Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ρεκόρ οι εξαγωγές κερασιών και καρπουζιών - Χαμηλές πτήσεις για ροδάκινα και νεκταρίνια

Ιστορικό ρεκόρ κατέγραψαν οι εξαγωγές κερασιών, οι οποίες ολοκληρώθηκαν για φέτος, καταγράφοντας αύξηση 47,1% σε σχέση με πέρυσι αγγίζοντας τους 38.927 τόνους έναντι 26.467 τόνους το 2019, και τιμές αυξημένες. Με θετικούς ρυθμούς (+16,2%) συνεχίζονται και οι εξαγωγές των καρπουζιών σημειώνοντας
και αυτές ρεκόρ όλων των εποχών, στους 205.172 τόνους έναντι 176.805 τόνους την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Σε ό,τι αφορά στα σταφύλια, η ζήτηση στην αγορά συνεχίζει να εμφανίζεται βελτιωμένη όσον αφορά αυτήν την περίοδο του έτους. «Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι σχεδόν δεν υπάρχουν πια φρούτα στην αγορά, οπότε τα σταφύλια παίρνουν τη θέση τους», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών, INCOFRUIT-HELLAS.

Χαμηλές… πτήσεις

Αντίθετα, οι εξαγωγές ροδακίνων συνεχίζουν με μικρούς ρυθμούς, ενώ των νεκταρινιών παρουσιάζουν υστέρηση συγκριτικά με πέρυσι. Οι εξαγωγές των βερίκοκων ουσιαστικώς περαιώθηκαν με -8,5% σε 20.674 έναντι 22.590 τόνων, λόγω μειωμένης παραγωγής. Σχετικά με την παραγωγή των χειμερινών φρούτων, ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι εξελίσσεται ομαλά ως προς την ποιότητα και ως προς την ποσότητα, ωστόσο εμφανίζονται περιπτώσεις εμπόρων που δεν ακολουθούν τη νομοθεσία.

Brexit

Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλεί στους παραγωγούς και στους εξαγωγείς τι μέλλει γενέσθαι με τις εμπορικές σχέσεις με τη Βρετανία. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, οι εξαγωγές φρούτων προς το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους κατά 17,5%, ενώ των φρέσκων οπωροκηπευτικών κατά 44,2% σε όγκο στους 15.425 τόνους και κατά 17,5% σε αξία, στα 20,05 εκατ. ευρώ.

«Διατηρείται η θετική εξέλιξη των πωλήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο και διατηρείται επίσης η αβεβαιότητα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, οι οποίες αυτή την εβδομάδα ξεκίνησαν νέο γύρο, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία μετά το Brexit πριν από τις 31 Δεκεμβρίου», σημειώνει ο ειδικός σύμβουλος του INCOFRUIT-HELLAS, Γιώργος Πολυχρονάκης.

Και συνεχίζει ότι «για τον τομέα των φρούτων και λαχανικών, η κατάσταση είναι ανησυχητική όταν λήξει η μεταβατική περίοδος, καθώς είναι αυξημένη η πιθανότητα να μην υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Επιτροπής και του Ηνωμένου Βασιλείου για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας που θα διέπει τις εμπορικές σχέσεις από την 1η Ιανουαρίου.

Ζητείται από την κυβέρνηση να πείσει και να ασκήσει την επιρροή της στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ώστε να καθορίσουν γρήγορα το εμπορικό πλαίσιο μεταξύ των δύο μερών και να προταθούν εναλλακτικές εμπορικές λύσεις για τις εξαγωγές στη βρετανική αγορά».


2 σχόλια:

  1. Ξηλώνω αύριο ροδάκινα κ νεκταρίνια κ βάζω καρπουζιά κ λεμονιές με πορτοκαλιές!!!!!
    Θα φάμε με χρυσά κουτάλια παλι....!
    Μου τα λεγε ο πατέρας μου να πάρω κανά δύο καράβια να γίνω εφοπλιστής κ δεν τον άκουγα τότε, ξήλωνε δέντρα τώρα...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ πέρσι έβαλα 30 στρέμματα νεκταρίνια κ φέτος αλλά 40 ροδάκινα .γυρνάει υπέρ των δέντρων πια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ