Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ημέρα Εθνικής Μνήμης στο Ξηρολίβαδο

Με την τήρηση όλων των προβλεπομένων μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, οι Ξηρολιβαδιώτες τίμησαν την Ημέρα Εθνικής Μνήμης, την πρώτη Κυριακή του Αυγούστου, όπως έχει καθιερωθεί να γίνεται. Οι εκδηλώσεις Εθνικής Μνήμης ξεκίνησαν το πρωί με το Μνημόσυνο για τους πεσόντες Ξηρολιβαδιώτες στους Εθνικούς Αγώνες, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Προφήτη Ηλία. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων του χωριού. Μετά την λήξη της όλοι οι παρευρισκόμενοι έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο. Κορυφαία στιγμή της τελετής στο Ηρώο υπήρξε η αντήχηση της ιαχής «Αθάνατοι!».
Το Ξηρολίβαδο εκτός από παραθεριστικός και κτηνοτροφικός οικισμός έχει μακρά παράδοση εθνικής προσφοράς και θυσίας ώστε να χαρακτηρίζεται και ως μαρτυρικό χωριό. Αναφέρεται ως κοιτίδα των οικογενειών των θρυλικών οπλαρχηγών της Ελληνικής Επανάστασης Τάσου Καρατάσου και Λιόλιου Ξηρολιβαδιώτη. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας κατεστράφη κατ'επανάληψη με αποκορύφωμα την ισοπέδωσή του και τον εξανδραποδισμό όλων των κατοίκων του μετά την επανάσταση της Δοβράς το 1822. Το 1940 βομβαρδίστηκε από την Ιταλική αεροπορία ενώ το 1944 κάηκε και πάλι ολοσχερώς από τις Γερμανικές δυνάμεις κατοχής.

Σήμερα το ηρωικό και μαρτυρικό Ξηρολίβαδο με επουλωμένες τις πληγές του , πάνω στο θαυμάσιο φυσικό χώρο του Βερμίου, αναζωπυρώνει την εθνική μνήμη και τιμά τα παιδιά του που έδωσαν το αίμα τους για την Πατρίδα.

Του Αναστάσιου Βασιάδη




Η ανάγλυφη ορειχάλκινη παράσταση του Ηρώου του Ξηρολιβάδου.Ο μηχανικός Τάκης Μάρτος και ο χύτης Νίκος Γκουντάντσης συνεργάστηκαν αρμονικά για το Μνημείο των Πεσόντων στο Ξηρολίβαδο που συμβολίζει την εθνική συμφιλίωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ