Στο Τμήμα λόγω... θρησκευτικών εκπαιδευτικοί της Νάουσας

Ανακοινώσεις και απαντήσεις
Αναστάτωση και αντιδράσεις προκάλεσε η κλήση στο αστυνομικό τμήμα εκπαιδευτικών της Νάουσας, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για την διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία. Όλα ξεκίνησαν πέρυσι τον

Φεβρουάριο όταν η Ένωση Γονέων και κηδεμόνων Νάουσας, πρόεδρος της οποίας είναι ο πατήρ Νικόλαος Παπαθεοδώρου, κοινοποίησε μια επιστολή σε εισαγγελία, δασκάλους, διευθυντές σχολείων, βουλευτές του νομού, τον δήμαρχο αλλά και στους μητροπολίτες Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, ζητώντας τους να πάρουν θέση και να καταγγείλουν ότι το μάθημα των Θρησκευτικών δεν είναι αυτό που θα έπρεπε να διδάσκονται τα παιδιά τους, βάσει των αποφάσεων που έχει εκδώσει το ΣΤΕ για τα βιβλία των θρησκευτικών που εκδόθηκαν επί υπουργίας Γαβρόγλου. Η Εισαγγελία Βέροιας αποφάσισε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και έτσι φτάσαμε στην κλήση των εκπαιδευτικών από την αστυνομία.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε η ΕΛΜΕ Ημαθίας:

«Σε άλλες εποχές που -νομίζαμε πως- αφήσαμε πίσω με την μεταπολίτευση, μας γύρισε η κλήση για ένορκη κατάθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Νάουσας όλων των Διευθυντών- Διευθυντριών των Δημοτικών – Γυμνασίων-Λυκείου του Δήμου Νάουσας επειδή διδάσκεται στα σχολεία τους, όπως προβλέπουν τα “νέα αναλυτικά προγράμματα” και οι φάκελοι μαθήματος 2018-2019, το μάθημα των θρησκευτικών.

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Νάουσας, κατέθεσε επιστολή - καταγγελία στην εισαγγελία Βέροιας με αναφορά τους Διευθυντές των σχολείων και κατ’ επέκταση και τους συνάδελφους - συναδέλφισσες καθηγητές θεολόγους και δασκάλους που διδάσκουν το μάθημα των Θρησκευτικών, όπως περιέχεται στο αναλυτικό πρόγραμμα που το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων τους απέστειλε, για διάπραξη του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος δημοσίου υπαλλήλου!!!

Με βάση αυτή την επιστολή η Εισαγγελία Βέροιας διέταξε προκαταρκτική εξέταση. Έτσι κλήθηκαν να καταθέσουν οι τρεις πρώτοι διευθυντές Γυμνασίων -ευτυχώς ως μάρτυρες κι όχι ως κατηγορούμενοι. Οι ίδιοι δεν πήγαν να καταθέσουν αναμένοντας τα αποτελέσματα από τις παρεμβάσεις της ΕΛΜΕ.

Το αναλυτικό πρόγραμμα όπως είναι ευρύτατα γνωστό, αποφασίζεται από το Υπουργείο και κανέναν άλλον θεσμό ή πρόσωπο. Ως εκ τούτου, αν κάποιος κρίνει ή θέλει να διερευνήσει τυχόν παράβαση νόμου, πρέπει να στραφεί προς το Υπουργείο Παιδείας κι όχι στους διδάσκοντες που κάνουν ευσυνείδητα τη δουλειά τους.

Η καταγγελία προς την Εισαγγελία των ίδιων των εκπαιδευτικών και των Διευθυντών των σχολικών μονάδων από την ανωτέρω Ένωση, αποτελεί ακραία προσπάθεια εκφοβισμού των συναδέλφων με στόχο την ποινικοποίηση της σχολικής ζωής.

Η ΕΛΜΕ Ημαθίας από την πρώτη στιγμή που πληροφορήθηκε το γεγονός επικοινώνησε (Σάββατο 27\7\2020) με την Διεύθυνση Β\θμιας Εκ\σης, επισκέφθηκε (Κυριακή 28\7) το ΑΤ Νάουσας με συνοδεία δικηγόρου και μετά από έκτακτη συνεδρίαση της, έκανε παράσταση διαμαρτυρίας με δικηγόρο στην αρμόδια Αντιεισαγγελέα Βέροιας (29/6/2020) ζητώντας να αξιοποιηθούν στοιχεία από το Υπουργείο και τις αρμόδιες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης προκειμένου να μην αναστατωθεί η σχολική κοινότητα και να αρχειοθετηθεί η καταγγελία κατά των συναδέλφων Διευθυντών και διδασκόντων.

Τέλος θέλουμε να επισημάνουμε πως με την επιστολή της η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Νάουσας αλλά και με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της καλεί φορείς όπως οι βουλευτές του Νομού μας, ο Δήμαρχος της πόλης, ο Μητροπολίτης κτλ να πάρουν θέση για το θέμα. Καλούμε κι εμείς λοιπόν την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, τους βουλευτές, τους Δημάρχους, τα δημοτικά συμβούλια, τον Μητροπολίτη, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των σχολείων να πάρουν θέση και να μας πουν αν συμφωνούν με την ποινικοποίηση της σχολικής ζωής.»

Η απάντηση του συλλόγων γονέων και κηδεμόνων του Δήμου Νάουσας:

«Ως πρόεδρος της Ενώσεως συλλόγων γονέων και κηδεμόνων του Δήμου Νάουσας θα ήθελα να ενημερώσω γονείς και διδασκάλους πως από τα τέλη Φεβρουαρίου είχαμε στείλει μια επιστολή διαμαρτυρίας στους Διευθυντές όλων των σχολείων του Δήμου μας, όλων των φορέων μεταξύ αυτών και της εισαγγελίας, των Βουλευτών του Νομού μας και του Δημάρχου της Πόλης μας, αλλά και στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, με την οποία ζητούσαμε να επιληφθούν του θέματος ότι οι φάκελοι μαθήματος Θρησκευτικών βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκαν αντισυνταγματικές, αντιπαιδαγωγικές, αντιορθόδοξες, και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τις υπουργικές αποφάσεις, δυνάμει των οποίων έχουν εκδοθεί τα βιβλία- φάκελοι Θρησκευτικών (πρόγραμμα Γαβρόγλου), επισημαίνοντας ότι τα «βιβλία» συνιστούν «επέμβαση στον ευαίσθητο ψυχικό κόσμο των μαθητών».

Καλέσαμε όλους τους φορείς 


1) Να αποσυρθούν άμεσα τα παράνομα-αντισυνταγματικά, αντιπαιδαγωγικά και αντιχριστιανικά βιβλία-Φακέλους του μαθήματος των Θρησκευτικών με αντικατάσταση αυτών με έντυπο υλικό Ορθόδοξου Χριστιανικού περιεχομένου (έως ότου εκδοθούν τα νέα βιβλία θρησκευτικών από το Υπουργείο σύμφωνα με ό,τι προβλέπει ο νόμος).

2) Να πραγματοποιηθεί άμεση ενημέρωση Γονέων και μαθητών όσον αναφορά την απόφαση του ΣτΕ για το συγκεκριμένο θέμα.

Τέσσερις μήνες μετά από όλο αυτό και χωρίς καμία αντίδραση από τότε, σήμερα ο εισαγγελέας καλεί τους Διευθυντές των σχολείων για διευκρινήσεις σχετικά με το μάθημα.

Εμείς δηλώνουμε ευθαρσώς ότι δεν κάναμε μηνυτήρια αναφορά για κανέναν, ούτε έχουμε πρόθεση κακή για κάποιον, παρά μονάχα με αισθήματα καλής προαίρεσης να ενημερώσουμε τους γονείς για τα παιδιά μας, για το αύριο του τόπου μας.

Παρακάτω επισυνάπτουμε και την επιστολή που έχουν παραλάβει ΟΛΟΙ μηδενός εξαιρουμένου από τα τέλη Φεβρουαρίου, χωρίς καμία αντίδραση ή αρνητική διάθεση γι' αυτό, ούτε λάβαμε απάντηση στην επιστολή μας:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Όπως γνωρίζετε το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο (ΣτΕ), με τις υπ’ αριθμ. 660 και 926 αποφάσεις του 2018 αλλά και τις νεώτερες 1749 και 1752 του 2019 αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, έκρινε αντισυνταγματικές, αντιπαιδαγωγικές, αντιορθόδοξες, και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τις υπουργικές αποφάσεις, δυνάμει των οποίων έχουν εκδοθεί τα βιβλία- φάκελοι Θρησκευτικών (πρόγραμμα Γαβρόγλου), επισημαίνοντας ότι τα «βιβλία» συνιστούν «επέμβαση στον ευαίσθητο ψυχικό κόσμο των μαθητών».

Κατά συνέπεια και με βάση όσων ορίζει το άρθρο 25 παρ.3 του Υπαλληλικού Κώδικα,η μη συμμόρφωση και η επιμονή κάθε αρμοδίου να διδαχθεί το μάθημα μέσα από τα σχολικά αυτά εγχειρίδια συνιστά πράξη άδικη, παράνομη και αξιόποινη και γεννά λόγο αποζημιώσεως για ηθική βλάβη…

Σύμφωνα με τα παραπάνω καλείστε:

1) Να αποσύρετε άμεσα τα παράνομα-αντισυνταγματικά, αντιπαιδαγωγικά και αντιχριστιανικά βιβλία-Φακέλους του μαθήματος των Θρησκευτικών
με αντικατάσταση αυτών με έντυπο υλικό Ορθόδοξου Χριστιανικού περιεχομένου
(έως ότου εκδοθούν τα νέα βιβλία θρησκευτικών από το Υπουργείο σύμφωνα με ό,τι προβλέπει ο νόμος).

2) Να πραγματοποιηθεί άμεση ενημέρωση Γονέων και μαθητών όσον αναφορά την απόφαση του ΣτΕ για το συγκεκριμένο θέμα.

Σας γνωστοποιούμε πως είμαστε αποφασισμένοι να παρακολουθήσουμε στενά το συγκεκριμένο θέμα και, εφόσον κριθεί απαραίτητο, θα κινήσουμε κάθε νόμιμη διαδικασία κατά παντός υπευθύνου (και προσώπου),ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα και η ηθική και πνευματική ασφάλεια όλων των μαθητών κάθε σχολείου του Δήμου μας.

Με τιμή
Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Νάουσας.»

6 σχόλια:

 1. Στην δημοκρατία κυρίαρχος είναι ο λαός και η πολιτεία οφείλει να νομοθετεί και να πράττει σύμφωνα με τη θέλησή του λαού. Ο Ελληνικός λαός, ιστορικά, με αγώνες, αίμα και θυσίες, είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένος με την ορθόδοξη πίστη στον Τριαδικό Θεό. Η παιδεία οφείλει, στα παιδιά του λαού, να μεταλαμπαδεύει, μαζί με τις αιώνιες αξίες και ιδανικά της φυλής μας, τη γνώση της αληθινής ορθόδοξης πίστης, χωρίς να μπερδεύονται με άλλες ομολογίες και αιρέσεις. Όσο αναφορά για τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ, ας ήμαστε επιφυλακτικοί, γιατί είναι γνωστές οι μαρξιστικές καταβολές του.
  Ένας Έλληνας Ορθόδοξος Χριστιανός- Εκπαιδευτικός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ναι, ο μεγας αλεξανδρος ηταν χριστιανος

   Διαγραφή
  2. Ο μεγάλος ηγέτης, είχε μεγάλο διδάσκαλο.

   Διαγραφή
 2. Σε μια εποχη που ορισμενοι αναζητουν να ειναι μονιμως σε καποιον ΑΠΕΝΑΝΤΙ, που χαρακτηριζουν ως εθνικιστες,σκοταδιστες,χουντικους και φανατικους αυτους με τους οποιους διαφωνουν, απαιτειται συνεση και ψυχραιμια απο τις αληθινα δημοκρατικες φωνες..Διοτι αυτες οι ολιγες ψευτοπροοδευτικες φωνες ειναι εν τελει οι αληθινα φασιστικες..
  Στον χωρο της εκπαιδευσης υπαρχουν κυριως αποψεις ανεκτικοτητας κ ελευθεριας. Οι αυταρχικες αποψεις ειναι τελικως οι αριστερες που καθετι αντιθετο σπευδουν να το αφορισουν με παθος..και αυτο το χαρακτηριζουν αγωνα...τους μαθαμε πια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Makari na katargithoun ta 8riskeftika

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ἡ ἀντίχριστος, μισελληνική κυβέρνησις τῆς Νέας Δημοκρατίας ἠγνόησεν ἐσκεμμένως κωλυσιεργοῦσα τήν ὡς μή ὤφειλε, μέχρι παρεξηγήσεως βραδύνασαν ἀπόφασιν τοῦ ΣτΕ. Ἡ ἐνοχή βαρύνει πρώτιστα τήν κυβέρνησι καί τήν ἀφωρισμένη, κακῇ τῇ μοῖρᾳ προϊσταμένη τοῦ ὑπουργείου (ἀντεθνικῆς) Παιδείας καί Θρησκευμάτων.

  Δόξα τῷ Θεῷ, ἐφέτος δέν ἐστάλησαν στά σχολεῖα μαζί μέ τά ἄλλα βιβλία γιά το σχολ. ἔτος 2020-2021 οἱ δυσώνυμοι «φάκελλοι» ἀντιχριστιανικῆς πλύσεως ἐγκεφάλου. Χρειάζεται πάντως ἐπαγρύπνησι._

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ