσε πλάτος μετά το 2ο build up και περνούσε στην φάση της δημιουργίας από τις πτέρυγες κυρίως. Η Βέροια δημιούργησε κάποιες φάσεις, αλλά, έλειψαν οι αυτοματισμοί. Δεν είδαμε πουθενά τριγωνικές επιθέσεις, ή τετραγωνικές διατάξεις ή direct πάσες... Είδαμε προσπάθειες 1 vs 1, όπως προέκυψε και το πέναλτι.

Η μέθοδος επίθεσης του coach ήταν κυρίως positional attacking ή fast attacking με 2-3 μπαλιές από τις πτέρυγες. Αλλά αν δεν είναι άμεσες οι πάσες στο γρήγορο παιχνίδι και οι παίκτες πασάρουν μετά τον 2ο έλεγχο μπάλας, ο αντίπαλος έχει έρθει σε κατάσταση αμυντικής ισορροπίας και δεν μπορείς να δημιουργήσεις ή και να τελειώσεις φάσεις εύκολα.

Επίσης, για 2ο συνεχόμενο αγώνα, οι παίκτες της Βέροιας δεν εκτέλεσαν σωστά τα επιθετικά στημένα και σε κομπίνες των corners, απέτυχαν παταγωδώς καθώς ήταν προβλέψιμες.

Αλλά σε αυτό που δεν αντέδρασε ο Παύλος Δερμιτζάκη και κόπηκε η ομάδα στα 2 έχοντας πολλά μέτρα απόσταση μεταξύ των γραμμών, ήταν τα δύο ανάποδα τρίγωνα που έστησε ο Καλαϊτζίδης μετά το 70' στην αμυντική του λειτουργία ψηλά σε κατάσταση pressing έντασης, με αποτέλεσμα να κλέψει αρκετές μπάλες ο Απόλλων.

Εκεί, ο μοναδικός τρόπος του, ήταν να δώσει εντολή για έλεγχο παιχνιδιού κι από positional attacking game να το μετατρέψει σε positional passing game, καθυστερώντας κι ελέγχοντας το παιχνίδι, μοιράζοντας διαρκώς την μπάλα στα πλάγια. Έτσι, θέλησε φανερά να ροκανίσει τον χρόνο για να πάρει την νίκη έστω με 1-0.

Ρευστότατο σκορ που αν ήταν ποιοτικότερο το roster των Ποντίων, θα είχε προβλήματα σοβαρά η Βέροια. Για καλή της τύχη, οι παίκτες του Καλαϊτζίδη κουράστηκαν από το pressing και δεν έκαναν την σπουδαία φάση. Αν δεν αλλάξει αντιμετώπιση ο coach ίσως να δυσκολευτούμε με ισχυρούς αντίπαλους.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΑΙΤΖΙΔΗΣ

*Σύστημα λειτουργίας οργάνωσης θέσεων: 4-4-2

*Σχηματισμός κινήσεων επίθεσης: 3-4-3 με τον Αμαραντίδη στο 3 πρώτης γραμμής αλλά χωρίς κανέναν ρόλο σ' αυτήν και τον 3ο μπροστά στην επαναφορά τον Μουρατιδη ή τον Νύκταρη εναλλάξ στο 3 κρούσης, χωρίς αποτέλεσμα. Το ότι άφησε το απαρχαιωμένο πλέον 4-4-2 double 6 στην επίθεση με τους δυο κεντρικούς χαφ απλά να κατεβαίνουν πιο ψηλά στον άξονα χωρίς την συμμετοχή πλαγίων μπακ, από την μια δεν του έβγαζε οργανωμένη επίθεση κι από την άλλη σε counter attack απείλησε 2 φορές.

* Σχηματισμός κινήσεων άμυνας: 4:4:2 double 6. Εδώ το εφάρμοσε έχοντας τους κεντρικούς χαφ μπροστά από τους κεντρικούς αμυντικούς, δημιουργώντας συνωστισμό στον άξονα. Έτσι η Βέροια πλαγιοκόπησε στην αρχή τουλάχιστον με σχετική ευκολία, αλλά με κακές εκτελέσεις. Αν ήταν σε καλύτερη μέρα η Βέροια, τότε θα είχε σοβαρά προβλήματα η αμυντική τακτική του προπονητή του Πόντου.

★ Αν και ο Καλαϊτζίδης φημίζεται για το παραγωγικό ποδόσφαιρο κατοχής, εδώ κατέβηκε φανερά για να αμυνθεί. Ξέρει πως η διαφορά ποιότητας είναι μεγάλη, αν και δεν το είδαμε από τη Βέροια σε αυτό το ματς. Είδαμε μικρή διαφορά που μετουσιώθηκε σε δύσκολη νίκη. Έπαιξε μόνο με αντεπιθέσεις και 2-3 φορές με direct πάσες προς τους 2 φορ, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Δεν είχε αποτέλεσμα, καθώς έπαιξε και τους 2 με τον ίδιο ρόλο, αυτόν του target man , λες και είμαστε στην Αγγλία του 1982 ,με αποτέλεσμα να υπάρχει μπέρδεμα. Στην ουσία, δεν υπήρχε ξεκάθαρο πλάνο επίθεσης, παρα μόνο άμυνας. Σφηνοειδή σχηματισμό ( narrow) , χωρίς πλάτος και διπλή άμυνα ζώνης στις 2 γραμμές. Η μπροστινή έκανε pressing.

Aυτό που δεν μου άρεσε ήταν πως τόνιζε συνεχώς τα λάθη των παικτών του, με παρατηρήσεις του στυλ: " Τι κάνεις;".... Αλλά δεν τους υπέδειξε καθόλου μέσα στον αγώνα το σωστό αν και είχε πολλές διακοπές και μπορούσε να το κάνει.

1 σχόλιο:

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ