Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ταξίδι στο παρελθόν: Όταν η Βέροια ήταν αλλιώς...

Εντυπωσιάζουν και μας ταξιδεύουν στο μακρινό παρελθόν οι εικόνες που δημοσιεύονται σχεδόν καθημερινά στην σελίδα «Παλιές Φωτογραφίες της Βέροιας» στο facebook (δείτε εδώ). Οι διαχειριστές, αλλά και πλήθος συμπολιτών μας αναρτούν από προσωπικά αρχεία, εικόνες μιας άλλης εποχής που καμία σχέση δεν έχουν με την σημερινή πραγματικότητα. Απεικονίζονται εμβληματικά κτίρια, μνημεία, αλλά και κεντρικοί δρόμοι πριν από 50, 70 και 100 χρόνια. Ένα ταξίδι στο παρελθόν για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλαιότεροι. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους Βεροιώτες που δημοσιεύουν τέτοιο υλικό που θα μείνει για πάντα χαραγμένο στην μνήμη όλων. 

Μαλακούση και Παν. Τσαλδάρη γωνία, ο αυλόγυρος του Αγίου Αντωνίου (Αρχείο Θεόδωρος Τσιαμήτρος)


Βέροια 2-11-1957. Ο δημαρχεύων Θεμελής Θεμελής υποδέχεται τον βασιλιά Παύλο (Αρχείο Μαργαρίτα Δαμιανίδου)

Η παλιά οδός Ελιάς πριν από το 1936 όταν διαμορφωνόταν ο δρόμος. Το ομώνυμο καφενείο στο βάθος. (Αρχείο Μαρία Ηλιού)
1ο και 2ο Λύκειο Βέροιας και 1ο Δημοτικό σε φωτογραφία του 1988. Από 16 Οκτωβρίου 2001 το νέο Δημαρχείο της πόλης μας (Αρχείο Στέργιος Ζυγουλιάνος)
Βέροια, αρχές του αιώνα... Δικαστήρια, λίγο μετά την αποπεράτωση (Αρχείο Στέργιος Ζυγουλιάνος)

Η γέφυρα του Αλιάκμονα. Η φωτογραφία είναι από τον Παγκόσμιο Γεωγραφικό Άτλα του Δημητράκου 1974. Αρδευτικόν φράγμα επί του Αλιάμονος , πλησίον της Βεροίας. (Αρχείο Χρήστος Αηδονίδης)
Βέροια, Πλατεία Ωρολογίου. Φωτοκάρτα του 1961 (Συλλογή Γ. Κόβα)
Ημιερπυστριοφόρο με τετραξονικό ρυμουλκούμενο έμφορτο(τύπου Sonderkraftfahrzeug (Halbkettenfahrzeug) 9 με ρυμουλκούμενο Sonderanhaenger 116 που είναι έμφορτο με Panzer III, Ausfuehrung E), στη πλατεία Ρολογιού στη Βέροια, ετοιμάζεται για να ανέβει τον "σαλίγκαρο" της σημ. οδού 16ης Οκτωβρίου και τις ανηφόρες της Καστανιάς προς Κοζάνη. 1941. Πηγή fb: WWII History in Greece

8 σχόλια:

  1. ΠΩΣ ΚΑΤΗΝΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΩΡΟΛΟΓΙΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΛΙΑΣ......!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένα από τα καλά αυτής της σελίδας είναι ότι έχει καταφέρει να κρατηθεί μακριά από πολιτικές , ιδεολογικές και όποιες άλλες αντιπαραθέσεις . Κάτι εξαιρετικά δύσκολο στην εποχή μας , και δη στον κόσμο του Facebook . Για παράδειγμα, σχόλια σαν τα παραπάνω , όσο και αν πολλοί θα συμφωνούσαν, δεν θα γίνονταν αποδεκτά στη συγκεκριμένη σελίδα .
    Ίσως όμως είναι καιρός να περάσει στη δράση η πολύ δυναμική αυτή ομάδα και να συμβάλλει στη διάσωση της παλιάς Βέροιας. Σε αυτήν συμμετέχουν αξιόλογα μέλη της πόλης και πιστεύω πως θα μπορούσαν να κάνουν κάτι περισσότερο από τη νοσταλγική δημοσίευση φωτογραφιών μια πόλης που χάνεται . Και κάτι ακόμα: Αν καθένα από τα 13.000 μέλη της ομάδας έδινε από δέκα ευρώ τον μήνα, θα μπορούσαν να διασωθούν πολλά από τα διατηρητέα της Βέροιας . Είναι μια πρόταση, πραγματοποιήσιμη, αρκεί αν βγουν κάποιοι μπροστά και αναλάβουν πρωτοβουλίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς τον στον πλανήτη Γη, " μακριά από πολιτικές και ιδεολογικές....".

      Διαγραφή
    2. Παλιες φωτογραφίες βλάχων Σελίου...

      Διαγραφή
  3. ΘΕΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕΡΙΚΟΙ ΕΥΤΥΧΟΣ ΛΙΓΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ Η ΒΕΡΟΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΠΡΟΤΥΠΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! Η ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΕΧΕΙ ΔΙΑΣΟΘΕΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΕ ΠΟΙΑ ΠΟΛΗ ΠΡΟΤΥΠΟ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΧΟΥΝ ΠΟΤΑΜΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΑΦΗΣΕΙ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΟ ? ΝΑ ΜΑΣ ΔΕΙΞΕΤΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΠΡΟΤΥΠΑ ΓΙΑΤΙ ΜΑΛΛΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΙΝΕΙ ΠΙΣΩ

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ