Quantcast

http://picasion.com/

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής για τις διεκδικήσεις του δημοσίου στα Ριζώματα

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης αναδεικνύοντας ένα θέμα που έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση σε μικροϊδιοκτήτες στο αγρόκτημα των Ριζωμάτων Ημαθίας μετά και τις διεκδικήσεις σε ποσοστό 24%
του δημοσίου στην συγκεκριμένη έκταση. Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής αφού καταγράφει το ιστορικό της συγκεκριμένης έκτασης και των ιδιοκτητών της αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις ύστερα από την κτηματογράφηση της περιοχής, ρωτά τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας αν είναι ενήμερος για το θέμα και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την εξεύρεση άμεσης λύσης, αναλαμβάνοντας την όποια αναγκαία πρωτοβουλία σε διοικητικό ή νομοθετικό επίπεδο προκειμένου να μην εμπλακούν οι ιδιοκτήτες γης στα Ριζώματα σε ατέρμονες, κοστοβόρες και χρονοβόρες γραφειοκρατικές και δικαστικές διενέξεις με το Ελληνικό Δημόσιο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Κύριε Υπουργέ, Με το από 03.09.1925 πωλητήριο αγροτικού κτήματος, όπως αναγράφεται στο συμβόλαιο που υπογράφηκε ενώπιον του συμβολαιογράφου Γεωργίου Δ. Μανωλίδου, οι 128 οικογένειες των Ριζωμάτων Ημαθίας, αγόρασαν έναντι τιμήματος 1.250.000 δραχμών, έκταση 42.902.000 τ.μ. από τους προκατόχους ιδιοκτήτες. Το ποσοστό αγοράς του αγροδασοκτήματος Μπόστιανης (Ριζωμάτων) ανήλθε σε 19/20 από αυτές τις οικογένειες, ενώ το Δημόσιο κράτησε για λογαριασμό του το 1/20. Επίσης, παρακράτησε βάσει του αγροτικού νόμου Ν.2052/1920 και την κυριότητα του 1/5 επί των 19/20, και κατά συνέπεια τελικά διατήρησε την κυριότητα των 6/25 εξ αδιαιρέτου του αγροδασοκτήματος Μπόστιανης (Ριζωμάτων). Οι 128 αυτές οικογένειες προκαταβάλλαν 160.000 δρχ. στους πωλητές (καταγόμενους εκ του Λεσκοβικίου Αλβανίας) και τα υπόλοιπα δόθηκαν με την υπογραφή του συμβολαίου, ύστερα και από την σύναψη δανείου με τράπεζα της εποχής. Η επίμαχη έκταση περιλαμβάνει τον σημερινό οικισμό, τους αγρούς και την δασική έκταση. Εν συνεχεία, οι κάτοικοι συνέστησαν δασικό συνεταιρισμό (αναγκαστικού τύπου) για την διαχείριση του δασοκτήματος και διένειμαν ατύπως τους αγρούς, οι οποίοι και καλλιεργούνται έκτοτε από τους εκάστοτε κατοίκους των Ριζωμάτων επί 95 συναπτά έτη.

Περαιτέρω, με την υπ’ αρ.54 απόφαση της Επιτροπής Απαλλοτριώσεων που κρίθηκε στις 20.12.1956, το Κράτος αποδίδει το μερίδιο του στους δικαιούχους ακτήμονες κατοίκους των Ριζωμάτων και οι τότε υπουργοί Γεωργίας Λεβαντής και υφ. Οικονομικών Ευταξίας αποφάσισαν (1956), την απόδοση του ενός ποσοστού του Δημοσίου, δηλαδή του 1/20 υπέρ των ακτημόνων της περιοχής. Ωστόσο, η συγκεκριμένη διαδικασία εξαγοράς δεν ολοκληρώθηκε διότι το τίμημα ήταν υψηλό για τους τότε κατοίκους των Ριζωμάτων , οι οποίοι μόλις είχαν επιστρέψει στις κατεστραμμένες οικίες τους από «τις παράγκες» της Αγίας Βαρβάρας όπου τους είχε μεταφέρει το Κράτος «ως ανταρτόπληκτους». Ακολούθως, το 1995 σε απάντηση του Υπουργείου Γεωργίας, έπειτα από κοινοβουλευτική ερώτηση στην Βουλή, επιβεβαιώνεται η παραχώρηση του συγκεκριμένου μεριδίου του Δημοσίου, δηλαδή του 1/20 (με την πράξη της επιτροπής απαλλοτριώσεων του 1956) επισημαίνοντας όμως «ότι χωρίς μέχρι σήμερα να κριθούν από την επιτροπή απαλλοτριώσεων οι δικαιούχοι γεωργικού κλήρου».

Όλα αυτά τα χρόνια, η καλλιέργεια των γαιών αυτών γίνονταν χωρίς προβλήματα και χωρίς το Δημόσιο να ασκήσει οποιαδήποτε αξίωση. Η μεταβίβαση της γης γίνονταν κανονικά χωρίς νομικά εμπόδια από την πλευρά του Κράτους που ουδέποτε σε όλα αυτά τα έτη δεν διεκδίκησε δικαιώματα ιδιοκτησίας επί της αγροτικής γης του αγροκτήματος Ριζωμάτων. Η ενοικίαση των αγρών αυτών επίσης πραγματοποιούνταν απρόσκοπτα χωρίς την συμμετοχή του Δημοσίου.

Οι δε καλλιεργητές δήλωναν και δηλώνουν και σήμερα τις εκτάσεις αυτές καθ’ ολοκληρίαν και όχι τμήμα αυτών, στις ετήσιες δηλώσεις καλλιέργειας που υποβάλλουν. Πολλές μάλιστα εκτάσεις του αγροκτήματος Ριζωμάτων εντάχθηκαν σε εθνικά, περιφερειακά ή και ευρωπαϊκά προγράμματα και ενισχύθηκαν για το σύνολο της έκτασης τους και όχι για ποσοστό αυτής. Κρατικές εποπτικές αρχές ενέκριναν τα παραπάνω σχέδια και προγράμματα χωρίς προσκόμματα και αντιρρήσεις. Τα εγγραφέντα βάρη στους προαναφερόμενους αγρούς επίσης, υπολογίζονταν επί της συνολικής επιφανείας των αγρών και όχι ποσοστιαία. Τέλος, οι ιδιοκτήτες αυτών, πλήρωναν και πληρώνουν ακόμα και σήμερα όλους τους φόρους ιδιοκτησίας (όπως ΕΕΤΗΔΕ, ΕΝΦΙΑ, φόρος Κληρονομιάς κ.λ.π.) για το σύνολο των εκτάσεων των αγρών τους, δηλαδή για το 100% της ιδιοκτησίας τους.

Όμως, μετά την ανάρτηση των προσωρινών κτηματολογικών αποσπασμάτων για την περιοχή των Ριζωμάτων Ημαθίας, όλοι οι ιδιοκτήτες γης στα Ριζώματα, διαπίστωσαν ότι το Ελληνικό Δημόσιο ενέγραψε δικαιώματα συνιδιοκτησίας επί των αγρών σε ποσοστό 24%! Αυτή η μάλλον άστοχη και αμφιβόλου απόδοσης για το Δημόσιο ενέργεια άφησε άφωνους τους μικροϊδιοκτήτες της περιοχής, οι οποίοι βλέπουν τον μικρό κλήρο που κατέχουν να κινδυνεύει να απαξιωθεί οικονομικά και να εκμηδενιστεί. Οι εναπομείναντες κάτοικοι της περιοχής, μικροκαλλιεργητές κηπευτικών κυρίως και ιδιοκτήτες στην περιοχή των Ριζωμάτων Ημαθίας ανησυχούν εύλογα με την εξέλιξη αυτή και απαιτούν από την Κυβέρνηση να δώσει άμεση λύση στο μέγα πρόβλημα που το ίδιο το Ελληνικό Δημόσιο δημιούργησε.

Επειδή λοιπόν ενέχει ο κίνδυνος της οριστικοποίησης των διεκδικήσεων του Δημοσίου κατά την σύνταξη των συνολικών πινάκων ανάρτησης του Κτηματολογίου Βέροιας και οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες προτίθενται να αγωνισθούν σθεναρά για την αποτροπή αυτής της εξέλιξης, και δεδομένης της απίστευτης ταλαιπωρίας που περιμένει άπαντες τους ιδιοκτήτες γης στα Ριζώματα, εάν προχωρήσουν σε ατομικές ενστάσεις και προσφυγές προς το Κτηματολογικό Γραφείο Βέροιας,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Είστε ενήμερος για αυτή την σημαντική αναστάτωση που έχει επέλθει στους ιδιοκτήτες αυτών των εκτάσεων στα Ριζώματα Ημαθίας, οι οποίες αγοράσθηκαν με ιδρώτα και αίμα από τους προγόνους τους και με απόλυτο σεβασμό στην νομιμότητα, ενώ συντήρησαν σχεδόν για έναν αιώνα τις αγροτικές αυτές οικογένειες της περιοχής ;

2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την εξεύρεση άμεσης λύσης, αναλαμβάνοντας την όποια αναγκαία πρωτοβουλία σε διοικητικό ή νομοθετικό επίπεδο προκειμένου να μην εμπλακούν οι ιδιοκτήτες γης στα Ριζώματα σε ατέρμονες, κοστοβόρες και χρονοβόρες γραφειοκρατικές και δικαστικές διενέξεις με το Ελληνικό Δημόσιο;

2 σχόλια:

  1. Μπράβο στο ΚΙΝΑΛ που ξύπνησε το 2020!!!! Μπράβο του που νίκησε την γραφειοκρατία! Ας ξανακοιμηθεί τώρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελικά υπάρχει....
    Ας ξεκουραστούν τώρα, πολύ κουράστηκαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ