Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Πήραν το πρώτο ΟΚ από το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας τα Υδροηλεκτρικά σε Ραχιά και Ασώματα

Το θέμα της παραχώρησης σε ιδιωτική εταιρεία, της δυνατότητας χρήσης του νερού και του δικτύου ύδρευσης για 
την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με την
εγκατάσταση μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών (ΜΥΗΣ) σε Ραχιά και Ασώματα, συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας που έγινε με τηλεδιάσκεψη. Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο εργολάβος Μεταξάς Βασιλείου, που έχει πάρει ήδη τις άδειες παραγωγής από τη ΡΑΕ και για τις δύο θέσεις, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά το Σώμα, από το οποίο και ζητήθηκε η έκφραση γνώμης για την δυνατότητα παραχώρησης. Το θέμα θα επανέλθει στο δημοτικό συμβούλιο για την οριστική απόφαση και γνωμοδότηση, μετά την κατά νόμο αδειοδότηση του έργου.

Ακολούθησε μια εκτενής συζήτηση επί του θέματος με τον εργολάβο να δέχεται αρκετά ερωτήματα από τους συμβούλους, με το θέμα του μισθώματος να παραμένει «ανοιχτό» για την επόμενη συνεδρίαση, στην οποία θα συζητηθεί εκ νέου το οικονομικό κομμάτι του θέματος.

Υπέρ της παραχώρησης της χρήσης τάχθηκε η πλειοψηφία του Σώματος πλην των Παυλίδη, Τσανακτσίδη, Γουλτίδη, Μιχαηλίδη, Στεφανόπουλου, Θεοδωρίδη Θ..

Όπως προβλέπεται από την νομοθεσία και σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο εισηγητικό του θέματος από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αλέξανδρο Τσαχουρίδη, με την κατασκευή του έργου και τη λειτουργία του προκύπτουν άμεσα ανταποδοτικά οφέλη προς τον Δήμο. Συγκεκριμένα το 3% των ετήσιων εσόδων από πωλήσεις ενέργειας και ισχύος δίδονται απευθείας στον Δήμο. Προκύπτει ότι με τη λειτουργία
των ΜΥΗΣ στη θέση Ράχη και στη θέση Ασώματα ο Δήμος πρόκειται να λαμβάνει ετήσια έσοδα 4.170€/έτος και 4.530€/έτος. Εάν ληφθούν υπόψη τα έτη λειτουργίας ενός ΜΥΗΣ (25 έτη) τα συνολικά έσοδα του Δήμου από τη λειτουργία του εν λόγω ΜΥΗΣ πρόκειται να είναι 104.250€ και 113.250 ευρώ αντίστοιχα και τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν όπως αποφασίσει ο Δήμος.

Με τη λειτουργία του ΜΥΗΣ στη θέση Ράχη πέρα των οικονομικών εσόδων που ο Δήμος πρόκειται να αποκτήσει, ενισχύεται η αειφορία, διότι αντί να σκεδάζεται (καταστρέφεται) η ενέργεια που διαθέτει το νερό που κατέρχεται από τις πηγές, μετατρέπεται σε ωφέλιμη ηλεκτρική ενέργεια για τους κατοίκους της περιοχής. Με τη λειτουργία ενός ΜΥΗΣ στο Δήμο επιτυγχάνεται η προώθηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας με αποτέλεσμα να μειώνονται οι περιβαλλοντικές φορτίσεις. Ταυτόχρονα αξιοποιούνται υπάρχουσες υποδομές -δίκτυο ύδρευσης- με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις καθώς όπως αναφέρθηκε και παραπάνω η μόνη επέμβαση που πρόκειται να γίνει είναι το κτίριο του σταθμού παραγωγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ