Προς 1η Φεβρουαρίου το άνοιγμα Γυμνασίων-Λυκείων

Σημαντική από κάθε άποψη κρίνεται η αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για την εξέλιξη της σταδιακής άρσης των μέτρων του lockdown. Οι ειδικοί αναμένεται να εκτιμήσουν τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας από το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και του λιανικού εμπορίου και να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα, όπως το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων. Το χρονικό σημείο, όπως ανέφεραν μέλη της επιτροπής, θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο, γι' αυτό από εδώ και πέρα οι αποφάσεις για περαιτέρω άρση του lockdown θα «ζυγίζονται» με προσοχή, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η καλή εικόνα που παρουσιάζει η επιδημία το τελευταίο διάστημα.

Προβληματισμός για άνοιγμα γυμνασίων ή λυκείων -Πιθανότερη ημερομηνία η 1η Φεβρουαρίου

Τα μέλη της επιτροπής φαίνονται προβληματισμένα αναφορικά με το άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων, ωστόσο στην πλειοψηφία τους είναι θετικοί να πάρουν μια τέτοια απόφαση για το κοντινό μέλλον. Κάποιοι εκφράζουν την άποψη ότι λόγω της κρισιμότητας αυτής της εβδομάδας καλό θα ήταν το άνοιγμα να μεταφερθεί την 1η Φεβρουαρίου, ώστε να εκτιμηθούν καλύτερα οι όποιες επιπτώσεις από το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου, ενώ υπάρχουν και αυτοί που ζητούν περαιτέρω «έκπτωση» χρόνου.

«Στις 25/1 η άποψή μου είναι ότι δεν θα πρέπει να ανοίξει τίποτα. Να δούμε πού θα κατασταλάξει το πράγμα. Προηγείται το άνοιγμα άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων. Οι γονείς να φέρουν φαΐ στο σπίτι….», επισήμανε στο iefimerida.gr μέλος της επιτροπής.

Σε δηλώσεις του ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος τόνισε ότι «τα σχολεία πρέπει να είναι το επόμενο βήμα», σημειώνοντας πως θα χρειαστεί δύο εβδομάδες για το άνοιγμά τους, «αν πάνε καλά τα πράγματα με το λιανεμπόριο», ενώ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία την επόμενη εβδομάδα.

Δερμιτζάκης: Το άνοιγμα των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν θα έχει επιπτώσεις

Ωστόσο, υπάρχουν και επιστήμονες που θεωρούν ότι το άμεσο άνοιγμα από Δευτέρα δεν θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στη σημερινή επιδημιολογική εικόνα. Ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, μιλώντας στο iefimerida.gr ξεκαθάρισε ότι «τα κρούσματα πηγαίνουν σε ελεγχόμενους αριθμούς και επίπεδα. Υπάρχει μια τεράστια πίεση στην κοινωνία και την οικονομία. Επομένως, ήταν αναγκαίο να αποσυμπιεστούν τα πράγματα. Το άνοιγμα των σχολείων δίνει τεράστια ελευθερία, ψυχολογική και κοινωνική στις οικογένειες και δε έχει μεγάλη επίπτωση στη μετάδοση γιατί έτσι και αλλιώς οι άνθρωποι συναντιούνται στα σπίτια χωρίς μάσκες».

Σε κάθε περίπτωση τα μέλη της επιτροπής θα εξετάσουν αν το άνοιγμα θα γίνει ταυτόχρονα για τα γυμνάσια και τα λύκεια ή αν θα προηγηθεί η Γ' Λυκείου, όπως έχει συζητηθεί και στο παρελθόν, με την υπουργό Παιδείας, ωστόσο, να προβάλει συγκεκριμένα κωλύματα. Αρνητικοί είναι επίσης οι περισσότεροι επιστήμονες στη λειτουργία γυμνασίων και λυκείων σε κάποιες περιοχές και σε άλλες όχι. Κάτι τέτοιο θεωρείται ότι θα δημιουργούσε μαθητές δυο ταχυτήτων.

Στόχος της κυβέρνησης να πάρει μπρος η δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Στο άνοιγμα των σχολείων και συγκεκριμένα των γυμνασίων και των λυκείων, δίνοντας το στίγμα των επικείμενων αποφάσεων, αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός, Εν αναμονή των εισηγήσεων των λοιμωξιολόγων τόνισε στη Βουλή: «Επόμενη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων. Άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα για να επαναλειτουργήσουν».

Στελέχη της κυβέρνησης θεωρούν ότι η διά ζώσης διδασκαλία στα γυμνάσια και τα λύκεια είναι θέμα χρόνου και επισημαίνουν ότι θα χρειαστεί ένα εύλογο διάστημα για να προετοιμαστούν τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί για την επιστροφή στα διά ζώσης μαθήματα.

«Διχάζει» το άνοιγμα των χιονοδρομικών

Ένα από τα ζητήματα που αναμένεται να συζητηθούν στην αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής, όπως αποκάλυψε χθες το iefimerida.gr, είναι και το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων που αν δεν λειτουργήσουν αυτή την περίοδο αναμένεται να χάσουν τη σεζόν. Με δεδομένο λοιπόν πως πρόκειται για εποχική δραστηριότητα, το υπουργείο Ανάπτυξης συζητεί με τους λοιμωξιολόγους το ενδεχόμενο να επιτραπεί το άνοιγμά τους εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

Η απόφαση αυτή όμως προκαλεί «πονοκέφαλο» στους επιστήμονες, καθώς είναι δεδομένο ότι από τη λειτουργία τους θα προκληθεί σημαντική μετακίνηση πληθυσμού από νομό σε νομό. Κάτι που οι ειδικοί θέλουν να αποφύγουν διά ροπάλου.

«Φοβόμαστε τις μετακινήσεις από νομό σε νομό»

«Φοβόμαστε τις μετακινήσεις από νομό σε νομό. Έχουμε κακά προηγούμενα. Όταν υπάρχει ανάμιξη πληθυσμού η επιδημία μπορεί εύκολα να αναζωπυρωθεί. Θα ανοίξουμε την Αράχωβα για να πάνε χιλιάδες πιτσιρικάδες; Δεν το βλέπω. Θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα», ανέφερε μέλος της επιτροπής εκφράζοντας έντονες ανησυχίες. Το ίδιο μέλος μάλιστα σχολίασε: «Και που θα φάνε; Τα εστιατόρια είναι κλειστά. Έξω κάνει κρύο. Θα μαζευτούν στα σαλέ, δίπλα στο τζάκι και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος».

Κάποια άλλα μέλη της επιτροπής, ωστόσο, εκφράζουν την άποψη ότι αν τα χιονοδρομικά κέντρα δεν ανοίξουν τώρα, θα βάλουν «λουκέτο» και λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές επιπτώσεις μελετούν τρόπους για να επιτραπεί το άνοιγμα, όχι όμως εντός της επόμενης εβδομάδας όπως λένε, υπό όρους. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να καμφθεί το ζήτημα των περιορισμών στις μετακινήσεις από νόμο σε νόμο, στο οποίο η πλειονότητα των λοιμωξιολόγων είναι αρνητικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ