Quantcast

http://picasion.com/

Ζημιές στα ροδάκινα: Άμεσες και δίκαιες ενισχύσεις ζητούν οι παραγωγοί

Τις αποζημιώσεις περιμένουν οι ροδακινοπαραγωγοί για τις ζημιές που υπέστησαν σε συγκεκριμένες ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών από τις ισχυρές βροχοπτώσεις του περασμένου Αυγούστου. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν και φέτος τις περιοχές της Ημαθίας, Πέλλας και Κοζάνης. Αρχικά είχαμε πολλές δηλώσεις βουλευτών από αυτές τις περιοχές που έκαναν λόγο για ανάγκη καταβολής άμεσων αποζημιώσεων αλλά στη συνέχεια οι φωνές σταμάτησαν. Οι ροδακινοπαραγωγοί όμως που έπαθαν ζημιές δεν τις ξέχασαν. Τα μέλη της Ομοσπονδίας Δενδροκαλλιεργητών Κεντρικής - Δυτικής Μακεδονίας μιλώντας στον «ΑγροΤύπο» ζητούν να πραγματοποιηθεί συνάντηση στο ΥπΑΑΤ για να προχωρήσει η διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό που αναμένεται να καταβληθεί για ενισχύσεις de minimis θα είναι από 10 έως 12 εκατ. ευρώ και αυτό που ζητούν οι παραγωγοί είναι να αποζημιωθούν αυτοί που πράγματι επλήγησαν από τις βροχοπτώσεις.

Ο πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Νάουσας, Μάκης Αντωνιάδης, ανέφερε ότι «ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν δίνει αποζημιώσεις για το συγκεκριμένο αίτιο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταβληθούν ενισχύσεις de minimis. Αυτό που θέλουμε είναι να αποζημιωθούν οι συγκεκριμένες ποικιλίες που έπαθαν ζημιές και έχουν καταγραφεί από τον ΕΛΓΑ. Το κονδύλι δεν είναι μεγάλο και πρέπει να αποζημιώσει μόνο όσους έπαθαν ζημιές. Αν δεν γίνει αυτό τότε θα πάρουν κάποια ψίχουλα που δεν θα καλύψουν την ζημιά».

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Δημητριάδης, μέλος της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, αναφέρει ότι «οι βουλευτές της περιοχής μας έκαναν δηλώσεις για άμεσες αποζημιώσεις των ζημιών, αλλά φαίνεται ότι στη συνέχεια τις ξέχασαν. Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κατά την επίσκεψή του σε Πέλλα και Ημαθία παραδέχτηκε ότι υπήρξαν ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά μείναμε μόνο στα λόγια. Ζητάμε να δεσμευτούν οι βουλευτές της περιοχής και ο Υπουργός ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία και θα καταβληθούν άμεσα και δίκαιες αποζημιώσεις».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βελβεντού, Βασίλης Τζιουράς, αναφέρει ότι «από τις αποζημιώσεις δεν περιμένουμε να κερδίσει ο παραγωγός αλλά θέλουμε να καλύψει μέρος της ζημιάς του. Το μέσο κόστος καλλιέργειας στην περιοχή κυμαίνεται στα 30 - 33 λεπτά το κιλό. Πρέπει η κυβέρνηση να στηρίξει τους παραγωγούς. Είναι πολιτική απόφαση του Υπουργού κ. Βορίδη να προχωρήσει σε πληρωμή ενισχύσεων de minimis όπως έγινε και τα προηγούμενα χρόνια. Στην περιοχή έχουμε ζημιές και από χαλαζοπτώσεις και οι ροδακινοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Καλές οι δηλώσεις αλλά τώρα φτάσαμε Σεπτέμβριο και ζητάμε να προχωρήσει η διαδικασία».

1 σχόλιο:

  1. Κύριε Δημητριάδη μην κάνετε τέτοιες δηλωσεις.. Σας βλέπω στο περιθώριο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ