Κοζάνη: Κρούσμα καταρροϊκού πυρετού σε πρόβατο

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα καταρροϊκού πυρετού προβάτου στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και συγκεκριμένα σε περιοχή του Δήμου Εορδαίας, διαπίστωσε το Τμήμα Κτηνιατρικής την περασμένη Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020, ενώ παράλληλα έχουν αναφερθεί αρκετά ύποπτα κρούσματα και
σε άλλες περιοχές για τα οποία ήδη διεξάγεται εργαστηριακός έλεγχος. Η νόσος που οφείλεται σε ιό και δε θεραπεύεται προσβάλλει κυρίως τα πρόβατα, που νοσούν και βαρύτερα, τις αίγες, με ελαφρότερη εικόνα, αλλά και τα βοοειδή, που πολύ σπάνια όμως εμφανίζουν συμπτώματα, ενώ δε μεταδίδεται στον άνθρωπο, είτε με άμεση επαφή με άρρωστα ζώα, είτε με την κατανάλωση κρέατος ή γαλακτοκομικών ειδών.

Μεταδίδεται με κουνούπια, τα οποία μολύνονται τσιμπώντας άρρωστα ζώα και στη συνέχεια μεταδίδουν τον ιό σε υγιή ζώα. Τα κυριότερα κλινικά συμπτώματα είναι: Υψηλός πυρετός, ανορεξία, κατάπτωση, έντονη σιελόρροια, άφθονο ρινικό έκκριμα, φλεγμονή του στόματος, πρήξιμο της κεφαλής, οίδημα των χειλιών και της γλώσσας, με χαρακτηριστικό σύμπτωμα τη μπλε γλώσσα, θάνατοι και μείωση της παραγωγής.

Σε περίπτωση επιβεβαίωσης της ασθένειας λαμβάνονται αυστηρά υγειονομικά μέτρα που περιλαμβάνουν σοβαρούς περιορισμούς των μετακινήσεων των ζώων σε όλες τις γύρω εκμεταλλεύσεις.


3 σχόλια:

  1. Στην Εορδαία από ότο φαίνεται με τον παπά που έχουν μέχρι και τα πρόβατα θα βάλουν μάσκες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Που κολλαει αυτο ακυρο σχολιο ρε Βεροιωτη;Αναθεμα αν εχεις καταλαβει τι εχεις γραψει άλλα αντ'άλλων....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εὐτυχῶς πού δέν σπούδασε Κτηνιατρική μία γνωστή μου ποντικομαμή! Θά «συνεβούλευε» τήν ὑποχρεωτική χρῆσι μάσκας καί στά πραγματικά πρόβατα._

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ