Quantcast

http://picasion.com/

Πληρωμή de minimis ή 7χίλιαρο ζητάνε οι ροδακινοπαραγωγοί

Με δεδομένο ότι υπάρχει φέτος μείωση των ελληνικών εξαγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών αλλά και το αυξημένο κόστος παραγωγής, λόγω έλλειψης εργατών κατά το αραίωμα, την χορήγηση έκτακτων ενισχύσεων ζητάνε οι ροδακινοπαραγωγοί από την κυβέρνηση. Μάλιστα επειδή πέρσι υπογράφηκε απόφαση για χορήγηση ενίσχυσης (de minimis) σε επιτραπέζια ροδάκινα και σε νεκταρίνια, φέτος ζητάνε να καταβληθούν οι ενισχύσεις και στα συμπύρηνα ροδάκινα. Να θυμήσουμε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έκανε ο πρόεδρος της ΕΚΕ, Κώστας Αποστόλου, οι τιμές παραγωγού φέτος θα κυμανθούν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.

Όσον αφορά τα επιτραπέζια και τα νεκταρίνια, μπορεί για κάποιες υπερπρώιμες ποικιλίες να είχαμε καλές τιμές, ωστόσο από τον Αύγουστο, που αναμένεται να πέσουν μεγαλύτερες ποσότητες στην αγορά, μπορεί να έχουμε φαινόμενα πτώσης τιμών όπως είχαμε και για τα καρπούζια.

Να θυμίσουμε ότι στο περιοδικό Γεωργία Κτηνοτροφία που κυκλοφορεί στα περίπτερα (τεύχος Ιουνίου 2020) είχαμε επισημάνει τον προβληματισμό του κλάδου για την εξέλιξη των τιμών παραγωγού φέτος και είχαμε πρώτοι αναφερθεί (όταν άλλοι έλεγαν για μεγάλη αύξηση τιμών στα υπερπρώιμα) στην ανάγκη της ηγεσία του ΥπΑΑΤ να ξεκινήσει τον σχεδιασμό για την εισοδηματική στήριξη των παραγωγών.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Βοργιάδης, πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Ημαθίας,«υπάρχουν τα 350 εκατ. ευρώ που μπορεί να μοιράσει η κυβέρνηση με τις έκτακτες ενισχύσεις έως 7.000 ευρώ λόγω COVID-19. Επίσης θα μπορεί η κυβέρνηση να χορηγήσει και φέτος ενισχύσεις de minims. Να θυμίσουμε ότι οι δενδρώδεις καλλιέργειες δεν εντάχθηκαν στους ΚΑΔ για ενισχύσεις λόγω κορονοϊού. Επίσης έχουμε για ακόμη μια χρονιά «μπλοκαρισμένη» τη ρώσικη αγορά. Στην πρόσφατη συνέλευση του συλλόγου ο δήμαρχος Βέροιας υποσχέθηκε ότι θα διοργανώσει μια συνάντηση των εκπροσώπων των παραγωγών και των συνεταιρισμών της περιοχής, με τους βουλευτές της περιοχής και την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, στην οποία θα συζητηθεί η φετινή πορεία των τιμών παραγωγού στα πυρηνόκαρπα αλλά και θέματα αναδιάρθωσης καλλιεργειών και προγραμματισμού φύτευσης, όπως γίνονται σε άλλες ανταγωνιστικές χώρες (Ισπανία και Ιταλία)».

2 σχόλια:

  1. Όχι άλλη ζητιανιά. Να πάρουνε γενναίες αποφάσεις για το ροδάκινο. Το ροδάκινο δεν είναι ελιά. Το ροδάκινο έχει τρέλα Εξοδα κ πολύ κόπο για να παραχθεί. Πρέπει επιτέλους να πάρει την αξία του.. είναι είδος πολυτελείας κ όχι σκουπίδι. Γιατί σαν σκουπίδι το αντιμετωπίζουν. Ένα τελάρο ροδάκινα έχει όσο μια σοκοφρετα. Έλεος πια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ