Πιθανώς δεν θεωρείτε ότι το σαλάμι αποτελεί υγιεινή τροφή και ότι μπορεί να προστατεύσει τα δόντια σας. Και όμως, σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, τα αλλαντικά και τα τυριά αργής ωρίμανσης μπορούν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της φθοράς των δοντιών. Δείτε τι προκαλεί τη φθορά των δοντιών, καθώς και ποιες τροφές θα σας βοηθήσουν να την προλάβετε.
Αυγά: Είναι πλούσια σε βιταμίνη D και βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς των δοντιών. Η βιταμίνη D αποτρέπει την τερηδόνα επειδή προωθεί την ανάπτυξη των δοντιών και τα ισχυρότερα δόντια είναι λιγότερο ευαίσθητα στη φθορά.
Γλυκοπατάτες: Είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α, η οποία ρυθμίζει το pH του στόματος βοηθώντας στην πρόληψη της φθοράς των δοντιών. Οι γλυκοπατάτες είναι πολύ θρεπτικές, καθώς έχουν περισσότερο κάλιο και από τις μπανάνες.
Σαλάμι: Η βιταμίνη K2, μία από τις λιγότερο γνωστές βιταμίνες, είναι απαραίτητη για την καλή οδοντική υγεία. Τροφές πλούσιες σε K2 είναι όσες περιέχουν ζωικό λίπος, όπως το σαλάμι και τα μαλακά τυριά, αλλά και τα αυγά.
Γιαούρτι: Το απλό γιαούρτι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, βιταμίνη D και προβιοτικά που ωφελούν το ανοσοποιητικό, συμβάλλοντας στην πρόληψη της τερηδόνας. Δεδομένου ότι τα δόντια μας αποτελούνται από ασβέστιο, τα τρόφιμα που περιέχουν ασβέστιο είναι εξαιρετικά χρήσιμα για την οικοδόμηση του σμάλτου των δοντιών. Για να αυξήσετε την απορρόφηση του ασβεστίου, συνδυάστε το με τροφές που περιέχουν βιταμίνη D, μαγνήσιο και φώσφορο.
Φράουλες: Είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην επούλωση των πληγών και την υγεία των ούλων.
Βούτυρο: Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β12 η οποία καταπολεμά την περιοδοντική νόσο. Η Β12 μπορεί να αναστρέψει τις πληγές του στόματος και να τονώσει την υγεία των ούλων. Η μειωμένη πρόσληψη βιταμίνης Β μπορεί να οδηγήσει λοιμώξεις των ούλων, όπως η ουλίτιδα ή σε πιο προχωρημένες, όπως η περιοδοντίτιδα, που οδηγεί σε απώλεια των δοντιών. Εκτός από το βούτυρο, άλλες τροφές πλούσιες σε Β12 είναι η σόγια, το ρύζι και το τυρί.
Αβοκάντο: Εκτός από καλά λιπαρά, είναι πλούσια σε κάλιο, το οποίο αποτρέπει τη φθορά των δοντιών και των οστών. Η έλλειψη καλίου προκαλεί σε κάποιους ανθρώπους φθορά των δοντιών, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τρώτε τις κατάλληλες τροφές.
Ξηροί καρποί: Τα καρύδια, τα φιστίκια και τα κάσιους, είναι πλούσια σε φώσφορο, ένα στοιχείο απαραίτητο για την προστασία των δοντιών. Έχει αποδειχθεί ότι οι τροφές που περιέχουν φώσφορο προστατεύουν το σμάλτο των δοντιών και μειώνουν τον κίνδυνο τερηδόνας επειδή προκαλούν την εξουδετέρωση των οξέων μέσω του σάλιου.
Φασόλια: Είναι καλή πηγή πρωτεϊνών, αλλά και φωσφορικών αλάτων. Τα δόντια αποτελούνται από ασβέστιο και φωσφορικά άλατα, τα οποία είναι απαραίτητα για γερά δόντια. Συνδυάστε τα με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D, όπως τυρί και γαλακτοκομικά για να βοηθήσετε το σώμα τα ρυθμίσει τα επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
-
Συγκίνηση και βαθιά συναισθηματική φόρτιση προκάλεσε η επίσκεψη του Ματθαίου Τσαχουρίδη στο πατρικό του σπίτι που βρίσκεται στο
-
Ξεκίνησαν τα πρώτα κομβόι για Αθήνα - Το ραντεβού δόθηκε στον Περιφερειακό - Θα διανύσουν 1.040 χλμ για να δούνε το
-
Μια διαφορετική και αρκετά χιουμοριστική ιστορία παρουσιάστηκε στην εκπομπή «Live You» του ΣΚΑΪ, με πρωταγωνιστή έναν επιχειρηματία της
-
Από τη Βέροια ξεκίνησαν με ενθουσιασμό, ανυπομονησία και εκείνη τη μοναδική προσμονή που μόνο μια συναυλία των Metallica μπορεί να
-
Η θρυλική Generation X επιστρέφει για ένα βράδυ αναμνήσεων και διασκέδασης
-
Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 76 ετών, ο Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης. Η κηδεία του εκλιπόντος θα γίνει την Δευτέρα 11 Μαΐου 2026 και ώρα
-
«Τον μετέφερα στα Επείγοντα σε ημιαναίσθητη κατάσταση και υπέγραψα εγώ για να γίνει η αιμοκάθαρση, ώστε να του σώσουν
-
H ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. στο πλαίσιο των προγραμματισμένων έργων συντήρησης του δικτύου διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, ανακοίνωσε προσωρινές
-
Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 76 ετών ο Κωνσταντίνος Δημ. Χατζής. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12 Μαΐου και ώρα 10:30 π.μ.,
-
Είναι μια από τις πιο παλιές και εντυπωσιακές φωτογραφίες της Βέροιας. Απεικονίζει την πρωτεύουσα της Ημαθίας, πριν από πολλές δεκαετίες σε





Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.