Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ένα εντυπωσιακό reset στην Κεντρική Μακεδονία - Μήπως ήρθε η ώρα να δούμε ξανά τη μητροπολιτική Θεσσαλονίκη;

Γράφει ο Σταύρος Γιανναβαρτζής

Πριν μερικά χρόνια το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης μιλούσε για την αναγκαιότητα ίδρυσης Μητροπολιτικών δήμων στις μεγάλες της Ελλάδος. Στη Κεντρική Μακεδονία η μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης αποτελείται από το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης με πληθυσμό 789.191 κατοίκων, και από 11 δήμους-δορυφόρους, που ο συνολικός πληθυσμός περιοχής ανέρχεται σε 1.012.297 κατοίκους. Αντίστοιχα βέβαια είναι και τα οικονομικά μεγέθη. 

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν την αιτία που οι υπόλοιπες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας στερούνται πολλές φορές έργων και κινήσεων ανάπτυξης, αρχίζοντας από την κατάταξη της Περιφέρειας σε διαφορετική κατηγορία στα ευρωπαϊκά προγράμματα και καταλήγοντας σε προγραμματισμούς που δημιουργούν μια ανισόρροπη ανάπτυξη. 

Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει το άρθρο του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων Κεντρικής Μακεδονίας Πάρη Μπίλλια , στο Voria, όπου περιγράφει τα έργα που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία της περιοχής στην μετά κορωνοϊού εποχή, ως μηχανικός και άνθρωπος του ρεαλισμού. 

«Προγραμματίζουμε και προγραμματίζονται έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, έργα τα οποία θα βοηθήσουν την οικονομία και τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής, έργα τα οποία θα προχωρήσουν άμεσα, με διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, είτε πρόκειται για ΣΔΙΤ, είτε για ιδιωτικά κεφάλαια, είτε για χρήματα μέσω του ΕΣΠΑ, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και, βεβαίως, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης».

Στα έργα μείζονος σημασίας αναφέρει: 

· Το flyover, η υπερυψωμένη ταχεία λεωφόρος, η οποία θα κατασκευαστεί πάνω από την περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης 
· Η ανάπλαση της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης 
· Η ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά 
· Το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ και τη συνολική ανάπλαση της Αλάνας της Τούμπας 
· Το λιμάνι, έναν από τους μεγάλους αναπτυξιακούς βραχίονες της Κεντρικής Μακεδονίας 
· Το Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο 
· Το οδικό δίκτυο της Σιθωνίας 
· Το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς, το ThessIntec 
· Η μελλοντική ανάδειξη και αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, μήκους 40 χιλιομέτρων, από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι 

Οι καιροί όμως αλλάζουν, οι Περιφέρειες στην Ευρώπη αποκτούν μία ιδιαίτερη υπόσταση, όπως και οι Μητροπολιτικοί Δήμοι και αυτό ο Περιφερειάρχης Κ.Μ. κ. Τζιτζικώστας είναι σίγουρο πως το έχει αντιληφθεί, σαν νέος, ευφυής πολιτικός. Ιδιαίτερα με το ρόλο του Προέδρου της Ένωσης Περιφερειών θα δει τα θετικά χαρακτηριστικά των άλλων χωρών και στην κατάλληλη ώρα πιστεύω θα έχουμε αλλαγές. Η ισόρροπη ανάπτυξη είναι βασικό στοιχείο κάθε Περιφέρειας.

6 σχόλια:

  1. Τι είναι αυτά που λέτε κύριε; Ο κατάλογος έργων που παρουσιάζετε, αφορά την Θεσσαλονίκη και μόνο, και όχι την Κεντρική Μακεδονία. Εδώ εμείς στην...ακριτική Ημαθία έχουμε 5 δρομολόγια μέσου σταθερής τροχιάς την ημέρα (πριν από δέκα χρόνια ήταν περίπου 12), ενώ για να μετακινηθούμε εντός της περιφέρειας χρειάζεται να πληρώσουμε μισό μηνιάτικο. Τα πράγματα πάνε χάλια και στους 7 νομούς της περιφέρειας. Μετά από τόσα χρόνια στην περιφέρεια, οι ευθύνες σας είναι τεράστιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και αυτά τα 5 δρομολόγια του τραίνου κάνουν 50 λεπτά της ώρας για να πάνε ή να έρθουν από Θεσσαλονίκη 65 χιλιόμετρα διαδρομή.
      Έτσι δεν γίνεται Μητροπολιτική η Θεσσαλονίκη. Μόνο στο υποτιθέμενο μυαλό του Τζίτζι συμβαίνουν αυτά.
      Τραβάτε καμιά βόλτα στον Ανεπτυγμένο κόσμο να δείτε πως είναι οι Μητροπολιτικές πόλεις.
      ψεύτες.-

      Διαγραφή
  2. οταν η ελλαδα γινει κατ΄εντολη παγκοσμιας διακυβερνησης 21 περιφερειεσ με αυτοδιοικηση και ανεξαρτητεσ οικονομικες ζωνες με φτηνα εργατικα χερια απο λαθρομεταναστες ολοι σας θα λετε ο ψεκασμενος βελοπουλος ειχε δικαιο.
    να τα οργανα αρχισαν βλεπω ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. σε λίγο ανακοινώνεται ο κωδικός μετακίνησης για τον πανηγυρισμό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο γιδοβοσκός αφού χόρτασε τσιγαρίδες σκέτες αφου ουτε ρέγκα ψητή δεν ηξερε να φτιάξει, ονειρεύονταν Γαλλική γκουρμέ Escargots à la Bourguignonne, με του φίλου μου Ζαμπούνη το βιβλίο στο ταγάρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και με αυτα σιγα σιγα έρχεται και η απόσχιση απο τον εθνικό κορμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ