Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Το απόλυτο επαρχιακό ντέρμπυ της Κεντρικής Μακεδονίας

Του Βασίλη Αλαμπορινού
Αυτές τις ημέρες και μέχρι να αρχίσει το πρωτάθλημα στις 28 Μαρτίου, θα ασχοληθούμε με τους προσεχείς μεγάλους αντίπαλους της Ομάδας μας. Ένας από αυτούς είναι σαφέστατα ο Πιερικός. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε να μην είναι... Με φανέλα φτιαγμένη από σίδηρο, με πολλές παρουσίες σε Α' και Β' Εθνική και με πολλούς αξιόλογους ποδοσφαιριστές και τεχνικούς που διαμόρφωσαν με την δουλειά τους το ποδοσφαιρικό DNA της Ομάδας της Κατερίνης.

Όπως προαναφέραμε.... Το απόλυτο ντέρμπυ της περιοχής! Δυο πόλεις παρόμοιας δυναμικής σε πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και αθλητικό επίπεδο, που βρίσκονται σε απόσταση 60 χιλιομέτρων μεταξύ τους και με έντονη την παρουσία των φιλάθλων στα παλαιότερα χρόνια. Ας ευχηθούμε λοιπόν ότι οι κερκίδες της Βέροιας και της Κατερίνης, θα ξαναζήσουν στιγμές ανάλογες με το παρελθόν.

Ας μελετήσουμε κάποια στοιχεία του αντιπάλου...

★Η εμπορική αξία των ποδοσφαιριστών του Πιερικού είναι €1,280,000, δηλαδή 2,5 φορές! κάτω από αυτήν της Βέροιας.

★Τεχνικός Διευθυντής είναι ο αειθαλής Σταύρος Διαμαντόπουλος, ένας άνθρωπος με τεράστια εμπειρία στην προπονητική αλλά κυρίως στην δημιουργία, εξέλιξη και βελτίωση νεαρών ταλαντούχων ποδοσφαιριστών. Στα 73 του, συνεχίζει να εργάζεται πυρετωδώς!

★Ο επικεφαλής του τεχνικού team είναι ο Σάκης Παπαβασιλείου, ένας προπονητής που βασίζεται κατά κύριο λόγω στην εφαρμογή τακτικής και που είδαμε την δουλειά που έκανε κυρίως στην ΑΕ Καραϊσκάκης, βάζοντας την ομάδα στον ποδοσφαιρικό χάρτη. Εδώ ας μείνουμε λίγο...

Αν και δεν παρακολουθήσαμε τον Πιερικό (και πώς θα  μπορούσαμε βέβαια με τα αλλεπάλληλα lockdowns), με βάση το ρόστερ που έχει όπως και την προσαρμοστικότητα του προπονητή, θα πούμε κατά προσέγγιση πως θα εφαρμόσει πιθανώς: τα 1: 4-4-2, 1: 4-2-3-1 και 1: 4-5-1 για την μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση.

★1: 4-4-2) με 2 πλάγιους μπακ σε ρόλο full back, 2 σέντερ μπακ stoppers, 2 κεντρικά χαφ σε ρόλους playmaker και γενικού κεντρικού μέσου , 2 ακραίους μέσους και: έναν επιθετικό με ρόλο target man, δηλαδή του κυρίου στόχου και μάλιστα στον αέρα και θα δούμε παρακάτω γιατί... Κι έναν σε ρόλο deep lying forward, ο οποίος σε φάσεις  build up στην επίθεση όπου τα χαφ δεν είναι εύκολο να δημιουργήσουν, έρχεται ως ο 3ος playmaker... Είτε στην 1η είτε στην 2η φάση. Ακόμα και στην 3 η φάση στο creation. Εκεί, αυτός ο επιθετικός πρέπει να έχει καλή ντρίμπλα για την απελευθέρωση και κάθετη πάσα για την δημιουργία.

★1: 4-2-3-1) Με παρόμοια φιλοσοφία με το 1:4-4-2, μόνο που οι ακραίοι μέσοι πρεπει να γίνουν εξτρέμ ή πλάγιοι εσωτερικοί επιθετικοί με ανάποδο πόδι και στα 2 κεντρικά χαφ να υπάρχει κόφτης για να πιέζει στο κέντρο και να δημιουργήσει κατάσταση αντεπίθεσης counter attack. Το θεωρώ λιγότερο βατό σύστημα για να εκμεταλλευτεί τους ψηλούς σέντερ φορ.

★1: 4-5-1) Εδώ πιστεύω πως εκτός από σύστημα επίθεσης του Πιερικού, θα είναι και ο σχηματισμός της αμυντικής τοποθέτησης. Με 3 κεντρικούς μέσους για να δημιουργήσει υπεραριθμία στην δημιουργία όταν επιτίθεται και pressing zone μαρκάρισμα όταν αμύνεται.

Γνωστοί ποδοαφαιριστές: 

1) ο Λευτέρης Ιντζόγλου, αμυντικός χαφ, 34 ετών με μεγάλη εμπειρία και παρουσία κυρίως σε Ατρόμητο, Ηρακλή και Άρη. 

2) ο Γιώργος Μακρής, πρώην διεθνής με την Ελπίδων, στα 36 του, πολυθεσίτης αμυντικός χαφ και σέντερ μπακ με θητεία σε Δόξα Δράμας, Ατρόμητο, Πίζα, ΟΦΗ. 

3) και ο λόγος που λέγαμε πριν πως αν παίζει βασικός αυτός, τότε ο Παπαβασιλείου πρέπει να πάει σε positional attacking game και όχι σε fast attacking ή counter attack μεθόδους... Ο Ιωακείμ Μπενίσκος, στα 39 (!) του, με ύψος 1.96m και παρουσία σε Λαμία και Άρη. Θέλει προσοχή ακόμα και τώρα στην τροφοδότησή του στον αέρα όπως και στο physical game.

2 σχόλια:

  1. Μπράβο ρε μαγγα.Ξερεις τόπι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν υπάρχει προϊστορία ανάμεσα σε ασπρόμαυρα σήματα. Για να ξέρουμε τι λέμε, εάν γνωρίζουμε έστω τα βασικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ