Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ο Τσάρος της «Βασίλισσας του Βορρά»

Του Βασίλη Αλαμπορινού

Όταν ανακοινώθηκε τότε πως ο Oleg Protasov ήρθε στην Βέροια, ακούστηκε σαν ανέκδοτο. Σαν ένα αστείο. Μέσα μου, δεν πίστευα στα αυτιά μου το τι άκουγα... Έλεγα στον αδερφό μου να κόψει τα αστεία και πως δεν είναι πλάκα αυτό. Κι όμως.... Δεν ήταν καθόλου πλάκα! Ας δούμε ποιος ήταν ο Protasov. Γέννημα θρέμμα της Dnipro που εκεί πρωτοεμφανίστηκε να παίζει ποδόσφαιρο, από τα τμήματα υποδομής μέχρι την ανδρική ομάδα, αργότερα έλαμψε με την φανέλα της Dynamo Kyiv, ήρθε στην Ελλάδα και στον Ολυμπιακό μετά το Μουντιάλ της Ιταλίας του 1990 ,με το ποσό μαμούθ για την εποχή των €2, 270,000 (μαζί με τους συμπατριώτες του Λιτόφτσενκο και Σάβιτσεφ) και τέλος τον απολαύσαμε και στην Βέροια. Την δική μας Βέροια! Σε μια καλή εποχή της Ομάδας μας.

Επίσης, ήταν από τους λίγους τότε και από τους πρώτους Ευρωπαίους ποδοσφαιριστές που έφυγαν για "παράξενους" προορισμούς... Ο Oleg επέλεξε την Gamba Osaka στην Ιαπωνία!

Ήταν ένας επιθετικός, center forward, που είχε playing role αυτόν του target man ή και του striker. Επίσης, έπαιζε με άνεση και ως περιφερειακός κυνηγός στο ύψος του ημικυκλίου της μεγάλης περιοχής, έχοντας τον ρόλο του προωθημένου playmaker ή του 10αριού που έχουμε πλέον εκεί, στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Και μάλιστα, καταθέτοντας την προσωπική μου άποψη, εκεί ήταν καλύτερος και γι'αυτό έβγαζε πολλές ασίστ.

Την ομάδα μας την υπηρέτησε ως ποδοσφαιριστής για 2 σεζόν, 1996-97 και 1997-98 με πολύ καλές εμφανίσεις και συγκομιδή απόδοσης: 62 συμ με 11 γκολ και 16 ασίστ.

Δείτε και τα υπόλοιπα που ζαλίζουν....

Στον Ολυμπιακό σε 83 συμμετοχές, είχε 48 γκολ και 12 ασίστ, 1ος σκόρερ της Soviet Liga 3 φορές (1985, '87, '90), 2 παγκόσμια κύπελλα με την ΕΣΣΔ 1986 Μεξικό και 1990 Ιταλία, με την εθνική ΕΣΣΔ 68 συμ 29 γκολ και 12 ασίστ, 1 συμ με την Ουκρανία από την οποία κατάγονταν μετά την διάσπαση της Ρωσίας, 2ος σκόρερ όλων των εποχών της ΕΣΣΔ μετά τον επίσης "Έλληνα" Όλεγκ Μπλαχίν που έχει 42 γκολ, Σοβιετικός ποδοσφαιριστής της χρονιάς 1987 , UEFA Silver Boot 1989

Έπειτα ακολούθησε την προπονητική κι έκατσε για μια χρονιά στον πάγκο της Βασίλισσας, στον Ολυμπιακό, στον Ηρακλή, στην Στεάουα Βουκουρεστίου και στην Ροστόφ. Αυτήν την στιγμή είναι αντιπρόεδρος της Ουκρανικής Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου.

Αυτός ήταν ο Τσάρος λοιπόν... Η top φίρμα που πάτησε το πόδι του στην οδό Σταδίου...

2 σχόλια:

  1. Τεραστιος Προτάσοφ ή Προτασόφ! Α ρε Βεροιάρα που ήσουν και τι πέρασες! Ας ελπισουμε οι Μπικαίοι να την πανε τρενο οπως τις δουλειες τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Τσάρος έπαιξε στη Βασίλισσα του Βορρά. Αυτό το θυγατρικό με τα ασπρόμαυρα προφανώς και δεν είναι Βέροια...

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ