Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Πρώτο θέμα στο δημοτικό συμβούλιο τα ανοιχτά σχολεία εν μέσω covid

Τι δήλωσαν Δήμαρχος και σύμβουλοι - Τι ανέφερε για τη διασπορά στα δημοτικά ο Πρ/νος Α/θμιας Δ. Πυρινός
Το θέμα του κλεισίματος των σχολείων λόγω της πανδημίας τέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας. Η εμφάνιση αρκετών κρουσμάτων μεταξύ μαθητών, ειδικά της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και μεταξύ κάποιων εκπαιδευτικών, προκάλεσαν την αντίθεση κάποιων δημοτικών συμβούλων στην απόφαση της κυβέρνησης να κρατήσουν ανοιχτά τα σχολεία. Την διαφορετική αυτή άποψη εξέφρασε αρχικά ο Δήμαρχος Βέροιας
Κώστας Βοργιαζίδης, λέγοντας πως τα κρούσματα στα σχολεία είναι αρκετά, όπως και τα τμήματα ή οι σχολικές μονάδες που έχουν αναστείλει την λειτουργία τους λόγω επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Παράλληλα τόνισε πως τα σχολεία δεν κλείνουν με προτροπή των δήμων αλλά έπειτα από απόφαση του Υπουργείου, σημειώνοντας πως πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς ο δήμος Βέροιας είχε κάνει σχετικό έγγραφο στο Υπουργείο, στο οποίο είχε πάρει την απάντηση πως η περιοχή μας δεν είχε υψηλό φορτίο.

Το ερώτημα γιατί παραμένουν τα σχολεία ανοιχτά έθεσε και η Γεωργία Μπατσαρά, λέγοντας πως είναι ένας φαύλος κύκλος και πως με την εμφάνιση ενός κρούσματος κλείνουν τάξεις και στη συνέχεια σχολεία, σημειώνοντας πως οι νέοι δυστυχώς δεν μπορούν να καταλάβουν την έκταση του προβλήματος. 

Θέση για το θέμα των σχολείων από το δημοτικό συμβούλιο ζήτησε ο Αντώνης Μαρκούλης, για να η υγεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους.

Καταδικάζουμε τα ανοιχτά σχολεία με κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, είπε ο Δημήτρης Τσανακτσίδης, λέγοντας πως τα παιδιά στα κενά τους φεύγουν από τα σχολεία και περιφέρονται.

Τα κρούσματα έχουν σχέση με τα ανοιχτά σχολεία, είπε ο Θεόφιλος Κορωνάς, προτείνοντας να παρθούν άμεσα μέτρα και να κλείσουν τα σχολεία, καθώς όπως κάνουν γνωστό οι επιστήμονες, το λοιμογόνο στοιχείο δεν είναι τόσο ανιχνεύσιμο στα μικρά παιδιά και πιθανότατα υπάρχουν κρούσματα και στα δημοτικά αλλά δεν έχουν φανεί τα συμπτώματα.

Τον λόγο πήρε ο Δημήτρης Πυρινός, προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, παρουσιάζοντας τα κρούσματα στα σχολεία της πρωτοβάθμιας σε αριθμούς, λέγοντας πως πρόκειται για μικρό ποσοστό της τάξεως του 0,002% και πως όπως φαίνεται τα μέτρα στα δημοτικά σχολεία, χρήση μάσκας και αποστάσεις τηρούνται και αυτό φαίνεται πως αποδίδει.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως, από τους 8000 μαθητές, μέσα σε 2 μήνες εμφανίστηκε κρούσμα σε 1 μαθητή του δημοτικού και 1 νηπιαγωγείου. Από τους 1400 εκπαιδευτικούς εμφανίστηκε κρούσμα σε περίπου 10, ενώ από τα 180 σχολεία, μόνο 1 ανέστειλε την λειτουργία της ολόκληρη η μονάδα και αυτό γιατί το κρούσμα αφορούσε την γυμνάστρια του σχολείου η οποία ερχόταν σε επαφή με όλες τις τάξεις.

Ερωτηθείς από τον Δήμαρχο για την εικόνα στα Λύκεια, απάντησε πως δεν μπορεί να δώσει ακριβείς απαντήσεις, κάτι που είναι στην αρμοδιότητα του προϊσταμένου της Β/θμιας Εκπαίδευσης. Ωστόσο, είπε πως στα Λύκεια τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα.

Την ίδια εικόνα για τα Λύκεια είχε και η αντιδήμαρχος Παιδείας Συρμούλα Τζήμα, λέγοντας πως εκεί δεν πάνε τόσο καλά τα πράγματα, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει έντονη επιδημιολογική τάση στην Β/θμια. Σημείωσε και η ίδια με την σειρά της πως στον δήμο δεν επιτρέπεται να κλείνει τμήματα, παρά μόνο στο Υπουργείο Παιδείας και έπειτα από εισήγηση Διεύθυνσης Υγείας της αντιπεριφέρειας. Τέλος, ανέφερε πως απευθύνθηκαν εγγράφως στον ΕΟΔΥ για έλευση κλιμακίου για τεστ στα σχολεία που εμφανίστηκαν κρούσματα και πως περιμένουν απάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ