Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

2ο Βραβείο για την ταινία «Χριστιανάρτ’ς» του Δ.Σ. Ξεχασμένης, Κεφαλοχωρίου και Επισκοπής

Κατά το φετινό σχολικό έτος, 2019-2020, μαθητές της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ξεχασμένης, Κεφαλοχωρίου και Επισκοπής Ημαθίας αφιέρωσαν λίγο χρόνο σ' ένα κινηματογραφικό project. Υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού των Γερμανικών, Χριστίνας Δημητριάδου, δημιούργησαν μια ταινία μικρού μήκους για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Η ταινία, επιχειρώντας να αναδείξει ένα λιθαράκι από τον πολύχρωμο πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου, συμμετείχε στον 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Ποντιακός Ελληνισμός: μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον», που συνδιοργανώνεται από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) & το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υ.ΠΑΙ.Θ., με την υποστήριξη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. & του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών.

Βασική επιδίωξη του διαγωνισμού ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές όλων των βαθμίδων (από την Ελλάδα και την Ομογένεια) τον Ποντιακό Ελληνισμό και συγκεκριμένα την ιστορία του, τον πολιτισμό του και τη συμβολή του στην ανάπτυξη της Ελλάδας και στη διαμόρφωση της πολιτιστικής της ταυτότητας.

Η ταινία-ντοκιμαντέρ των μαθητών, με τίτλο «Χριστιανάρτ’ς» (Ποντιακά: Δεκέμβριος), θεματίζει τους Μωμόγερους, έθιμο του Δωδεκαημέρου που προέρχεται από τον Πόντο και έχει τις ρίζες του στη λατρεία του θεού Μώμου κατά την αρχαιότητα. Σήμερα, το έθιμο αυτό αναβιώνει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και οι Έλληνες το γιορτάζουν σαν ένας άλλος ελληνικός Πόντος.

Το εθιμικό δρώμενο των «Μωμόερων», όπως τελείται σε οκτώ χωριά της ευρύτερης περιοχής της Κοζάνης οι κάτοικοι των οποίων είναι κατά κύριο λόγο Πόντιοι, απόγονοι Ποντίων προσφύγων από την περιοχή της ορεινής Τραπεζούντας, ενεγράφη το 2016 στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

«Ευχαριστούμε θερμά τους παρακάτω φορείς: Δήμος Βέροιας Εύξεινος Λέσχη Βέροιας Λαογραφικός Σύλλογος Ντόπιων Μακροχωρίου & Περιχώρων Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιφύτου Δράμας «Μωμόγεροι» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Δ.Σ. Ξεχασμένης.

Σύνοψη ταινίας: Η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα και το τοπικό έθιμο των Ρουγκατσίων που αναβιώνει κατά το Δωδεκαήμερο στο Ρουμλούκι της Ημαθίας γίνεται αφορμή για μια ομάδα μαθητών να συνδέσουν την εν λόγω παράδοση με το χριστουγεννιάτικο δρώμενο των Μωμόγερων.

Η ταινία στο youtube:

1 σχόλιο:

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ