Quantcast

http://picasion.com/

Βρήκε... τοίχο η συζήτηση για το ροδάκινο

Συζήτηση για το ροδάκινο, τις προοπτικές και τις τιμές του επιτραπέζιου και του συμπύρηνου, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 8 Ιουλίου 2020 στο Δημαρχείο της Βέροιας. Η σύσκεψη ορίστηκε με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, σε συνεργασία με την αντιπεριφέρεια Ημαθίας και την αντιδημαρχία Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ προσκλήθηκαν να παραβρεθούν και εμπλεκόμενοι φορείς, όπως η Ε.Κ.Ε. η Διεπαγγελματική Πυρηνοκάρπων, Ομάδες Παραγωγών και Συνεταιριστικές Οργανώσεις. Τον συντονισμό της συζήτησης είχαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Α.Σ. Γεωργών Βέροιας Τάσος Χαλκίδης και Γιάννης Βράνας αντίστοιχα.
Το παρών έδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο αντιδήμαρχος αγροτικής ανάπτυξης Ηλίας Τσιφλίδης, ο πρόεδρος της Ε.Κ.Ε. Κώστας Αποστόλου, ενώ από τους συνεταιρισμούς το παρών έδωσε μόνο ο πρόεδρος του Α.Σ. Οπψροκηπευτικών Διαβατού «Άγιος Κωνσταντίνος» Τάκης Μωραλίδης.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Καλαϊτζίδης ανέφερε μεταξύ άλλων πως «είμαστε κάθε χρόνο στο ίδιο έργο θεατές», θέτοντας το ερώτημα γιατί δεν δίνεται ποτέ υψηλότερη τιμή, ενώ κάλεσε την κεντρική διοίκηση να σκύψει το κεφάλι στο πρόβλημα και να επιδοτήσει τους παραγωγούς. Τέλος, κάλεσε τους εμπλεκόμενους να αποφασίσουν αν όντως θέλουν αναδιάρθρωση της καλλιέργειας, να καθίσουν όλοι μαζί να αποφασίσουν τι πραγματικά επιθυμούν και να κατέβουν στο Υπουργείο, έτοιμοι και με συγκεκριμένες προτάσεις.
Ο κ. Βοργιαζίδης έκανε λόγο για μια αρρωστημένη κατάσταση, κάνοντας πρόταση να απευθυνθούν συλλογικά προς το Υπουργείο και να απαιτήσουν από την πολιτεία να σκύψει πάνω από το πρόβλημα και να ορίσει πόσα στρέμματα πρέπει να κοπούν αν διαπιστωθεί πως είναι πολλά και δεν μπορούν να απορροφηθούν. «Αρρωστημένη κατάσταση. Κάθε πέρυσι και καλύτερα. Δεν είναι δυνατόν να περιμένουν οι παραγωγοί να πάει κάτι στραβά με τις καλλιέργειες άλλων περιοχών για να πάει καλά η χρονιά τους», σχολίασε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος.
Την δυσαρέσκειά του για τις τιμές στο συμπύρηνο εξέφρασε ο κ. Τσιφλίδης, λέγοντας πως τα «μαντάτα» δεν ήταν τα αναμενόμενα και πως πρέπει να αναζητηθούν λύσεις. Σχετικά με το ρωσικό εμπάργκο είπε ότι είμαστε στο ίδιο έργο θεατές και ανήμποροι να αντιδράσουμε, ενώ αναφερόμενος στην κομπόστα, είπε ότι η Ελλάδα, λόγω τιμών, είναι το πρώτο βιολί παγκοσμίως, διερωτώμενος για τα πραγματικά αίτια.
Ο κ. Μωραλίδης αναφέρθηκε στην μειωμένη παραγωγή κατά 30% - 40%, το φετινό αυξημένο κόστος παραγωγής από 22€ σε 25€ και σε 27€ με 28€ με το εργόσημο, την απεργία εργατών από την Αλβανία σε χωριά της Ημαθίας και άλλα θέματα που προέκυψαν φέτος λόγω του κορωνοϊού, διερωτώμενος αν η Ε.Κ.Ε. τα βλέπει όλα αυτά. «Αν δεν πάρει το μήνυμα η Ε.Κ.Ε. θα αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε. Έχει ευθύνες, δεν συνυπολογίζει τη θέση αυτών που παράγουν την πρώτη ύλη», τόνισε, ενώ χαρακτήρισε την διάλυση των συνεταιρισμών ως την αρχή του κακού που οδήγησε στην καταστροφή του χώρου.
«Ικανοποιημένοι οι αγρότες από την τιμή. Αλλιώς θα υπήρχαν αντιδράσεις»

Από την πλευρά του ο κ. Αποστόλου σεβόμενος όπως είπε την αγωνία των παραγωγών, είπε πως σχετικά με το θέμα της τιμής, «οι αγρότες είναι ικανοποιημένοι, αλλιώς η αίθουσα θα ήταν γεμάτη και θα υπήρχαν αντιδράσεις», συμπληρώνοντας πως η τιμή διαμορφώνεται στην πορεία και οδηγείται από την λογική της αγοράς. «Υπάρχει μια πρωτοφανής αγωνία για την εξέλιξη των προϊόντων. Απόλυτος παράγοντας είναι ο Covid19 γιατί δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσει η αγορά».

Στη συνέχεια εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του προς τον δήμο και την περιφέρεια για τη μη διάθεση κομπόστας μέσω ΤΕΒΑ (αντ' αυτού όπως είπε διανέμονται μπανάνες), ενώ τόνισε και τη ζημιά που θα προκαλέσει το Brexit, σε τυχόν μη συμφωνία Ε.Ε. και Βρετανίας.

«Η ποιότητα του προϊόντος μπορεί να σώσει την κατάσταση», ανέφερε στη συνέχεια, κάνοντας λόγο για ανταγωνιστικό κόστος παραγωγής και για απόδοση στα χωράφια, λέγοντας πως προσδοκούν σε ελάχιστη ποσότητα 4 τόνους ανά στρέμμα και παραπάνω. «Αν όλα αυτά γίνουν, τότε θα υπάρχει καλύτερο εισόδημα για τον παραγωγό», σημείωσε.

Σε απάντηση στο παραπάνω, ο κ. Μωραλίδης είπε πως αυτές οι ποσότητες δεν θα δοθούν ποτέ σε βιομηχανίες και πως ο κορεσμός οδηγεί στην εξαθλίωση του προϊόντος. 

«Δεν είναι πρόθεσή μας η υπερπροσφορά. Θέλουμε να πληρώνουμε τα σωστά λεφτά» απάντησε ο κ. Αποστόλου κάνοντας λόγο για λιγότερη αλλά σωστή και καλή παραγωγή.

Σε ερώτηση του κ. Τσιφλίδη σχετικά με την τιμή, ο κ. Αποστόλου απάντησε πως αυτή τη στιγμή τιμή δεν υπάρχει. «Τα 26 λεπτά ήταν δική μου πρωτοβουλία, δική μου εκτίμηση με βάση τα σημερινά δεδομένα», σημείωσε.

Αναφερόμενος στη σχέση μεταξύ αγροτών και βιομηχανίας, ο κ. Χαλκίδης είπε πως πρέπει να είναι συνεργάτες και πως αν δεν υπάρχουν χωράφια δεν υπάρχει βιομηχανία και το αντίστροφο. Σχετικά με την αναδιάρθρωση ανέφερε πως είναι σωστή, «να βάλουμε λίγα, να καλύπτουμε τις βιομηχανίες, να πληρώνεται ο παραγωγός αυτό που πρέπει», συμπλήρωσε.
Ως παίκτη που παίζει μπάλα μόνος του στο γήπεδο χαρακτήρισε την βιομηχανία ο Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου από τον Α.Σ. Βέροιας, λέγοντας πως και τα εργοστάσια και τα χωράφια είναι δικά τους και πως δεν θα έχουν πρόβλημα αν οι αγρότες τα εγκαταλείψουν γιατί θα βρεθούν άλλοι να τα πάρουν.

Κατά συνέπεια η σύσκεψη δεν οδήγησε πουθενά, καθώς από την πλευρά της Ε.Κ.Ε. το θέμα της τιμής είναι κάτι που δεν μπορούσε να θιχτεί και η συζήτηση δεν μπορούσε να προχωρήσει, απουσίαζαν οι εκπρόσωποι συνεταιρισμών και δεν υπήρχε ισχυρός αντίλογος στις θέσεις της βιομηχανίας.
















8 σχόλια:

  1. η λυση ειναι μια, συντεταγμενη κτηνοτροφια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ακομα χειροτερες τιμες και καταστασεις

      Διαγραφή
    2. πως το πετυχαινουν τοσες χωρες?

      Διαγραφή
  2. οταν μαθεις στο "τζαμπα" μετα δεν πληρωνεις περισσοτερο. ετσι ειναι στη ζωη φιλοι αγροτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλα τα ειπε ο αποστολου μαγκας! αφου ειστε βοδια αγροτες και δεν αντιδρατε οι τιμες θα ειναι παντα εκει χαμηλα και θα λετε και ευχαριστω ... χαχαχα ωραιος ο προεδρος(στα καφενεια ολοι οι αγροτες μαγκες το παιζουν αλλα στα εδρανα κοτες ειναι)20 λεπτα δωστους προεδρεεεεεε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ κύριε πρόεδρε της ΕΚΕ,θα πρεπε να κάνεις πρώτα μια βόλτα στον κάμπο της Ημαθίας κ αφού δεις πόσες φάρμες με ροδάκινα είναι παρατημένες επειδή παίρνετε κάθε χρόνο τσάμπα τις παραγωγές μετά να μας πεις αν είναι ' μια χαρά οι τιμές'' ... ΧΑ ΧΑ ΧΑ άκου μια χαρά!!!!!Ντροπή κ αισχος κύριε πρόεδρε που πλουτιζετε τόσες δεκαετίες με τον ιδρώτα των αγροτών....λίγος σεβασμός!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τελικά
    και το ΕΜΠΆΡΓΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΊΑ!

    ήταν προμελετημένο
    με τούς παράγοντες τού ΣΥΡΙΖΑ προοδευτικής Συμμαχίας
    πρίν από 2.5 δυόμιση χρόνια

    με υπουργό τότε τού ΣΥΡΙΖΑ
    τον Βαγγέλη Αποστόλου!

    Και με τούς Συμβούλους του!

    Αφού το γράψανε
    τούς δώσανε στους Ευρωβουλευτές μας

    Και έτσι το Επέβαλλαν εκεί στην Κομισιόν

    να ενταχθεί και ή Ελλάδα μας στο ΕΜΠΆΡΓΚΟ ΤΗΣ ΡΩΣΊΑΣ!

    Και έτσι Αφού εμείς οί αγρότες ροδακινοπαραγωγο από Ημαθία και Πέλλα
    είμαστε Στο ΕΜΠΆΡΓΚΟ ΤΗΣ ΡΩΣΊΑΣ

    επόμενο είναι να μην υπάρχουν αγορές Για τα Επιτραπέζια ροδάκινα!

    Και έτσι οί τιμές στα ροδάκινα
    θα είναι για πάντα στα 0.20 όταν είναι πλήρης ή Παραγωγή!

    Και στα 0.30 λεπτά το κιλό

    όταν θα είναι Μειωμένη ή Παραγωγή στα ροδάκινα
    από την παγωνιά
    Και από το χαλάζι! Όπως είναι για φέτος!

    Και έτσι ή τιμή και στα συμπυρινα ροδάκινα
    θα είναι για πάντα στα 0.25 λεπτά το κιλό

    Δηλαδή στις 85 δραχμές το κιλό!

    Και ξέρουμε ότι ή κομπόστα ροδακινο δεν είναι στο ΕΜΠΆΡΓΚΟ ΤΗΣ ΡΩΣΊΑΣ!

    Ενώ άν Δεν είμασταν στο ΕΜΠΆΡΓΚΟ ΤΗΣ ΡΩΣΊΑΣ
    Εμείς οί αγρότες ροδακινοπαραγωγο από Ημαθία και Πέλλα

    τα επιτραπέζια ροδάκινα πάντα θα ήταν οί τί στα 0.50 λεπτά το κιλό Και περισσότερα!

    γιατί ξέρουμε ότι ή αγορά της ΡΩΣΊΑΣ είναι πάρα πολύ μεγάλη!

    Και θα υπήρχε ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ !

    Και έτσι όλα οί αγρότες ροδακινοπαραγωγο από Ημαθία και Πέλλα

    θα φυτεύαμε και θα καλλιεργούσαμε
    επιτραπέζια ροδάκινα!

    Αφού οί τιμές στα ροδάκινα επιτραπέζια
    θα ήταν πάνω από 0.50 λεπτά το κιλό!

    Και όσο για τα Συμπυρινα ροδάκινα
    Αφού ή τιμή θα είναι για πάντα στα 0.25 λεπτά το κιλό!

    δεν θα φυτεύαμε και δεν θα καλλιεργούσαμε
    συμπυρινα ροδάκινα με τις 85 δραχμές το κιλό!

    Και έτσι οί Βιομηχανίες κομποστας
    θα έκλειναν Αφού δεν θα υπήρχαν ροδάκινα!

    Αλλιός για να δουλέψουν οί Βιομηχανίες κομποστας

    θα έπρεπε να πληρώσουν με τις 0.54 λεπτά το κιλό στα συμπυρινα ροδάκινα!

    Όπως πληρώνουν οί Βιομηχανίες κομποστας
    της ΙΤΑΛΊΑΣ!

    Και έτσι
    Εμείς οί αγρότες ροδακινοπαραγωγο από Ημαθία και Πέλλα
    Αφού ή τιμή θα είναι ή αξιοπρεπή
    βάση πώλησης στα χαρτοκιβώτια
    με 24 ευρώ το χαρτοκιβώτιο!

    πού πουλάνε οί Συνεταιριστικές βιομηχανίες ΒΕΝΟΥΣ και ΑΛΜΜΕ !
    Όπως και οί Ιδιώτες Βιομήχανοι!!!

    τότε θα φυτεύαμε και θα καλλιεργούσαμε τα Συμπυρινα ροδάκινα!

    άρα το ΕΜΠΆΡΓΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΊΑ

    για εμάς τους ΈΛΛΗΝΕΣ αγρότες ροδακινοπαραγωγο από Ημαθία και Πέλλα!

    Ρωτάμε!
    ήταν τυχαίο! ! !

    Αυτό άν θέλουν οί τοπικοί ΠΑΡΆΓΟΝΤΕΣ όλων τών Πολιτικών Κομμάτων!

    μπορούν να το ΔΙΑΠΙΣΤΏΣΟΥΝ.

    θα το γνωρίζουνε σε 6 έξι μήνες!

    θα πούνε και τα ονόματα όλων τών Συμβούλων
    αλλά και τα υπουργεία
    πού το Μαγειρεψαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ