Quantcast

http://picasion.com/

Ο Ισαάκ Νεύτων και η διάσημη «καλή πανδημία» του

Του Κώστα Μπλιάτκα
Ο Ισαάκ Νεύτων γλίτωσε από μια φονική πανδημία, αυτήν της βουβωνικής πανώλης, στα μέσα του 17ου αιώνα και η περιπέτειά του αυτή είναι πια ένας από τους πιο «διάσημους» θρύλους παγκοσμίως. Τι είχε συμβεί; Σταλμένος άρον άρον στο πατρικό του σπίτι στο Λίνκολνσαϊρ, στη Βόρεια Αγγλία από το Cambridge University στα 1665 σημείωσε ένα ρεκόρ δημιουργικότητας στη διάρκεια μιας πανδημίας! Ο θρύλος λέει ότι ο Νεύτων διατύπωσε τον νόμο της βαρύτητας όταν, την ώρα που καθόταν κάτω μία μηλιά στην αυλή του σπιτιού του, δέχτηκε ένα μήλο στο κεφάλι του.

Το δέντρο ζει μέχρι σήμερα στο αρχοντικό Γούλστχορπ του Λίνκολνσαϊρ, το πατρικό του Νεύτωνα και όπως ήταν αναμενόμενο αποτελεί εδώ και αιώνες πόλο έλξης επιστημόνων και τουριστών που σπεύδουν να φωτογραφηθούν στον ιστορική αυτή τοποθεσία να καθίσουν στις ρίζες του, ψάχνοντας ίσως και αυτοί μία καλή ιδέα που θα απογειώσει την επιστήμη ή έστω τα οικονομικά τους. Το ίδρυμα στο οποίο ανήκει πλέον το αρχοντικό, αποφάσισε να περιφράξει τη μηλιά για να τη σώσει...

Οι καινοτομίες του Νεύτωνα όμως είναι πραγματικά ένα υψηλό όριο έμπνευσης και δημιουργικότητας. Στον δύσκολο 21ο αιώνα πια και μέσα στο έρεβος του κορονοϊού, οι περισσότεροι άνθρωποι έκαναν την προσπάθειά τους να γλιτώσουν και ταυτόχρονα υπερέβαλαν τον εαυτό τους αγωνιζόμενοι να σώσουν τα οικονομικά της οικογένειας και τη δουλειά τους ενώ έψαχναν το «που πάει το πράγμα». Τι γνώσεις, κατάρτιση και δεξιότητες θα χρειαστούν για να αντέξουν στην ανταγωνιστική μετά COVID εποχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ