Quantcast

http://picasion.com/

«Πρώτο κουδούνι» τη Δευτέρα στην Ημαθία

Στο παρά 5' οι μάσκες - Την Κυριακή η διανομή τους στα σχολεία - Τι θα γίνει με τους... απείθαρχους - Πώς θα γίνει ο Αγιασμός
Λίγες μόνο ώρες πριν χτυπήσει το «πρώτο κουδούνι» και εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς ετοιμάζονται για τη νέα σχολική χρονιά. Μια διαφορετική σχολική χρονιά, με διαφορετικά λόγω της πανδημίας δεδομένα και με αυστηρές οδηγίες που προκάλεσαν επιπλέον λόγους αντιπαράθεσης για τις συνθήκες ανοίγματος των σχολείων. Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές; Η υποχρεωτική χρήση μάσκας από εκπαιδευτικούς και μαθητές, οδηγία που αποτέλεσε το μεγαλύτερο πεδίο αντιπαραθέσεων μεταξύ γονέων και Υπουργείων.

Σε επικοινωνία του veriotis.gr με τον Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας Δημήτρη Πυρινό και την αντιδήμαρχο Παιδείας του δήμου Βέροιας Συρμούλα Τζήμα, μας έδωσαν μια εικόνα της προετοιμασίας για το άνοιγμα των σχολείων, τις συνθήκες και κάποιες λεπτομέρειες για το «πρώτο κουδούνι».



«Περιοριστικά μέτρα στην Ημαθία αλλά ανοίγουμε σχολεία;»

Τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ημαθία για τις επόμενες 14 ημέρες, έως και τις 25 Σεπτεμβρίου, προκάλεσαν επιπλέον... προβληματισμό από κάποιους γονείς για το αν θα έπρεπε να ανοίξουν ή όχι τα σχολεία στον νομό μας. Τα σχολεία στην Ημαθία θα ανοίξουν κανονικά, όπως και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, με το πρώτο κουδούνι να χτυπάει στις 08:15 και τον Αγιασμό να τελείται μετά τις 11:00.

Όπως εξηγεί η κ. Τζήμα, το σκεπτικό είναι ότι οι συναθροίσεις και οι κοινωνικές επαφές περιορίζονται στον αριθμό των 9 ατόμων, καθώς πρόκειται για άτομα από διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες, ενώ τα σχολεία είναι ελεγχόμενες ομάδες και κατά συνέπεια μπορεί να γίνει εύκολα η ιχνηλάτηση.

«Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε κλειστά σχολεία. Όπως και κλειστά μαγαζιά. Τότε θα είχαμε χειρότερα αποτελέσματα. Τα παιδιά δεν μπορούν να μείνουν στο σπίτι όταν εργάζονται οι γονείς ή να κάνουν τηλεδιασκέψεις. Είναι προτιμότερο να είναι στο σχολείο που υπάρχουν κανόνες και ασφάλεια, παρά να κυκλοφορούν έξω στις πλατείες χωρίς κανόνες και μέτρα ασφαλείας», σημειώνει ο κ. Πυρινός, ο οποίος απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τον αριθμό μαθητών στις τάξεις, απάντησε πως ο μέσος όρος στα σχολεία της Ημαθίας δεν υπερβαίνει τα 18 παιδιά, με ελάχιστες εξαιρέσεις, τάξεις που έχουν 24 ή 25 παιδιά αλλά και πάλι βασικό κριτήριο στον μέγιστο αριθμό είναι τα τετραγωνικά.



Την Κυριακή οι μάσκες στα σχολεία

Τη Δευτέρα το πρωί όλοι οι μαθητές θα προμηθευτούν αρχικά και από μια μάσκα, οι οποίες αναμένονται σήμερα να φτάσουν στην Ημαθία από την ΚΕΔΕ και την Κυριακή θα ξεκινήσει η διανομή τους στα σχολεία. Εκτιμάται πως μέσα στην εβδομάδα θα έχουν αποσταλεί και οι υπόλοιπες, καθώς σε κάθε μαθητή αντιστοιχούν από τρεις μάσκες. 

Όπως διευκρίνισε η κ. Τζήμα, ο δήμος Βέροιας, η αντιδημαρχία Παιδείας και οι Σχολικές Επιτροπές, φρόντισαν και ήδη διένειμαν μάσκες στα σχολεία, σε περίπτωση που θα υπάρχει κάποια καθυστέρηση από την ΚΕΔΕ, ενώ διένειμαν και αντισηπτικά σε όλα τα σχολεία του δήμου.



Απουσίες στους απείθαρχους χωρίς μάσκα

Οι απουσίες θα είναι η «τιμωρία» όσων μαθητών επιχειρήσουν να πάνε σχολείο χωρίς τη μάσκα, όπως διευκρίνισε από την πρώτη στιγμή η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Το θέμα συζητήθηκε και στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Υπουργού και εκπροσώπων της εκπαιδευτικής κοινότητας, κατά την επίσκεψή της στην Ημαθία την περασμένη Πέμπτη.

Αυτό που ειπώθηκε, όπως ανέφερε ο κ. Πυρινός, ήταν πως, πέρα από την ΚΥΑ που είναι ξεκάθαρη σε αυτή την περίπτωση, προτάθηκε στους διευθυντές των σχολικών μονάδων να αντιμετωπίσουν τυχόν τέτοιες περιπτώσεις (είτε γονέων είτε μαθητών) με ευγένεια και επιχειρήματα για την χρήση της μάσκας στα σχολεία. Στην περίπτωση που μαθητής προσέλθει χωρίς μάσκα, εφόσον είναι ανήλικος παραμένει σε ειδικό χώρο με επιτήρηση με την τήρηση όλων των προστατευτικών μέτρων.



Στο 95% η στελέχωση των σχολείων

Σχετικά με το εκπαιδευτικό προσωπικό, ο κ. Πυρινός ανέφερε πως η στελέχωση των σχολείων αγγίζει το 95%. Σε μια εβδομάδα θα υπάρχει ένα δεύτερο κύμα προσλήψεων και σε 15 ημέρες ένα τρίτο, σε γενική και ειδική αγωγή, παράλληλη στήριξη, διάφορες ειδικότητες κτλ. «Ας ελπίσουμε να μην υπάρξουν περιπτώσεις αδειών λόγω κρουσμάτων», συμπλήρωσε.

Σχετικά με την καθαριότητα των σχολείων, ο κ. Πυρινός ανέφερε πως υπάρχει προσωπικό για κάθε σχολική μονάδα. «Δεν χρειάστηκε επιπλέον προσωπικό, καθώς οι οδηγίες σε αυτή τη φάση της πανδημίας είναι να καθαρίζονται κατά τη διάρκεια του ωραρίου μόνο οι αίθουσες υπολογιστών, που χρησιμοποιούνται από διαφορετικούς μαθητές.


Πώς θα γίνει ο Αγιασμός

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου, τα παιδιά θα προσέλθουν 08:15 το πρωί και θα παραμείνουν στα σχολεία τους μέχρι και τον Αγιασμό. Ο Αγιασμός φέτος θα τελεστεί από τις 11:00 και μετά -λόγω της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού- ανάλογα με τον προγραμματισμό του κάθε σχολείου, που έχει ενημερώσει γονείς και μαθητές για την ακριβή ώρα προσέλευσης και Αγιασμού.

Ο Αγιασμός δεν θα γίνει τμηματικά, αλλά με την παρουσία στην αυλή αντιπροσωπείας μαθητών (σε περίπτωση μεγάλου αριθμού μαθητών στην τάξη) με τους υπόλοιπους μαθητές να παραμένουν στις τάξεις τους από όπου εν συνεχεία θα περάσει ο ιερέας. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί και από τις συνθήκες της κάθε σχολικής μονάδας, κτιριακές, αριθμού μαθητών κτλ., καθώς σε κάποια σχολεία με μεγάλη αυλή και μικρό αριθμό μαθητών, ο Αγιασμός ενδεχομένως να μην γίνει δια αντιπροσώπου και να τελεστεί διαφορετικά, διευκρινίζει ο κ. Πυρινός. Η απόφαση θα παρθεί κατά περίπτωση.

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας λειτουργίας των σχολείων θα περιλαμβάνει:

  • Επεξήγηση και συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής και λοιπών μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ.
  • Επεξήγηση και εμβάθυνση επί του περιεχομένου του έντυπου ενημερωτικού υλικού που έχει σταλεί στα σχολεία.
  • Διανομή μάσκας ανά μαθητή.
  • Έμφαση στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.
  • Ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας.
  • Διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς (εκτός από τα νηπιαγωγεία).
  • Ιδιαίτερα για τα δημοτικά, προβλέπεται και η διανομή των ατομικών δοχείων νερού (παγουριών) ανά μαθητή και η διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς ανά θρανίο
Καλή σχολική χρονιά!

17 σχόλια:

  1. Αυτά που λέει ο κ.Πυρινός για τον μέσο αριθμό των μαθητών ανά τάξη βασίζονται στη λογική της κ. Κεραμέως που αποδοκιμάστηκε από γονεις κι εκπαιδευτικούς.

    Σχεδόν όλες οι σχολικές μοναδες στις 3 μεγάλες πόλεις έχουν 2, 3 ή και περισσότερα τμήματα με αριθμό μαθητών 25 ή πλησίον του 25.

    Πόσο γρήγορα ο νέος προϊστάμενος λησμόνησε πως πριν λίγες μόνο ημέρες ήταν συνδικαλιστής και πρόεδρος μάλιστα του σωματείου!!! Φυσικά και δεν πέφτουμε από τα σύννεφα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστηχως , μονο για οικονομικους λογους ανοιγουν τα σχολεια , και οποιον παρει ο χαρος . Τα κρουσματα θα ανεβουν κατακορυφα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. οι υπεύθυνοι φαντάζονται ότι όλα τα παιδιά θα υπακούσουν φοβούμενα τις απουσίες. Όπως και σε άλλες περιπτώσεις, σιγά μη κωλώσουν τα παιδιά από την τιμωρία της απουσίας. Το σχολείο ως μικρογραφία της κοινωνίας, έχει και αυτό την παραβατικότητά του. Θα υπάρξει μεγάλη αναστάτωση και το μέτρο της μάσκας θα καταρρεύσει εντός της πρώτης εβδομάδας, αποδεικνύοντας την προχειρότητα των αποφάσεων και ανικανότητα των "ειδικών".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ Κώστα αγόρι μου τι προτείνεις; Να μην ανοίξουν καθόλου φέτος τα σχολεία; πές μας την πρότασή σου

      Διαγραφή
    2. Θα σου πω εγω τι προτεινω. ΝΑΙ να μην ανοιξουν καθολου. Ή θα ανοιξουν σωστα με περισσοτερες αιθουσες και λιγοτερους μαθητες σε καθε τμημα και αποστασεις οπως ειναι οι οδηγιες του εοδυ ή να μην ανοιξουν καθολου! Ειχαν ολοκληρο καλοκαιρι να παρουσιασουν ενα σωστο σχεδιο και δεν εκαναν τιποτα απολυτως. Τα σχολεια θα ανοιξουν χωρις σχεδιο οπως ανοιξε και ο τουρισμος! Τα αποτελεσματα του μπαχαλου στον τουρισμο θα τα πληρωσουν οι μαθητες που ολη μερα θα πρεπει να ειναι με μασκα απ το προνηπιο για να προστευτουν! Ολοι θελουμε ανοιχτα σχολεια αλλα οχι ετσι στην τυχη ολα! Λιγη ντροπη που κατηγορειτε τον κοσμο οτι θελει κλειστα σχολεια επειδη δεν συμβιβαζομαστε με το μπαχαλο!

      Διαγραφή
    3. Αυτά που διάβασες τα είπα κατ'ιδίαν στην Κεραμέως την Πέμπτη στο Εσπερινό ΓΕΛ, ως παρευρισκόμενος εκπαιδευτικός. Ότι την πρώτη εβδομάδα θα κριθεί αν αποφάσισαν σωστά, ότι προσωπικά, από την εμπειρία μου, έχω αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του μέτρου, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση των παιδιών, καθώς ότι θα πρέπει να είναι έτοιμοι για δεύτερο πλάνο.

      Διαγραφή
  4. οι παιδικοι σταθμοι ανοιξαν 1/9 και η προσελευση ειναι προαιρετικη και οχι υποχρεωτικη. Αυτην την στιγμη που η Ημαθια ειναι στο κοκκινο ειναι γεματοι(90%) που σημαινει οτι οι γονεις μαλλον σ αυτην την περιπτωση δεν φοβουνται.
    Οσο για τα δημοτικα:η "αναρχια" της αγελης θα φερει τελικα την ανοσια της αγελης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένα μεγάλο μέρος γονέων τα πηγαίνουν περισσότερο για παιδοφύλαξη λόγω εργασίας και τα μικρά έχουν ενθουσιασμό και τη μάσκα τη βλέπουν ως παιχνίδι. Στο Λύκειο που τα παιδιά έχουν κρίση και άλλες ανάγκες, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

      Διαγραφή
  5. Στον παιδικο τα παιδια ειναι ολη μερα στις αυλες και παιζουν. Δεν εχουν μπει καθολου σε αιθουσες γι αυτο οι γονεις ειναι καπως πιο ησυχοι. Στα υπολοιπα σχολεια δε θα γινει αυτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι περιμένουμε από τον δήμο έκανε συναυλία για να βραβεύσει τον Μικρούτσικο γιατί εμείς δεν έχουμε βεργιωτες να βραβεύσει θα σκεφτεί τα σχολεία τα παιδιά τις γιαγιάδες κ παππούδες που θα φροντίζουν τα παιδιά κ θα τα παίρνουν από τα σχολεία ;σιγά να μην τα σκεφτεί κ η πολιτεία κατ επέκταση που τα σχολεία τα καθαρή σαν οι δάσκαλοι κ τα απολύμανση μόνοι τους γιατί έπρεπε να πάνε νωρίς κ καθαρίστριες δεν είχαν ;απαράδεκτοι κ παίζουν τώρα με τις.ζωες των παιδιών.κ των.ηλικιωμενων μακάρι να μην χτυπήσει την πόρτα τους όλων.αυτων ο κορονοιος γιατί τότε να χτυπάνε τα.κεφαλια τους στον τοίχο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πολλα εχουν γραφτει και θα γραφουν ακομα για τα σχολεια. τα σχολεια οπως και ολα τα υπολοιπα πρεπει να ειναι ανοιχτα για πολλους λογους. ο καθενας ας κανει οτι νομιζει σωστο για να προφυλαχτει ο ιδιος και η οικογενεια του και να μην περιμενει απο τον δημαρχο ή το υπουργειο ή το διευθυντη του σχολειου να κανει κατι περισσοτερο για ενα προβλημα που ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΑΙ!!!ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ!! αορατος εχθρος δεν νικηθηκε ποτε με μασκες και γαντια. αυτα ειναι καποια μετρα για καποια προστασια. τι θελουμε να μας πει ο καθε δημαρχος οτι εχει τροπο να ανοιξει το καθε σχολειο, γραφειο,μαγαζι,καφενειο με ασφαλεια εστω και μετα απο 10-15 μερες;;;; ΑΔΥΝΑΤΟ! καθενας ας εφαρμοσει τα 2-3 μετρα προστασιας οσο καλυτερα μπορει και...βλεπουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εφόσον κΠυρινε τα παιδιά μας είναι ασυπτωματικα γιατί να φορέσουν μάσκες. Οι γιατροί λένε ότι μόνο όποιος είναι άρρωστος και εμπαθείς ομάδες να φοράνε μάσκες.. Και κάτι τελευταίο ας υπογράψουν οι συλλογή παιδιατρων Ελλάδος ότι δεν κινδυνεύουν τα παιδιά μας από την χρήση της μάσκας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για πες μας ρε σπιρτο ποιος γιατρος ακριβως σου ειπε οτι κινδυνευει το παιδι σου απο τη χρηση μασκας; Ολη μερα στο ιντερνετ δεν εχεις ακουσει οτι οι περισσοτεροι φορεις ειναι ασυμπτωματικοι ΑΛΛΑ μεταδιδουν τον ιο κανονικοτατα; Αντε γιατι εχετε καψει φλατζες απ το ψεκασμα ορισμενοι και θα μας παρετε ολους στο λαιμο σας.

      Διαγραφή
  9. Εχει να πεσει γελιο!! Μπραβο Κεραμεως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ολα γινονται για οικονομικους λογους..... η τηλεκπαιδευση ειναι η λυση. στην ευρωπη αναγκαστηκαν να τα κλεισουν γιατι εκτοξεύτηκαν τα κρουσματα , εδω ομως η ολμε (δασκαλοι και καθηγητες ) δεν θελει τηλεκπαιδευση , καμερες και ολη την τεχνολογια οποτε βρισκομαστε σε αυτην την δύσκολη θεση με πολυ ρισκο για τον πληθυσμό ....25 μαθητες και ο Θεος βοηθος δυστυχώς τα παιδια θα φερουν τον ιο ολο και πιο κοντα σε ευπαθείς ομαδες και θα δουμε θανατους. οποιος καταλαβε καταλαβε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ ΜΕ ΚΑΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΗΧΕΙΑ ΓΙΑ ΜΗΝΕΣ. ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ - ΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ. Ο ΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΝΙΚΗΤΟΣ ΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΑΡΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ( ΟΠΛΩΝ ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΟΗΘΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΛΛΙΩΣ. ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΤΕΙ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΕΛΑΧΙΣΤΑ. ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ. Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ - ΤΟΥ!

      Διαγραφή
    2. Στην Ευρωπη κανουν σωστη τηλεκπαιδευση δεν κανουν αυτο το τσιρκο χωρις σχεδιο που πλασαρει εδω η Καμερεως. Και καμια τηλεκπαιδευση δεν μπορει να ειναι το ιδιο με το μαθημα στην ταξη. Στη δυσκολη θεση βρισκομαστε γιατι αντι να βρουν αιθουσες να στεγασουν τα παιδια σε συνεργασια με τους δημους τα στοιβαζουν σα σαρδελες και μοιραζουν παγουρινα! Ουτε καν 2 μασκες δεν ειναι αξιοι να δωσουν. Στα πιο πολλα σχολεια διαβαζω οτι θα παρουν μονο μια. Ολο το καλοκαιρι στο υπουργειο ξυνοντουσαν και θυμηθηκαν 5 μερες πριν να κανουν διαγωνισμο για τις μασκες! Λιγο τσιπα!

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ