Quantcast

http://picasion.com/

Νόστιμη... «μελωμένη» ρεβυθάδα στη γάστρα

Επιμέλεια: Γ. Μεταξάς
Στον χειμώνα, τη μουντίλα και τις χαμηλές θερμοκρασίες τραβιούνται τα όσπρια. Και εκεί που κάνεις να βγάλεις τα ρεβύθια από το ντουλάπι, πεθύμησες εκείνη την υπέροχη ρεβυθάδα «λουκούμι» που έφαγες ένα καλοκαίρι στη Σίφνο! Άσε λοιπόν την κατσαρόλα στην άκρη, βγάλε την γάστρα και φέρε το κλασσικό και διάσημο φαγητό του πανέμορφου αυτού κυκλαδίτικου νησιού στο τραπέζι σου, με την συνταγή που μας προτείνει ο σεφ του veriotis.gr Γιώργος Μεταξάς. Στην κλασσική σιφνέικη συνταγή, το φαγητό έμπαινε από το σαββατόβραδο στον ξυλόφουρνο και τα ρεβύθια σιγόβραζαν και μέλωναν στα ερμητικά κλειστά τσουκάλια. Εμείς θα χρησιμοποιήσουμε τη γάστρα μας. Δείτε τα υλικά και την συνταγή:

Υλικά

1 κιλό ρεβύθια 
4-5 κρεμμύδια ξερά (ψιλοκομμένα)
1½ φλ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
2 δαφνόφυλλα
νερό (εμφιαλωμένο κατά προτίμηση)
1 λεμόνι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Από βραδύς αφήνουμε τα ρεβύθια σε μπόλικο νερό να φουσκώσουν.

Την επομένη τα ξεπλένουμε και τα στραγγίζουμε καλά.

Προσθέτουμε όλα τα υλικά, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το ελαιόλαδο, τα δαφνόφυλλα, το αλατοπίπερο και το νερό. Το νερό θα πρέπει είναι σε θερμοκρασία δωματίου και να καλύπτει τα ρεβίθια. Καλύπτουμε το σκεύος με το καπάκι του και το βάζουμε στον φούρνο.

Ψήνουμε την ρεβυθάδα στις αντιστάσεις, στους 170 βαθμούς C για περίπου 4 ώρες.

Εναλλακτικά, βάζουμε πιο χαμηλά την φωτιά στους 140-150 βαθμούς C και αφήνουμε όλη την νύχτα στο φούρνο να σιγοψήνονται για 6 με 7 ώρες.

Tips: η αυθεντική συνταγή γίνεται στην σκεπασταριά, πήλινο όρθιο σκεύος.

Το νερό που χρησιμοποιείται δεν θα πρέπει να ναι σκληρό.

Και τέλος το μυστικό είναι στο πολύ αργό ψήσιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ