Quantcast

http://picasion.com/

Κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου στον δήμο Βέροιας

Κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου καταγράφηκε στον δήμο Βέροιας, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, το κρούσμα καταγράφηκε σε άνθρωπο, χωρίς να έχει παρουσιάσει εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Περιστατικά λοίμωξης από τον ιό είχαν καταγραφεί στον δήμο Βέροιας και κατά τα έτη 2010, 2012, 2018 και 2019 και θεωρείται πολύ πιθανή η συνεχιζόμενη καταγραφή και άλλων κρουσμάτων στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς και σε άλλες νέες περιοχές, κατά το προσεχές διάστημα.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Η ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στις 16/9 αναφέρει:

Θα θέλαμε και εγγράφως να σας ενημερώσουμε σχετικά με την πρόσφατη καταγραφή ενός κρούσματος λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε άνθρωπο (χωρίς εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα) στον Δήμο Βέροιας της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Ημαθίας, και για τα ενδεικνυόμενα μέτρα πρόληψης και απόκρισης.

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα καταγράφηκαν τα έτη 2010-2014 και 2017-2019, σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες. Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ως εκ τούτου, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών στη χώρα μας και κατά την τρέχουσα περίοδο 2020, κατά την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών, τόσο σε γνωστές όσο και σε νέες περιοχές. Μέχρι στιγμής, κατά την περίοδο μετάδοσης 2020, έως τις 10/09/2020, έχουν καταγραφεί ανθρώπινα κρούσματα της λοίμωξης στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, Δράμας, Καβάλας, Σερρών, Πιερίας, Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Καρδίτσας, Λάρισας και Ανατολικής Αττικής.

Περιστατικά λοίμωξης από τον ιό είχαν καταγραφεί στον ίδιο Δήμο Βέροιας Ημαθίας και κατά τα έτη 2010, 2012, 2018 και 2019. Θεωρείται πολύ πιθανή η συνεχιζόμενη καταγραφή και άλλων κρουσμάτων στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς και σε άλλες νέες περιοχές, κατά το προσεχές διάστημα.

3 σχόλια:

  1. Tραγικό! Πανδημία! Πανικός! Συναγερμός! Θά πεθάνουμε ὅλοι! Θά γεμίσουν τά νοσοκομεῖα μέ ἀσθενεῖς ἀπό ἰό τοῦ δυτικοῦ Νείλου καί δέν θά ἔχουμε κλῖνες γιά ἄλλους! Ποῦ εἶναι ὁ πολύς Τσιόδρας, ὁ τηλεμαϊντανός Σύψας καί ὁ νταῆς Χαρδαλιᾶς; Ὁ ΠΕΟΔΥ ( = περιβόητος ΕΟΔΥ) τί κάνει; Νά ὑποχρεωθοῦν ὅλοι καί ὅλες νά κυκλοφοροῦν μέ μποῦρκα, παντοῦ! Ἀμέσως, ἀλλιῶς εἶναι ἐχθροί τῆς δημοσίας ὑγείας! Ὅποιος δέν φοβᾶται τόν ἰό τοῦ δυτικοῦ Νείλου νά παραπέμπεται στόν εἰσαγγελέα καί νά διώκεται ποινικῶς._

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ΙΟΣ ΤΟΥ ΝΕΙΛΟΥ ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΑΜΑ ΔΕΙ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΕΙΛΟ...ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΥΣ...

      Διαγραφή
    2. 10:05 Δεν είσαι μαθητής του άλλα μάλλον φαρισαίος που θα τον σταύρωνε.

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ