Δεδομένη θεωρείται πλέον η μείωση ή και πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που επλήγησαν από την πανδημία το 2020. Το «κούρεμα» στον ΕΝΦΙΑ θα ισχύσει ανεξάρτητα από το εάν θα έχει ολοκληρωθεί ή όχι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα εισοδήματα που απέκτησαν πέρυσι πολλοί φορολογούμενοι μειώθηκαν κάτω από τα όρια που ισχύουν για την έκπτωση στο 50% ή και το 100% στον ΕΝΦΙΑ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες να κληθούν φέτος να πληρώσουν, είτε τον μισό ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητά τους, είτε να απαλλαγούν πλήρως από τον φόρο, με την προϋπόθεση βέβαια ότι πληρούν και τα περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.
Σημειώνεται ότι το 2020 απαλλάχθηκαν από το 100% του ΕΝΦΙΑ λόγω εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων 64.414 νοικοκυριά, ενώ 1.220.476 νοικοκυριά πλήρωσαν μειωμένoν ΕΝΦΙΑ κατά 50%, με το σύνολο των κερδισμένων να ανέρχεται σε 1.284.890 νοικοκυριά.
Πώς προκύπτει το «κούρεμα» στον ΕΝΦΙΑ
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, φέτος ο αριθμός των ιδιοκτητών ακινήτων που θα κερδίσουν μείωση στον ΕΝΦΙΑ θα είναι μεγαλύτερος καθώς:
Περισσότεροι από 600.000 εργαζόμενοι μπήκαν το 2020 σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και για τους μήνες αυτούς ελάμβαναν την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ τον μήνα. Τα εισοδήματα που απέκτησαν για όσους μήνες το 2020 ήταν σε καθεστώς αναστολής δεν φορολογούνται.
Επομένως τα εισοδήματα του 2020 που θα δηλώσουν θα είναι χαμηλά και για πολλούς θα βρεθούν κάτω από τα εισοδηματικά όρια που προβλέπονται για να εφαρμοστεί το «ψαλίδι» 50% ή 100% στον ΕΝΦΙΑ.
Επίσης χιλιάδες επαγγελματίες που κατέβασαν για αρκετούς μήνες ρολά θα δηλώσουν μειωμένα εισοδήματα και θα κερδίσουν έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος.
Υπολογίζεται ότι πάνω από 1,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα καταβάλλουν φέτος το 50% του ΕΝΦΙΑ, ενώ για περισσότερους από 70.000 φορολογούμενους ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι μηδενικός.
ΕΝΦΙΑ: Ποιοι δικαιούνται μείωση 50%, ποιοι απαλλαγή
Ο ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με την ΕΡΤ, μειώνεται στο 50% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:
– Το συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν έχει υπερβεί τα 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
– Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειας (μαζί με το ποσοστό συνιδιοκτησίας) δεν υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
– Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίου πόλεως οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένεια του δεν υπερβαίνουν τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Προϋπόθεση ο φορολογούμενος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειας να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.
Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ κατά 100% δικαιούνται οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή έχουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω χορηγείται πλήρης (100%) απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, εφόσον πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
• Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
• Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος) δεν υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα. Προϋπόθεση ο φορολογούμενος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
-
Συμβολικό κλείσιμο για 2 ώρες και παράσταση στον ΕΛΓΑ Δυναμικά συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Ημαθίας
-
Απόκοσμες φωνές, ψίθυροι από το πουθενά και αινιγματικές οπτασίες νεαρών κοριτσιών «φτιάχνουν» το μύθο της Μόρνας
-
Καθημερινά, χιλιάδες οδηγοί περνούν από την συγκεκριμένη διασταύρωση. Δυστυχώς όμως, αρκετοί απ' αυτούς δεν γνωρίζουν ποιος
-
Η καρδιά της νυχτερινής διασκέδασης χτυπούσε κάθε Παρασκευή και Σάββατο στον πεζόδρομο της Έλλης
-
Ανοίγει αύριο Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2025 το μεγάλο μαγευτικό παγοδρόμιο που στήνεται φέτος στην πλατεία της Ελιάς.
-
Από την Παλιά Εθνικής Αλεξάνδρειας - Βέροιας η κυκλοφορία Την Εγνατία Οδό Βέροιας - Θεσσαλονίκης απέκλεισαν πριν από λίγο
-
Η δυνατή και συνεχόμενη βροχόπτωση που έπληξε το Ξηρολίβαδο άφησε έντονα σημάδια, ιδιαίτερα στο ανατολικό μέρος του χωριού, στο σημείο
-
Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε πριν λίγη ώρα στην Πτολεμαΐδα, όταν λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν 40 εργαζόμενοι στη ΔΕΗ εξετράπη της
-
Έξι χρόνια μετά την απελευθέρωσή της από τον Ελληνικό Στρατό, στις 16 Οκτωβρίου 1912, η Βέροια εξακολουθεί να είναι μια ζωντανή και
-
Μαζική συμπαράσταση κλάδων της Ημαθίας στο μπλόκο Συνεχίζουν δυναμικά τον αγώνα τους οι αγρότες της Ημαθίας,




Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.