Quantcast

http://picasion.com/

Οι «Συνδημότες» για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από το δίκτυο ύδρευσης

Σε συνέχεια του θέματος περί «έκφρασης γνώμης για τη δυνατότητα χρήσης του νερού και του δικτύου ύδρευσης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας» από ιδιωτική εταιρεία, που συζητήθηκε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, η δημοτική παράταξη «Συνδημότες» εξέδωσε την παρακάτω
ανακοίνωση: «
Θα ακουστεί απίθανο, όμως είναι γεγονός! Ήλθε προς έγκριση στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας της Δευτέρας 28/9/2020, εισήγηση ανάθεσης σε ιδιώτη, χρήσης του ύδατος που ανήκει στον Δήμο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Από την ανάθεση αυτή, ο μεν ιδιώτης θα έχει ετήσια έσοδα μεσοσταθμικά περί τις 280.000 ευρώ (με έξοδα πιθανολογούμενα από τον ίδιο περί τις 20.000 ευρώ) και ο Δήμος θα εισέπραττε ως αντίτιμο παραχώρησης υδάτων το αστρονομικό ποσό των 1.000 ευρώ (!) ετησίως και το 3% του τζίρου! Εν ολίγοις ο μεν ιδιώτης θα εισέπραττε 280.000 ευρώ ετησίως, ο δε Δήμος 9.400 ευρώ στον ίδιο χρόνο!!!Η όλη επένδυση κοστολογήθηκε από τον ιδιώτη στις 300.000 ευρώ και η διάρκεια εκμετάλλευσης τα 25 έτη. 

Συνοψίζοντας ο ιδιώτης-επενδυτής θα έκανε απόσβεση κεφαλαίου σε ένα χρόνο περίπου και για 24 χρόνια θα εισέπραττε καθαρό ποσό περί τις 250.000 ετησίως τουλάχιστον!!!

Είναι προφανές ότι πρόκειται για κλασική περίπτωση λεόντειας συμφωνίας. Προφανέστατα δεν θα έχει ποτέ τη δική μας σύμφωνη γνώμη και θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να απεμπλέξουμε τον Δήμο από την επονείδιστη αυτή συμφωνία. Πρόκειται για συμφωνία ετεροβαρή σε βάρος των συμφερόντων του Δήμου και οι εισηγητές (Δημοτική ομάδα Βοργιαζίδη και όσοι απέμειναν από την ομάδα Μπατσαρά), θα φέρουν ακεραία την ευθύνη εάν αποφασίσουν θετικά, πολιτική και ποινική.

Προτείνουμε:

α. Να ανατεθεί σε ανεξάρτητο μελετητή να ερευνήσει, καταγράψει και παρουσιάσει τα ακριβή οικονομικά στοιχεία της επένδυσης. (Κόστος επένδυσης, έξοδα συντήρησης, απαιτούμενο επιστημονικό προσωπικό, ετήσια έσοδα).

β. Λόγω πιθανών υπαρχόντων δεσμεύσεων, να εξεταστεί από νομικής πλευράς αν είναι δυνατόν στη φάση αυτή να ανατεθεί το έργο εξ ολοκλήρου στην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης, με τα έσοδα να διατίθενται για την μείωση του τιμολογίου των καταναλωτών. Θεωρούμε με βάση τις κατά καιρούς δηλώσεις αρμοδίων, ότι υπάρχει σε επάρκεια επιστημονικό προσωπικό, πιστοληπτική ικανότητα και τεχνογνωσία.

β. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, διότι οι υπογραφείσες δεσμεύσεις είναι "ισχυρές", με βάση την μελέτη αυτή να συσταθεί επιτροπή διαπραγμάτευσης αποτελούμενη από εκπροσώπους τουλάχιστον όλων των παρατάξεων, αλλά και εκπροσώπων αρμόδιων φορέων του δημοσίου με γνώση του αντικειμένου, η οποία θα κάνει εκ νέου διαπραγμάτευση με τον ιδιώτη-επενδυτή και θα φέρει νέα πρόταση επαρκώς τεκμηριωμένη στο Δημοτικό Συμβούλιο.

γ. Η νομική υπηρεσία του Δήμου να βεβαιώσει για το σύννομο της διαδικασίας ανάθεσης και των επιμέρους όρων της συμφωνίας, μεριμνώντας για την σαφήνεια των οικονομικών στοιχείων και την εξασφάλιση είσπραξης.

δ. Το Διοικητικό Συμβούλιο, με τα στοιχεία αυτά δεδομένα, να αποφανθεί για την ανάθεση ή μη του έργου.

Για την Δημοτική Παράταξη 
"Συνδημότες" 
Παύλος Παυλίδης 

(φωτό: αρχείου)

5 σχόλια:

  1. Από τα αναφερόμενα στην ανακοίνωση στοιχεία προκύπτει ότι όντως η συμφωνία είναι λεόντειος! Για εξαγωγή συμπερασμάτων πρέπει να ακουστούν και άλλες απόψεις.Εντύπωση προκαλεί ότι δεν ακούστηκε το παραμικρό πριν από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και γιατι δεν το κανει ο Δ.Β. αυτο για λογαριασμο του ( δεν εχει 300-400χ.€;;;;) ωστε να μεινει και κατι στο δικο του ταμειο! γιατι να υπαρχουν ηδη δεσμευσεις με υπογραφες απο τωρα;;; ποιος προχωρησε σε τετοιες δεσμευσεις σε μια τετοια "παραλογη" συμβαση που ακομα δεν υπογραφηκε και δεν τελειωσε;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θεωρω οτι η εν λογω πραξη αν συντελεσθει δεδομενου οτι θα "ξαναγυριζει" το προς καταναλωση νερο στο δικτυο, θα πρεπει απο μονος του ο ιδιωτης να ανβασει κατα πολυ το τιμημα της χρησης του νερου και δευτερο να πιστοποιηθει με επιστημονικη μελετη απο ειδικους η καταλληλοτητα του νερου στην εισοδο του στο δικτυο....Φυσικα εξυπακουεται οτι χιλιακις θα ηταν προτιμοτερο να γινει η επενδυση απο την ΔΕΥΑΒ....σε πιστωση των καταναλωτων μετα την αποσβεση του κοστους της επενδυσης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπάρχουν εδώ και χρόνια μελέτες στην ΔΕΥΑΒ για παραγωγή ενέργειας από την δυναμική ενέργεια του νερού του δικτύου ύδρευσης αλλά μένουν στα συρτάρια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σίγουρα υπάρχουν μελέτες εδώ και χρόνια αλλά δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση να παράγεις ρεύμα από νερό για τις προσωπικές σου ανάγκες. Απαιτεί πολυδάπανες εγκαταστάσεις και παρουσιάζει πρόβλημα με την προσωρινή αποθήκευση του ρεύματος, το οποίο ρεύμα πρέπει να είναι σε επάρκεια όταν το χρειάζεσαι. Όσον αφορά τους μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς χρειάζεται σίγουρα τεχνογνωσία και ταυτόχρονα καλή συνεργασία μεταξύ κρατικών φορέων και μηχανικών που θα αναλάβουν το έργο. Ας μην ξεχνάμε ότι από το 2019 οι πιο μεγάλοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής στον κόσμο είναι συμβατικοί υδροηλεκτρικοί σταθμοί που διαθέτουν φράγματα προς εκμετάλευση της δυναμικής ενέργειας του νερού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ