Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Μπαρτζώκας: Παρατείνεται η λειτουργία του Δ.Ι.Ε.Κ στο Γ.Ν. Βέροιας - Εξελίξεις στο ζήτημα των αγροτικών εκτάσεων

Δε σταματά τη λειτουργία του το Δ.Ι.Ε.Κ Γ.Ν Βέροιας, σύμφωνα με ενημέρωση του Τάσου Μπαρτζώκα από το Γ.Γ Υπηρεσιών Υγείας κ. Ι. Κωτσιόπουλο. Συγκεκριμένα, μετά την πρόσφατη επίσκεψη του βουλευτή στο Υπουργείο Υγείας και τη συνάντηση με τον κ. Κωτσιόπουλο, όπου είχε ζητηθεί να επανεξεταστεί ο φάκελος με τα στοιχεία για τη λειτουργία του Δ.Ι.Ε.Κ Βέροιας, σύμφωνα και με τα ιδιαίτερα τοπικά στοιχεία, η υπόθεση του Δ.Ι.Ε.Κ άνοιξε εκ νέου. Κατόπιν της συνάντησης τους, ο Γ.Γ Υπηρεσιών Υγείας ανακάλεσε την απόφαση για παύση λειτουργίας, καθώς προέκυψε ότι είναι σημαντική για την περιοχή η παράταση της λειτουργίας του, λόγω της αυξημένης ζήτησης από υποψήφιους σπουδαστές-στριες. Η σχετική απόφαση θα δημοσιευτεί εντός των προσεχών ημερών στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Από την πλευρά του, ο Τάσος Μπαρτζώκας ευχαριστεί θερμά τον κ. Κωτσιόπουλο για την άμεση ανταπόκριση του στο αίτημα παράτασης λειτουργίας.
Ταχείες εξελίξεις στο ζήτημα των αγροτικών εκτάσεων που έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές

Με νέα νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθορίζεται ρητά ότι αγροτικές εκτάσεις που έχουν παραχωρηθεί για αγροτική χρήση, είτε αυτή είναι γεωργική είτε κτηνοτροφική, είτε μικτή, δεν εντάσσονται στο πεδίο ορισμού του δάσους, εφόσον εξακολουθούν να διατηρούν τη χρήση τους. Η παρέμβαση αυτή επί της ουσίας απεμπλέκει το δασικό χαρακτήρα των αγροτικών εκτάσεων, με βάση το κριτήριο της χρήσης. Κατά συνέπεια, οι γεωργικές εκτάσεις, οι οποίες στον μερικά κυρωθέντα δασικό χάρτη της Ημαθίας εμφανιζόντουσαν ως δάσος, μπορούν εφεξής να δηλωθούν στο σύστημα ΟΣΔΕ, ώστε να καταβληθεί απρόσκοπτα η ενιαία ενίσχυση και τα λοιπά δικαιώματα.

Πιο συγκεκριμένα, στον πρόσφατα ψηφισθέντα Νόμο (Ν.4710, Φεκ:142 Α΄/23.07.2020) καθορίζεται ρητά ότι «ως διατηρούμενη σήμερα αγροτική χρήση νοείται οποιαδήποτε από τις αποδοθείσες στο παρελθόν χρήσεις: γεωργική, κτηνοτροφική ή μικτή (γεωργοκτηνοτροφική). Παράλληλα, με σχετική τροπολογία, αναγνωρίζεται ότι «δεν υπάγονται στην έννοια του δάσους οι ανέκαθεν γεωργικώς καλλιεργούμενες εκτάσεις, οι χορτολιβαδικές εκτάσεις που βρίσκονται επί ημιορεινών, ορεινών και ανώμαλων εδαφών που στη λήψη Α/Φ έτους 1945, ή εφόσον αυτές δεν είναι ευκρινείς, του 1960, εμφάνιζαν αγροτική χρήση , οι τεχνητές δασικές φυτείες κ.α».

Επιπρόσθετα, διευκρινίζεται ότι εκτάσεις που έχουν απωλέσει το δασικό χαρακτήρα τους πριν τις 11.6.1975 λόγω επεμβάσεων που έλαβαν χώρα με βάση σχετική διοικητική πράξη, δεν χαρακτηρίζονται ως δάση ή δασικές εκτάσεις, εφόσον διατηρούν τη χρήση που τους αποδόθηκε.

Τέτοιες πράξεις είναι:

· Πράξεις που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της Αγροτικής Νομοθεσίας
· Πράξεις με σκοπό τη βιομηχανική και τουριστική ανάπτυξη της χώρας

Η νέα νομοθετική παρέμβαση βρίσκεται σε συνέχεια του Ν.4685, ΦΕΚ: 92 Α΄/08.05.2020 για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και της σχετικής Υπουργικής Απόφασης ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/64663/2956/2020, ΦΕΚ 2773/Β/8-7-2020 με την οποία ορίζονται οι διοικητικές πράξεις που αποτελούν το μέσο για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών. Μάλιστα η σχετική διαδικασία συγκέντρωσης των διοικητικών πράξεων από τη διοίκηση έχει ήδη ξεκινήσει.

Ο Τάσος Μπαρτζώκας, που βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους παραγωγούς και την πολιτική ηγεσία, δηλώνει ικανοποιημένος από την ταχύτητα με την οποία συνεχίζονται οι διαδικασίες. Ωστόσο, επισημαίνει, ότι για τα προηγούμενα σχεδόν δύο έτη, οι αγρότες έχασαν λόγω της μερικής κύρωσης των Δασικών Χαρτών στην Ημαθία, μεγάλο μέρος από τις δικαιούμενες ενισχύσεις τους. Ως εκ τούτου, σημαντικό είναι να καταβληθούν αναδρομικά τα οφειλόμενα ποσά. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχει ήδη δρομολογήσει τον κύκλο ενεργειών που θα πράξει. Για κάθε συναφή εξέλιξη επί του θέματος, θα ενημερώνει με κάθε πρόσφορο μέσο τους ενδιαφερόμενους.
Ομιλία στη Βουλή

Με ιδιαίτερο χαιρετισμό για την Ημαθία, τοποθετήθηκε ο Τάσος Μπαρτζώκας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις φορολογικές παρεμβάσεις στην ελληνική οικονομία. Κάνοντας μνεία στα ορεινά χωριά του νομού όπως το Σέλι, το Ξερολίβαδο , τα Τρία Πέντε Πηγάδια, προέτρεψε για επίσκεψη τους, ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει τις ανάγκες της κτηνοτροφίας, η οποία έχει συμβάλλει καθοριστικά στον επισιτισμό ολόκληρων γενεών.

Ο Τάσος Μπαρτζώκας εστίασε σε συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου και ειδικότερα, στη θέσπιση απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύματος για αγρότες κανονικού καθεστώτος και για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε έτη από την ένταξη τους σε καθεστώς ΦΠΑ. Όπως τόνισε, για τους αγρότες η γη δεν είναι μόνο το βιος τους, αλλά ολόκληρος ο βίος τους και η ανακούφιση από την απαλλαγή τέλους επιτηδεύματος είναι πολύ σημαντική.

Ωστόσο, υπενθύμισε για άλλη μια φορά, τη ανάγκη επίσπευσης της αλλαγής Κανονισμού του ΕΛΓΑ και την ανάγκη για δίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις, ενώ επεσήμανε την ανάγκη να κατευθυνθούν πόροι από το νεοσύστατο Ταμείο Ανάκαμψης στον πρωτογενή τομέα.

Περαιτέρω, χαιρέτισε την δημιουργία Επιτροπής για την εξώδικη επίλυση φορολογικών διαφορών και αναγνώρισε τη σημασία της μείωσης προκαταβολής φόρου. Υπενθύμισε την κοινοβουλευτική του παρέμβαση για εξέταση της αναστολής φόρου για το προηγούμενο έτος, η οποία θα συμβάλλει στην τόνωση της ρευστότητας του επιχειρηματικού κόσμου. Ανέφερε δε, ότι σε επίπεδο φορολογικής πολιτικής υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν.

Δείτε το σχετικό βίντεο από την τοποθέτηση του Τάσου Μπαρτζώκα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ