Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ο Τάσος Πρωτοψάλτου σε Διεθνείς Διοργανώσεις Τέχνης

«Ταξίδεψε»τις ανθισμένες ροδακινιές και την ενδυματολογία της Βέροιας του ‘30
Σε δυο σημαντικές διεθνείς θεατρικές και επιστημονικές διοργανώσεις συμμετείχε ο Τάσος Πρωτοψάλτου το τελευταίο διάστημα. Στο πολυαναμενόμενο Διεθνές Συνέδριο Ενδυματολογίας με τίτλο «Critical Costume - Costume Agency» και στη Biennale Σκηνογραφίας της Τιφλίδας. Το Διεθνές Συνέδριο Ενδυματολογίας διεξήχθη στο Όσλο και την διοργάνωση του επιμελήθηκε η Εθνική Ακαδημία Καλών Τεχνών της Νορβηγίας. Στο πλαίσιο του συνεδρίου ο Τάσος Πρωτοψάλτου παρουσίασε τη διάλεξη με θέμα «Blossom Peach Tress: Costume as a City Portrait». Στη διάλεξή του παρουσίασε το ερευνητικό και καλλιτεχνικό σκεπτικό του σχετικά με τα κοστούμια που δημιούργησε για την παράσταση «Ανθισμένες Ροδακινιές» που παρουσιάστηκε από το Δη.Πε.Θε. Βέροιας, αποτίοντας φόρο τιμής σε ένα διεθνές κοινό στην ενδυματολογική παράδοση της Βέροιας.

Ο Τάσος Πρωτοψάλτου μας λέει σχετικά: «Έγινε μια εντατική έρευνα σε αρχεία προσωπικά και συλλογικά. Η γκαρνταρόμπα της γιαγιάς μου Ευφημίας Πρωτοψάλτου υπήρξε ένα εφαλτήριο για την έρευνα με ζωντανά τεκμήρια της αστικής ενδυματολογίας της περιόδου του ‘30 αλλά και της παραδοσιακής φορεσιάς της Βέροιας.

Το αρχείο του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας εμπλούτισε την έρευνα αυτή και με ταξίδεψε σε ιστορίες της πόλης μου μοναδικές! Σαφώς η έρευνα αυτή και το σκεπτικό αυτό ενυπάρχουν σε όλη την ενδυματολογική προσέγγιση της παράστασης σε ένα από τα γυναικεία κοστούμια όμως γίνονται πιο σαφείς οι αναφορές στην φορεσιά της Βέροιας. Η γραμμή του κοστουμιού παραπέμπει άμεσα στην φορεσιά της Βέροιας με χαρακτηριστικά στοιχεία όπως η πλισεδένια φούστα που δένει ψηλά στη μέση, το κοντογούνι , τα μαργαριτάρια, η πόστα. Ωστόσο θα πρέπει να πούμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα θεατρικό κοστούμι που δεν έχει φολκλόρ χαρακτηριστικά αλλά αναφορές στην παράδοση όπως και αναφορές στην ενδυματολογία της περιόδου του ‘30.

Στην εποχή εκείνη η Coco Chanel έθετε τις αρχές του ενδυματολογικού μοντερνισμού, στοιχείο που βλέπουμε τόσο στο συγκεκριμένο κοστούμι όσα και στην όλη ενδυματολογική προσέγγιση.

Έτσι μπορούμε να πούμε ότι τα κοστούμια της παράστασης συνδιαλέγονται με το τότε και το τώρα με το τοπικό και το διεθνές, όπως άλλωστε και η ιστορική φορεσιά της Βέροιας δυτικότροπη και επενδυμένη με υλικά φερμένα από την Ευρώπη, συνδυάζοντας την τοπική παράδοση με τις διεθνείς επιρροές.

Επίσης το πολύ ενδιαφέρον στη διαδικασία δημιουργίας της παράστασης αυτής ήταν ότι δουλέψαμε από το κοστούμι στο χαρακτήρα και όχι αντίθετα όπως συμβαίνει συνήθως».


Στη Biennale Σκηνογραφίας της Τιφλίδας ο Τάσος Πρωτοψάλτου είχε το ρόλο του επιστημονικού συντονιστή στο Διεθνές Συμπόσιο Σκηνογραφίας που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Biennale με θέματα που άπτονται της καλλιτεχνικής πρακτικής και της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης στον τομέα της Σκηνογραφίας. Αμφότερες οι διοργανώσεις παρά τον αρχικό τους σχεδιασμό διεξήχθησαν διαδικτυακά για λόγους ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ