Μπορεί να είναι λίγο μπελαλίδικο αλλά το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο. Οι λαχανοσαρμάδες είναι ένα κλασσικό και αγαπημένο ελληνικό φαγητό, που κατέχει σταθερή θέση στη λίστα με τα comfort food που γλυκαίνουν τον ουρανίσκο, ζεσταίνουν το στομαχάκι και ξυπνούν αναμνήσεις. Ειδικά τώρα που τα λάχανα έχουν την τιμητική τους, είναι ιδανική ευκαιρία να τους απολαύσετε. Για εσάς που δεν τρώτε κρέας, ο σεφ του veriotis.gr Γιώργος Μεταξάς προτείνει μια εξίσου νόστιμη εκδοχή, λαχανοντολμάδες με γαρίδες. Δείτε τα υλικά και τη συνταγή:
Υλικά
1 λάχανο
Για τη γέμιση
300 γρ. γαρίδες (μέτριες)
1 φλ. ρύζι Καρολίνα
100 γρ κουκουνάρι
100 γρ. σταφίδα
1 σφηνάκι ούζο
1 πράσο ψιλοκομμένο
2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι άνηθο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1/2 φλ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Για το αυγολέμονο
2 κρόκους αυγών
2 λεμόνια
Υλικά
1 λάχανο
Για τη γέμιση
300 γρ. γαρίδες (μέτριες)
1 φλ. ρύζι Καρολίνα
100 γρ κουκουνάρι
100 γρ. σταφίδα
1 σφηνάκι ούζο
1 πράσο ψιλοκομμένο
2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι άνηθο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1/2 φλ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Για το αυγολέμονο
2 κρόκους αυγών
2 λεμόνια
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το λάχανο αφαιρώντας το κοτσάνι.
Το βυθίζουμε (με την τρύπα που άφησε το κοτσάνι προς τα κάτω), σε κατσαρόλα με νερό που βράζει. Βράζουμε για 7-10΄ (ανάλογα το μέγεθος του λάχανου) και το αφήνουμε να κρυώσει.
Καθαρίζουμε τις γαρίδες, βγάζοντας το κέλυφος από το σώμα και αφαιρώντας το κεφάλι. Βγάζουμε με προσοχή το έντερο από την ράχη της κάθε γαρίδας, πλένουμε καλά και κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Τα κεφάλια τα βράζουμε για 5-10΄, τα στραγγίζουμε και φυλάσσουμε τον ζωμό τους.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το πράσο, το κουκουνάρι, τις σταφίδες και τα σώματα από τις γαρίδες.
Σβήνουμε με το ούζο, ρίχνουμε τον ζωμό και δίνουμε μια βράση. Κατόπιν προσθέτουμε το ρύζι, αλάτι, πιπέρι και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το ρύζι να φουσκώσει και προσθέτουμε τα μυρωδικά μας(μαϊντανό, άνηθο).
Βγάζουμε ένα ένα λαχανόφυλλο και κόβουμε τα χοντρά νεύρα. Βάζουμε μέσα μια κουταλιά γέμιση και τυλίγουμε τον ντολμά.
Στρώνουμε στη βάση μιας κατσαρόλας (κατά προτίμηση πλατιά) λαχανόφυλλα και φέτες κρεμμυδιού. Τοποθετούμε επάνω τους λαχανοντολμάδες στη σειρά, τον έναν κοντά στον άλλον και τους σκεπάζουμε με πιάτο για να μην ξετυλιχτούν.
Περιχύνουμε τους λαχανοντολμάδες με ζωμό ή με νερό, ίσα που να τους σκεπάζει και προσθέτουμε το 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
Σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για 40-45΄.
Για τη σάλτσα αυγολέμονο
Χτυπάμε 2 κρόκους αυγών με το χυμό 2 λεμονιών και ρίχνουμε λίγο λίγο ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα. Περιχύνουμε το φαγητό και ανακινούμε από τα χερούλια να πάει παντού. Τελειώνουμε διορθώνοντας το αλάτι του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.