Quantcast

http://picasion.com/

Θεοφάνεια στη Βέροια πριν από 100 χρόνια!

Πίσω από την ΔΕΗ
Μια πολύ σπάνια φωτογραφία ανέβηκε στην σελίδα «Παλιές Φωτογραφίες της Βέροιας» στο facebook. Απεικονίζει τα Θεοφάνεια στην πρωτεύουσα της Ημαθίας, εκεί που βρίσκεται σήμερα η ΔΕΗ. Όπως βλέπετε η συμμετοχή του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη, με τους Βεροιώτες να βρίσκονται γύρω από τα ύδατα και να περιμένουν με αγωνία την ρήξη του σταυρού. Δυστυχώς αυτή η γέφυρα δεν υπάρχει πια, διότι καταστράφηκε μετά από μερικά χρόνια από πλημμύρα. Στη θέση εκείνη κατασκευάστηκε μια ξύλινη, η οποία υπήρχε μέχρι την δεκαετία του 1970, ώσπου δημιουργήθηκε η νέα που βρίσκεται πιο κάτω, στο σημείο που ρίχνουν σήμερα το Σταυρό. Aκριβής ημερομηνία για την συγκεκριμένη εικόνα δεν υπάρχει. Εικάζεται πως είναι από το 1915 έως το 1920.


Άλλη μια σπάνια εικόνα από τα Θεοφάνεια στη Βέροια από το μακρινό 1956. Η πηγή της φωτογραφίας είναι από το ΣΑ ΣΑ ΝΗ Ημαθίας (Συλλογή Γ. Κόβα)


11 σχόλια:

  1. Κατεβάστε γρήγορα τη φωτογραφία γιατί θα βγάλει πρώτο θέμα ο ΣΚΑΪ: "Θεοφάνεια στη Βέροια με συνωστισμό και χωρίς μάσκες..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ἐπί Τουρκοκρατίας ἐδῶ, ἐφέτος δέ στήν Ἀλβανία καί στήν Τουρκία ἐπετράπη ὁ καθαγιασμός τῶν ὑδάτων, καί μόνον ἡ σατανοκίνητος κυβέρνησι τοῦ Κούλη ἐπέβαλε τήν ἀνόσιο ἀπαγόρευσι μέ πρόσχημα τόν κοροϊδοϊό._

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρεπει επιτέλους να καταργηθεί ο χριστιανισμός. Μονο ο χατζηπετρης εμεινε να τον υπερασπιζεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις εμμονές. Να το ψάξεις, δεν είναι κακό, υπάρχουν ειδικοί.

      Διαγραφή
  4. Πολύ ωραία γέφυρα γιατί την γκρέμισαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΙΧΑΝ ΑΚΟΥΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΗΜΕΝΟ ΤΟΝ ΚΟΥΣΙΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΕ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ Ο ΕΡΜΟΣ

      Διαγραφή
    2. Δέν τήν γκρέμισαν, κατέρρευσε. Γιά τήν ἀκρίβεια, τήν παρέσυρε ὁ ποταμός καί τά φερτά ὑλικά κατά τήν πλημμύρα τοῦ 1935. Συνέβαιναν πάντοτε ἀκραῖα καιρικά φαινόμενα, ἀλλά τότε δέν ὑπῆρχαν ἀνόητοι «ἐπιστήμονες» νά μιλᾶνε γιά ἀνθρωπογενῆ κλιματική ἀλλαγή._

      Διαγραφή
  5. ΚΑΙ Η ΞΥΛΙΝΗ ΠΟΥ ΕΒΓΑΖΕ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΜΥΛΟ ΑΠΟ ΠΛΗΜΜΎΡΑ ΧΑΛΑΣΕ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΝΕΡΟΠΟΝΤΗ ΚΑΠΟΥ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ '70 ( ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ 1977;;)
    ΑΛΛΑ ΗΔΗ ΥΠΗΡΧΕ Η ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "παράτησαν τα βόδια και γίναν βόδια" σε παχος και μυαλο.
    στι φωτο διακρίνεται η άνευ προηγουμένου επέκταση των δασων όπως και οτι οι βεριωταδες της εποχής ησαν πιο αδυνατοι. ποιος νοιαζεται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ