Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Κυνήγι φοροδιαφυγής με 17.000 ελέγχους – Ποιες υποθέσεις θα ελεγχθούν

Μπαράζ στοχευμένων σαρωτικών ελέγχων σχεδιάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων κατά τη διάρκεια του έτους όπως προκύπτει από την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως. Με την απόφαση «Καθορισμός του αριθμού φορολογικών ελέγχων και ερευνών που θα διενεργηθούν από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. κατά το έτος 2021» καθορίζονται τα κριτήρια ελέγχου για τις υποθέσεις που θα βρεθούν φέτος στο στόχαστρο των ελεγκτών στις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα διενεργηθούν 10.720 στοχευμένοι έλεγχοι και 6.000 εμφανείς επιτόπιοι.

Κατά προτεραιότητα ελέγχονται οι φορολογικές υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας, όσες εμφανίζουν υψηλή παραβατικότητα αλλά και πέντε κατηγορίες υποθέσεων ο έλεγχος των οποίων ανεξάρτητα από την προτεραιοποίησή τους ή μη ολοκληρώνεται άμεσα.

Σε αυτές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων υποθέσεις έρευνας που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες κατόπιν αιτήματος των Υ.Ε.Δ.Δ.Ε, έρευνες έλεγχοι που προέκυψαν από συμμετοχή των Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. σε ειδικά συνεργεία ελέγχου και οι οποίες διενεργούνται στο πλαίσιο ειδικών διατάξεων άλλων υπηρεσιών, υποθέσεις που αφορούν σε διενέργεια μερικών επιτόπιων στοχευμένων ελέγχων, καθώς και λοιπών ελέγχων πρόληψης για τη διαπίστωση της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί στους ελεγκτές:
Οι υποθέσεις που ελέγχονται και ερευνώνται κατά προτεραιότητα, επιλέγονται βάσει συνδυασμού κριτηρίων ορθολογικής διαχείρισης και ανάλυσης κινδύνου.
Από το σύνολο των εκκρεμών υποθέσεων κάθε Υ.Ε.Δ.Δ.Ε., ελέγχονται κατά προτεραιότητα οι υποθέσεις που συγκεντρώνουν την υψηλότερη μοριοδότηση, ακολουθώντας φθίνουσα σειρά ταξινόμησης, μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί από το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ.

Oι προϊστάμενοι των Υ.Ε.Δ.Δ.Ε., εφόσον, από στοιχεία ή πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους κρίνουν ότι συντρέχει βάσιμος λόγος ελέγχου κατά προτεραιότητα υποθέσεων, οι οποίες δεν έχουν προτεραιοποιηθεί σύμφωνα με τα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου ή δεν έχουν περιληφθεί στη φθίνουσα σειρά ταξινόμησης εισάγουν τις προκρινόμενες υποθέσεις σε σειρά κατάταξης ανάλογα με τη σημαντικότητά τους, συνεκτιμώντας τη σοβαρότητα των υποθέσεων που ανακατατάσσονται. 

Ανεξαρτήτως των ανωτέρω, δύνανται να προκρίνονται προς έλεγχο έρευνα υποθέσεις, κατόπιν εντολής του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. ή του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Αξιολόγησης Ελέγχων και Ερευνών (ΔΙ.Π.Α.Ε.Ε.). 

Οι υποθέσεις αυτές εντάσσονται σε υλοποιήσιμη σειρά κατάταξης και μειώνουν τον αριθμό των υπολοίπων υποθέσεων εκάστης υπηρεσίας που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι την 31/12/2021.

10 σχόλια:

  1. Η Ελλάδα αλλάζει βίαια, για όποιον δεν το κατάλαβε.
    ή συμμορφώνονται επαγγελματίες, επιχειρηματίες, έμποροι, γιατροί, δικηγόροι κλπ ή κάποια στιγμή αργά ή γρήγορα μπλέκουν με το Κράτος.
    Ευτυχώς το θέμα των ελέγχων το καθορίζουν και το ελέγχουν οι Ευρωπαίοι-Γερμανοί και θα προχωρήσει, διότι αν το άφηναν απλά στους Έλληνες Υπουργούς και βουλευτές, δεν υπήρχε περίπτωση να προχωρήσει, όπως τόσα χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζεις, αυτοί που έκλεβαν πάλι θα κλέβουν και δεν θα αλλάξει τίποτα στο Ελλάντα

      Διαγραφή
    2. Στον (Ανώνυμος19 Μαρτίου 2021 - 4:06 μ.μ.)
      Πρόσεχε διότι κάνεις λάθος, ή Ελλάδα δεν είναι αυτή που ήταν πριν, τα μνημόνια. Δεν βλέπεις τις αλλαγές γύρω σου; Τώρα την έχουν αναλάβει οι Ευρωπαίοι - Γερμανοί και αυτοί δεν μπορούν άλλο να μας σώζουν οικονομικά, γι αυτό και θα πατάξουν τη φοροδιαφυγή. Τα πάντα τα έχουν δικά τους και δεν ανέχονται να τους κλέβουν οι πονηροί φοροφυγάδες Έλληνες. Όπως και στις πατρίδες τους πληρώνουν όλοι τους φόρους τους έτσι θα γίνει και εδώ. Όσοι συνεχίσουν θα μπαίνουν σε περιπέτειες.

      Διαγραφή
    3. Εάν δεν εφαρμοστεί δίκαιο φορολογικό σύστημα εγώ θα αμφιβάλω ανώνυμε 6.32. Σήμερα που μιλάμε τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ λένε ότι τα έσοδα από τη φορολόγηση των πολιτών προέρχονται κατά 80% από τους μισθωτούς και συνταξιούχοι, αυτό σημαίνει ότι πάλι υπάρχει τεράστια φοροδιαφυγή και το χειρότερο είναι ότι δεν θέλουν να την πατάξουν όπως εκ του αποτελέσματος διαπιστώνουμε.

      Διαγραφή
    4. Στον (Ανώνυμος19 Μαρτίου 2021 - 9:15 μ.μ.)
      Μα λέμε το ίδιο πράγμα, οι Ευρωπαίοι - Γερμανοί αυτό κάνουν διευρύνουν τη φορολογική βάση και ψάχνουν αδήλωτους φόρους. Δεν ξέρω πως ερμηνεύει κάνεις το (δίκαιο φορολογικό σύστημα) που λες αλλά είναι κάπως προσωπική άποψη του καθενός τα περί δικαίου. Όπως το βλέπω θα κάνουν αυτό που ξέρουν καλά και έχουν κάνει με επιτυχία στις χώρες τους, θα μας κάνουν όπως τα δικά τους φορολογικά συστήματα. Τώρα δίκαιο ή όχι ο καθένας φορολογούμενος θα το βλέπει με το δικό του συμφέρον, σημασία έχει ότι θα πληρώσουν φόρους περισσότεροι ακόμα και όσοι δεν πλήρωναν αν και έβγαζαν χρήματα. Άρα όχι μόνο οι μισθωτοί.
      Και καλά θα μας κάνουν, επιτέλους αφού τα δικά μας εκλεγμένα (λαμογια) τόσα χρόνια δεν έκαναν τίποτα.

      Διαγραφή
  2. Κυκλοφορεί πολύ χρήμα στη αγορά.
    Πήγα προχτές εθνική και έκανε κατάθεση ελεύθερος επάγγελματιας με ένα τσουβάλι καφέ, από καφέ.
    Έχουμε συσσώρευση πλούτου ειναι οφθαλμοφανες και ο πιο χαζός το βλεπει ότι στην αγορά γινοντε όργια φοροδιαφυγής και γέμισε καινούρια αυτοκινητα και βίλες με πισίνες η πόλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες εσύ κάποιον να κάνει κατάθεση σε τράπεζα και αμέσως έβγαλες το συμπέρασμα πως φοροδιαφέυγει ή κλέβει τέλος πάντων. Αν είναι δυνατόν.

      Διαγραφή
    2. Να είσαι σίγουρο ότι πολλοί που έχουν μαζέψει μαύρα αδικαιολόγητα χρήματα (δεν μπορουν να τα έχουν σε τράπεζα), για αυτό κάνουν αγορές πχ αυτοκίνητα ακίνητα κλπ. Όλοι αυτοί δεν έχουν καταλάβει ότι (έκλεψαν) τα χρήματα αυτά από το κράτος εχθές και ίσως σήμερα αλλά σε βάθος χρόνου θα πληρώσουν, ήδη πληρώνουν πολλοί. Διαβάζεις τι γίνεται και να δεις τι θα γίνει μετά τον κορονοϊο

      Διαγραφή
  3. Πως γίνεται σ' αυτή τη χώρα ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας που δηλώνει 3000-5000 ευρώ να κυκλοφορεί με αυτοκίνητα πολυτελείας, να έχει εξοχικά να έχει δημιουργήσει περιουσία και να μην έχει κανένα οικονομικό πρόβλημα, αλλά για όλα να φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι; Υ.Γ. Δεν είμαι δημόσιος υπάλληλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε φίλε τα 200 δις ιδιωτικό χρέος λες να είναι των εργατών ή των υπαλλήλων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα,η συμμετοχή αυτών είναι πολύ μικρή σε αυτό. Στο τέλος όλοι αυτοί που αναφέρεις ελ.επαγγελματιες σπάνια έχουν καλό τέλος. Όμως η πλειοψηφία των ελ.επαγγελματιων ούτε ακριβά αυτοκίνητα έχει ούτε οικονομική άνεση,την οποία άνεση έχει ο δημόσιος υπάλληλος,για 30-40 άτομα δεν μπορείς να γενικευεις σε πληθυσμό 10.000 plus ελεύθερων επαγγελματιών.

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ