Θα τιμηθεί στη Βέροια η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Πρόγραμμα εκδηλώσεων
Την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020 θα γίνουν οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος. Το πρωί θα τελεστεί Μνημόσυνο και ομιλία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Βέροιας και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων στην πλατεία Ωρολογίου. Στις εκδηλώσεις θα τηρηθούν όλα τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα. 
Οι εκδηλώσεις γίνονται για να τονιστούν ιδιαίτερα τα γεγονότα της δραματικής εκείνης περιόδου των διωγμών και του ξεριζωμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τις πατρογονικές εστίες από τους Τούρκους. Διωγμοί που οδήγησαν τους Έλληνες της Μικράς Ασίας στην προσφυγιά.

Τελετάρχες στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και στο χώρο κατάθεσης στεφάνων ορίζονται οι: Μαρία Ανδρεάδου και Ιωάννα Γκουτζιλίκα, υπάλληλοι της Π.Ε. Ημαθίας. Οι ενδιαφερόμενοι εκπρόσωποι φορέων που θα καταθέσουν στεφάνι πρέπει να απευθύνονται μέχρι την Παρασκευή 18/09/2020 και ώρες 8.00' π.μ. - 14.00' μ.μ. στα τηλ. 23313 50109 - 23313 50104.

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α

Κυριακή 20-09-2020

Γενικός σημαιοστολισμός από της ογδόης πρωϊνής ώρας μέχρι της δύσης του ηλίου της 20ης Σεπτεμβρίου 2020.
Φωταγώγηση όλων των δημοσίων, δημοτικών καταστημάτων, καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 20ης Σεπτεμβρίου 2020.

Κυριακή 20-09-2020

Ώρα 07:30: Θα σημάνουν πένθιμα οι καμπάνες των εκκλησιών

Ώρα 08:00: Επίσημη έπαρση της Σημαίας.

Ώρα 09:50: Παράταξη των αντιπροσωπειών Προσφυγικών Σωματείων, Πολιτιστικών Συλλόγων, Προσκόπων και Οδηγών στο χώρο προ του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Πέτρου και Παύλου. Πέρας προσέλευσης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αρχών και του Λαού. Πέρας προσέλευσης των επισήμων.

Ώρα 10:00: Τέλεση Μνημόσυνου, υπέρ των σφαγιασμένων αδελφών μας κατά τη Μικρασιατική καταστροφή. 

Ώρα 10:20: Ομιλία στον Ιερό Ναό από τον κ. Πάρη Παπακανάκη, εκπαιδευτικό της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
(Να  σημειωθεί ότι βάσει του ισχύοντος υγειονομικού    πρωτοκόλλου, η είσοδος στον Ιερό Ναό επιτρέπεται μόνο με τη χρήση μάσκας, ενώ είναι επιβεβλημένη η τήρηση  των  απαιτούμενων  αποστάσεων μεταξύ των παρευρισκομένων)

Ώρα 11:00: Στο Ηρώο Πεσόντων της πόλης στην Πλατεία Ωρολογίου, κατάθεση στεφάνων από τους:

1. Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης
2. Βουλή των Ελλήνων
3. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ημαθίας
4. Στρατηγό - Δ/ντη 1ης Μεραρχίας Πεζικού
5. Δήμαρχο Βέροιας
6. Αστυνομικό Δ/ντή
7. Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Ημαθίας
8. Διοικητή Σχολής Μετεκπαίδευσης & Επιμόρφωσης (Ελλην. Αστυνομίας) στη Βόρεια Ελλάδα
9. Εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων
10. Εκπροσώπους Μικρασιατικών οργανώσεων, Προσφυγικών Σωματείων και Πολιτιστικών Συλλόγων καθώς και από όποιον εκπρόσωπο Νομικού Προσώπου επιθυμεί να τιμήσει την εκδήλωση για την Ημέρα της Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, ενημερώνοντας έγκαιρα την υπηρεσία μας.
- Ενός λεπτού Σιγή
- Εθνικός Ύμνος
- Πέρας Τελετής.

Τελετάρχες στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, καθώς και στο χώρο κατάθεσης στεφάνων ορίζονται οι: Μαρία Ανδρεάδου και Ιωάννα Γκουτζιλίκα, υπάλληλοι της Π.Ε. Ημαθίας.

Να σημειωθεί ότι βάσει του ισχύοντος υγειονομικού πρωτοκόλλου, η κατάθεση στεφάνου θα πραγματοποιείται από έναν μόνο εκπρόσωπο κάθε Νομικού Προσώπου οποίος θα παρευρίσκεται στο μνημείο και τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός στο χώρο πέριξ του μνημείου. Επιπλέον, παρακαλούνται οι αντιπροσωπίες των Προσφυγικών και Μικρασιατών Σωματείων και Συλλόγων, που θα τιμήσουν την εκδήλωση με την κατάθεση στεφάνων, να είναι μονομελής (μόνο ένα άτομο που θα κρατά το λάβαρο του κάθε συλλόγου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ