Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Μπήκε στην Αndross η συγκομιδή του συμπύρηνου - Χωρίς προβλήματα η επεξεργασία

Οδεύοντας προς το τέλος της συγκομιδής των A39, Loadel και Fortuna και έχοντας τελειώσει η A37, η συλλογή και παράδοση συμπύρηνου ροδάκινου συνεχίζεται στην Κεντρική Μακεδονία με τα κίτρινα της παραγωγικής ποικιλίας Andross (Άνδρος). Η εικόνα που χαρακτηρίζει από την αρχή της σεζόν την παραγωγή κονσερβοποιήσιμου ροδάκινου κρατάει μέχρι τώρα. Δηλαδή, από περιοχή σε περιοχή, ανάλογα με τον βαθμό στον οποίο επλήγη η καθεμιά από τον ανοιξιάτικο παγετό, διαφέρουν και οι αποδόσεις των δέντρων.

Όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, Γιάννης Βράνας, «όπως και στις προηγούμενες ποικιλίες, έτσι και στην Andross, σε κάποιες περιοχές υπάρχουν απώλειες, ενώ σε κάποιες άλλες βρίσκεται σε πλήρη παραγωγή». Το πρόβλημα που παρουσίασε, πάντως, η Κατερίνα, στην οποία λόγω μεγαλοκαρπίας έσπαγε ο πυρήνας κατά την επεξεργασία του καρπού στα εργοστάσια, δεν συνεχίστηκε στις επόμενες ποικιλίες.

Όσον αφορά αυτήν καθεαυτή την παραγωγή, σύμφωνα με τον Γιάννη Βράνα, «η βιομηχανία φέτος θα πάρει τα κιλά που θέλει, αλλά οι παραγωγοί που είχαν απώλειες θα “μπουν μέσα”. Θεωρητικά, με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ καλλιεργήθηκαν 200.000 στρέμματα, από τα οποία και 2 τόνοι το στρέμμα να παραδοθούν κατά μέσο όρο, η βιομηχανία θα έχει συγκεντρώσει τους 400.000 τόνους που θέλει. Πολλοί παραγωγοί, όμως, έχουν σημαντικά μειωμένη παραγωγή και άρα εισόδημα».

Για μειωμένες παραγωγές στην A37 και στη Loadel κατά 50% έκανε λόγο, μιλώντας στην «ΥΧ», ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας, Χρήστος Βοργιάδης, ο οποίος ανέφερε ότι η βροχή της προηγούμενης εβδομάδας στη Βέροια επιβάρυνε περαιτέρω την κατάσταση με την εμφάνιση μονίλιας. «Χωρίς να έχω ακριβή στοιχεία, έχω σαφή εικόνα από κτήματα με πεσμένους καρπούς στο έδαφος. Για παράδειγμα, εάν περίμενε κανείς να πάρει 50 κιλά από το δέντρο, τα 30 τα έχασε». Όσον αφορά την Andross, ο ίδιος είπε ότι «κατ’ αρχάς περιμένουμε ότι η μείωση της παραγωγής θα είναι της τάξης του 25%-30%. Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε με ασφάλεια, οπωσδήποτε, όμως, η ζημιά από τη βροχή πρέπει να είναι πολύ μικρότερη, γιατί ήταν άγουροι οι καρποί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ