Άγνωστοι βανδάλισαν τη νύχτα τις πινακίδες που είχαν τοποθετηθεί μερικές ώρες νωρίτερα σε έξι αγάλματα στην γέφυρα «Oko» (Οφθαλμός), στα Σκόπια, στα οποία απεικονίζονται ιστορικές φυσιογνωμίες που ανήκουν στην αρχαία ελληνική ιστορία. Οι πινακίδες που είχαν τοποθετηθεί φέρουν επιγραφές που αναφέρουν ότι οι ιστορικές φυσιογνωμίες που απεικονίζονται στα αγάλματα «ανήκουν στην αρχαία ελληνική ιστορία και πολιτισμό και στην παγκόσμια πολιτισμική και ιστορική κληρονομιά».
Συγκεκριμένα είχαν τοποθετηθεί χθες τέτοιες πινακίδες σε επτά αγάλματα στην γέφυρα «Oko», στον ποταμό Αξιό, πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων. Ωστόσο άγνωστοι, μερικές ώρες αργότερα έριξαν μπογιές στις πινακίδες και έγραψαν το ακρωνύμιο «ΜΚ», με αποτέλεσμα αυτές να καταστραφούν (φωτο). Η μοναδική επιγραφή που «σώθηκε» και δεν βανδαλίστηκε ήταν αυτή του βασιλιά Περσέα.
Παρόμοια φθορά έγινε την περασμένη νύχτα και στο άγαλμα του βασιλιά Φιλίππου Β΄στην πόλη Μπίτολα (Μοναστήρι).
Τα αγάλματα αυτά είχαν κατασκευαστεί και τοποθετηθεί στην κεντρική πλατεία των Σκόπίων και περιμετρικά αυτής από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, του εθνικιστή πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, στο πλαίσιο του προγράμματος εξαρχαϊσμού της χώρας.
Ο δήμαρχος των Σκοπίων, Πέταρ Σιλέγκοφ και ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Βόρειας Μακεδονίας, Ντράγκι Ράσκοφσκι, δήλωσαν πως ανάλογα με τις ζημιές που προκλήθηκαν στις πινακίδες, αυτές θα καθαριστούν ή θα αντικατασταθούν με νέες.
Η τοποθέτηση τέτοιων πινακίδων στα αγάλματα με πρόσωπα της αρχαίας ελληνικής ιστορίας αποτελεί υποχρέωση των αρμόδιων Αρχών της γειτονικής χώρας, που απορρέει από τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Παρόμοιες πινακίδες είχαν τοποθετηθεί πέρυσι τον Αύγουστο και στα τεράστια αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου Β΄ στο κέντρο των Σκοπίων, οι οποίες αμέσως αποτέλεσαν στόχο ακραίων στοιχείων που τις ξήλωσαν ή τις κατέστρεψαν.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
-
Από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας κατάγονται τρεις από τους επτά νεκρούς οπαδούς του ΠΑΟΚ, οι οποίοι σκοτώθηκαν στη Ρουμανία, ενώ ταξίδευαν
-
Αυτό είναι το συγκλονιστικό video της σύγκρουσης - Πολύ σκληρές εικόνες
-
Βουβός πόνος και αμέτρητα στεφάνια - Η Αλεξάνδρεια αποχαιρετάει τα παλικάρια της
-
Η Αλεξάνδρεια, η Ημαθία και ο ΠΑΟΚ πενθούν - Ο πόνος είναι βουβός, αλλά η μνήμη τους θα παραμείνει ζωντανή
-
Όλη η πόλη στον δρόμο - «Ήταν πιτσιρίκια» Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία της Αλεξάνδρειας Ημαθίας, από όπου καταγόταν τρεις από
-
Αυτόπτης μάρτυρας του δυστυχήματος στη Ρουμανία: «Δεν υπήρχε καμία πιθανότητα, ήταν πολύ επικίνδυνο»Ένας οδηγός που απέφυγε τη σύγκρουση την τελευταία στιγμή, έδωσε τη δική του εικόνα για όσα συνέβησαν στον δρόμο πριν και μετά τη μοιραία
-
Σοκάρει το βίντεο από το φλεγόμενο διαμέρισμα Σοβαρό περιστατικό πυρκαγιάς βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αλεξάνδρεια
-
Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου 31 Ιανουαρίου 2026 στον επαρχιακό δρόμο από το Μακροχωρίου με κατεύθυνση προς τη
-
Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (31/01) στον κυκλικό κόμβο του Μακροχωρίου, προκαλώντας αναστάτωση σε
-
Επεισοδιακή σύλληψη 30χρονου άνδρα τα μεσάνυχτα της Κυριακής 1 Φεβρουαρίου 2026 στη Βέροια, από την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. του Αστυνομικού




Αφού οι φυσιογνωμίες ανήκουν στην Ελληνική ιστορία γιατί αποδόθηκε η ονομασία ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχουμε αυτή την απορία οι Νότιο Μακεδόνες και μόνο ο γίγαντας ο τσιπρας γνωρίζει την απάντηση.