Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Τρωάδες στον φυσικό τους χώρο... με φυσικό φως

Μια μοναδική θεατρική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν όσοι βρέθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης 27 Αυγούστου 2020 στο αρχαίο θέατρο της Μίεζας στη Νάουσα. Οι «Τρωάδες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας, Γιάννη Παρασκευόπουλου, ανέβηκαν όχι μόνο στον φυσικό τους χώρο αλλά και σε φυσικό φως, καθώς παρουσιάστηκαν σε απογευματινή παράσταση, πριν από τη δύση του ηλίου, όπως ακριβώς και οι αρχαίες παραστάσεις.
Περίπου 200 ήταν οι τυχεροί που προμηθεύτηκαν τα δωρεάν δελτία εισόδου και βρέθηκαν από νωρίς το απόγευμα στα καθίσματα του θεάτρου, συμμορφούμενοι στις υποδείξεις των υπευθύνων για την τήρηση των αποστάσεων και φορώντας όλοι τις μάσκες τους. Η σκιά άρχισε να πέφτει λίγο πριν τις 6 το απόγευμα στα καθίσματα του θεάτρου, που ήταν μερικώς γεμάτα λόγω των των υγειονομικών πρωτοκόλλων και λίγα λεπτά μετά τις 6, οι 18 ηθοποιοί μπήκαν στη σκηνή.
«Σήκωσε το βλέμμα σου από το χώμα... Σήκωσε τον λαιμό σου...»... τα πρώτα λόγια και ακολούθησε για 1,5 περίπου ώρα μια αρμονικά και μαεστρικά στημένη παράσταση, με απλό και λειτουργικό σκηνικό, ουδέτερα κοστούμια, ατμοσφαιρική μουσική και έντονα φορτισμένη με συναισθήματα, από την αρχή μέχρι το τέλος. Συγκινητική, σε πολλά σημεία. Ειδικά παρακολουθώντας την σπαρακτική τρέλα της Κασσάνδρας, την Ανδρομάχη να θρηνεί τον γιο της, Αστυάνακτα, ζωντανό και λίγο αργότερα την Εκάβη να τον μοιρολογεί νεκρό, οι μάσκες των θεατών δεν ήταν ικανές να κρύψουν τα δάκρυά των περισσοτέρων. Αλλά και με απολαυστικές στιγμές, ειδικά όταν ο Μενέλαος συνάντησε την Ελένη.
Η «Τρωάδες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου, είναι μια συμπαραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας, του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας. Έκανε πρεμιέρα στις 20 Αυγούστου στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη και για 2 ημέρες περιόδευσε στην Ημαθία. Το βράδυ της Τετάρτης 26/8 παρουσιάστηκε στο θέατρο Άλσους στη Βέροια, όπου το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Γεωργία Μπατσαρά, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι κ.α., ενώ το απόγευμα της Πέμπτης 27/85 παρουσιάστηκε στο αρχαίο θέατρο Μίεζας στη Νάουσα, όπου μεταξύ άλλων την παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας, η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Γεωργία Μπατσαρά, η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη και άλλοι.

Τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθούν άλλες 3 παραστάσεις, στις 17, 18 και 19, στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη.








1 σχόλιο:

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ