Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Εσωτερικές διεργασίες στα κόμματα με ανοιχτές όλες τις πιθανότητες

Του Σταύρου Γιανναβαρτζή
Εκλογές των μελών της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ στην Ημαθία και με αφορμή το γεγονός ας δούμε τι γίνεται ευρύτερα στα κόμματα, όσο αφορά τις εσωτερικές τους διαδικασίες. Στον ΣΥΡΙΖΑ όπως αναφέραμε συνεχίζονται οι εσωκομματικές διεργασίες, ενώ βρίσκεται σε μια διαδικασία μετασχηματισμού και διεύρυνσης, που θα ολοκληρωθούν στην Προσυνεδριακή Συνδιάσκεψη του Απριλίου. Η «μάχη» αυτό το διάστημα δίνεται στις τοπικές και νομαρχιακές επιτροπές, όπου συνεχίζεται η διαδικασία εκλογής των νέων εκπροσώπων. Σε γενικές γραμμές όλα φαίνεται να κυλούν ήρεμα και χωρίς ιδιαίτερη δημοσιότητα, άλλωστε το γεγονός πως οι συζητήσεις και οι διεργασίες που γίνονται και διαδικτυακά δεν διευκολύνει τις έντονες «κόντρες».

Άλλωστε αυτό που λένε όλα τα στελέχη του είναι «Όλοι θέλουμε το ίδιο πράγμα. Μια δεύτερη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Τσίπρα».

Στο ΚΙΝΑΛ υπάρχουν τριβές ακόμα και για το πότε θα γίνει το συνέδριο και φυσικά οι εκλογές για τη νέα ηγεσία.

"Πιθανότατα την άνοιξη του 2022", λέει η ηγεσία, "μέχρι το φθινόπωρο του 2021 οι διαδικασίες" λένε οι εσωκομματικοί αντίπαλοι της προέδρου.

Καταστατικά να θυμίσουμε πως ναι μεν η εκλογή προέδρου στο ΚΙΝΑΛ έγινε το Νοέμβριο του 2017 και άρα, τυπικά, θα έπρεπε να έχουμε εκλογές το Νοέμβριο του 2021, το πρώτο όμως συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής διεξήχθη το Μάρτιο του 2018.

Το κυρίαρχο γεγονός πάντως παραμένει η δημοσκοπική συρρίκνωση και η έντονη εσωστρέφεια, ενώ υπάρχει πάντα ανησυχία για τη μεγάλη πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες από την κυβέρνηση, κάτι που δεν προμηνύει καλά αποτελέσματα.

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ "παίζει" παράταση μεγάλης διάρκειας στις διαδικασίες εκλογής οργάνων και των αντιπροσώπων για το συνέδριο, που όπως είναι γνωστό έχει αναβληθεί εξαιτίας της πανδημίας.

Σύμφωνα με το καταστατικό των Περιφερειακών και Τοπικών οργανώσεων του κόμματος οι προγραμματισμένες εκλογές ήταν για τον Μάιο του 2020. Πλέον όμως κάθε ημερομηνία στο τραπέζι μοιάζει παρακινδυνευμένη, ενώ σκέψη για ηλεκτρονική ψηφοφορία των μελών φαίνεται να εγκαταλείφτηκε λόγω και του υψηλού κόστους της διαδικασίας.

Η αποδοχή άλλωστε του Πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος της ΝΔ, σε συνάρτηση την ιδεολογική της οριοθέτηση και τη μεγάλη διείσδυση της στους άλλους χώρους, δίνει τον τόνο μίας τυπικής εσωτερικής διαδικασίας, χωρίς ιδιαίτερη σημασία, έστω και αν έτσι παγώνει τις επιδιώξεις πολλών, σε κομματικό επίπεδο.

Τα δύο κοινοβουλευτικά κόμματα, "Ελληνική λύση" του κ Βελόπουλου, και η "Μέρα 25" του κ. Βαρουφάκη, καθώς πρόκειται για προσωποκεντρικά κόμματα οι εσωτερικές τους διαδικασίες έχουν μια διαφορετική υπόσταση και φυσικά μικρότερο ενδιαφέρον.

Όσο δε αφορά το ΚΚΕ είναι γνωστό πως ακολουθεί μια δική του λογική και πορεία που σίγουρα απέχει από την γενικότερη έννοια του όρου εσωτερικές διαδικασίες. Πάντως δεν ακούστηκε αντικατάσταση του κ. Κουτσούμπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ