Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Διαμαρτυρία ροδακινοπαραγωγών στη Βέροια

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια, πραγματοποίησαν σήμερα εκπρόσωποι οκτώ αγροτικών συνεταιρισμών των νομών Πέλλας, Ημαθίας και Φλώρινας, διεκδικώντας την καταβολή αποζημιώσεων για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τις βροχοπτώσεις του καλοκαιριού. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας, Χρήστος Βοργιάδης ζήτησε, «αποζημιώσεις για τις ζημιές, από όποιο χρηματοδοτικό εργαλείο κρίνει το αρμόδιο υπουργείο, στη βάση των ποσών που δικαιούμαστε βάσει του κανονισμού του ΕΛΓΑ». 

Ανάλογα με την περιοχή καλλιέργειας με ροδάκινα (επιτραπέζια και συμπύρηνα και νεκταρίνια), η ζημιά, σύμφωνα με τον ίδιο, κυμαίνεται από 40% έως και 85%. Επιτροπή των συγκεντρωμένων κατέθεσε υπόμνημα στην προϊσταμένη του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στη Βέροια, Μαρία Παππά, ενώ η κινητοποίηση έγινε με βάση τα μέτρα προστασίας που ισχύουν για την αποφυγή διάδοσης της Covid-19.

Συμμετείχαν: Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας “Μαρίνος Αντύπας”, Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας, Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Βέροιας, Αγροτικός Σύλλογος Σκύδρας, Αγροτικός Σύλλογος Πέλλας “Η Ενότητα”, Αγροτικός Σύλλογος Κρύας Βρύσης “Η Ομόνοια”, Αγροτικός Σύλλογος Αμυνταίου Φλώρινας, καθώς και η Επιτροπή Αγώνα Αγροκτηνοτρόφων Αλεξάνδρειας.


Σε υπόμνημα που κατέθεσαν στην προϊσταμένη του ΕΛΓΑ Βέροιας απαίτησαν:

- Να προχωρήσει άμεσα από τον ΕΛΓΑ η αναγγελία ζημιών που υπέστησαν οι παραγωγοί από τις άκαιρες και υπερβολικές βροχοπτώσεις, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό.

- Να πληρωθούν όλες οι εκκρεμότητες των αποζημιώσεων των τελευταίων χρόνων.

- Να γίνει συμψηφισμός των ανωτέρω αποζημιώσεων με τα ασφάλιστρα, λόγω αδυναμίας πληρωμής τους από τους περισσότερους αγρότες - κτηνοτρόφους.

Να παγώσουν τα χρέη αγροτών και κτηνοτρόφων προς εφορία – ΕΦΚΑ-τράπεζες κ.λπ. λόγω των καταστροφών και της πανδημίας.

- Να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, να παγιωθεί ο αποκλειστικά δημόσιος χαρακτήρας του και να αποζημιώνει στο 100% τη ζημιά της παραγωγής και του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου από όλες τις αιτίες καταστροφής του.

- Στελέχωση του οργανισμού με όλο το απαραίτητο επιστημονικό δυναμικό.

- Στήριξη των παραγωγών λαϊκών αγορών (οπωροκηπευτικών και ανθοκομικών προϊόντων) και των κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ