Quantcast

http://picasion.com/

Σύνοδος Κορυφής: Έκλεισε η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης

Πάνω από 70δις στην Ελλάδα
Σε συμφωνία κατέληξαν τα ξημερώματα της Τρίτης και έπειτα από πέντε ημέρες σκληρών διαπραγματεύσεων, οι ηγέτες των 27 κρατών - μελών για τον νέο επταετή προϋπολογισμό της Ένωσης και το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με την πρόταση που υιοθετήθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής, το συνολικό ύψος του ταμείου παραμένει στα 750 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 390 δισεκατομμύρια για επιχορηγήσεις και 360 δισεκατομμύρια ευρώ για δάνεια. Την ίδια στιγμή, αυξάνονται δραματικά οι επιστροφές εισφορών προς όφελος των χωρών που συνεισφέρουν στην Ε.Ε. (δηλαδή των τσιγκούνηδων του Βορρά), ενώ ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός παραμένει 1,074 τρισ. ευρώ. 

Η Ελλάδα φαίνεται ότι παραμένει από τις πιο ευνοημένες χώρες της πρότασης, αφού παρόλο που μειώνονται οι επιχορηγήσεις, το ποσό που αναμένεται να λάβει παραμένει το ίδιο. Επίσης, η Ελλάδα φαίνεται να ευνοείται από την κατανομή των κονδυλίων, αφού η πρόταση προβλέψει την εκταμίευση του ποσού με βάση στοιχεία όπως το ΑΕΠ, η ανεργία και η ύφεση. Για την περίοδο 2021-2022, η πρόταση υιοθετεί την πρόταση της Κομισιόν, ενώ για το 2023, λαμβάνεται υπόψη η ανεργία της περιόδου 2015-2019, σε συνδυασμό με τις απώλειες του ΑΕΠ το 2020.

«Γυρίζουμε στην Αθήνα με πακέτο που ξεπερνά τα 70 δισεκ. ευρώ, ένα μέγεθος πρωτοφανές για τη χώρα μας, τα οποία θα τα διαχειριστούμε με ευθύνη και σύνεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση... Ήταν ένας δίκαιος συμβιβασμός» τόνισε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της, χαρακτηρίζοντάς την ιστορική και κάνοντας λόγο για «ένα πάρα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα». 

«Ήταν ένας εύλογος και δίκαιος συμβιβασμός. Καταλήξαμε σε μια ιστορική συμφωνία... Πρόκειται για πολύ φιλόδοξη αντίδραση στο συμμετρικό σοκ που προκάλεσε η πανδημία, που δείχνει ότι η Ευρώπη ακούει "τη βοή των επικείμενων γεγονότων" με Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισεκ. και προϋπολογισμό 1.074 τρισεκ. ευρώ για την επόμενη επταετία» σημείωσε. Όπως επισήμανε, οι επιδοτήσεις από το πρόσθετο πρόγραμμα που εγκρίθηκε ουσιαστικά αντιστοιχούν σε ένα επιπλέον ΕΣΠΑ κάτι παραπάνω από 19 δισεκ. ευρώ στα οποία προστίθενται γύρω στα 12,5 δισεκ. ευρώ σε δάνεια για να καταλήξουμε ξανά στο τελικό ποσό των 32 δισεκ. ευρώ. «Τα χρήματα εκταμιεύονται με όρους πιο ευέλικτους από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ». 

Τα 70 δισ. για την Ελλάδα δεν θα συνοδεύονται από μνημόνιο

Το πόσο των 70 δισ. ευρώ που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και τις άλλες κοινοτικές πήγες δεν θα συνοδεύεται από μνημονιακούς ορούς σύμφωνα με όσα εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι τα από τα 70 δισ. ευρω που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τα 32 δισ. θα απορροφηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης (μέσα από επιχορηγήσεις και δάνεια) ενώ τα υπόλοιπα 38 δισ. ευρώ θα δοθούν μέσα από δράσεις της κοινής αγροτικής πολιτικής και από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάπτυξης για την περίοδο 2021-2027.

Ο κ. Σταϊκουρας έκανε λόγο για σημαντική χρηματοδότηση προς την χωρά μας για τα επόμενα 6-7 χρόνια. Όπως είπε, τα χρήματα θα δεσμευτούν μέσα στην προσεχή τριετία, ενώ οι εκταμιεύσεις θα γίνουν μέσα σε διάστημα 6-7 χρόνων. Επεσήμανε πως η Ελλάδα θα ακολουθήσει τα όσα ισχύουν και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται εκτός δημοσιονομικών στόχων, στάθηκε ιδιαίτερα στο οτι η νέα χρηματοδότηση δεν θα φέρει νέο μνημόνιο στην χώρα μας, αλλά τόνισε με νόημα ότι θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως άλλωστε γίνεται και σήμερα π.χ για τις δαπάνες που υλοποιούνται στο πλαίσιο της υγειονομικής κρίσης.

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα γίνει και νέα εκταμίευση κρατικών δανείων μεσώ της επιστρεπτέας προκαταβολής 2. Όπως εκτίμησε, οι τράπεζες θα έχουν χορηγήσει το σύνολο των 12.000 δανείων που προγραμματίζονται μεσώ του ΤΕΠΙΧ ΙΙ ενώ είναι πιθανό να εκταμιευτεί και το μεγαλύτερο μέρος από το ποσό που έχει δεσμευτεί στο εγγυοδοτικό ταμείο.

2 σχόλια:

  1. Μπράβο Κουλη τους έκανες τα μούτρα κρέας.
    (πόσο να αντέξουν οι άνθρωποι κλεισμένοι στην ίδια αίθουσα μαζί του;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ