Quantcast

http://picasion.com/

Κινητοποίηση αγροτών στον ΕΛΓΑ Βέροιας

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στη Βέροια πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης 1 Ιουλίου 2020 αγρότες και κτηνοτρόφοι των νομών Ημαθίας και Πέλλας, στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών της
Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν από την Ημαθία ο Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Βέροιας και ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» και δύο σύλλογοι από την Πέλλα. Βασικό ζήτημα της κινητοποίησης ήταν ο κανονισμός λειτουργίας του ΕΛΓΑ αλλά και το αγροτικό εισόδημα που χάνεται για ακόμα μια χρονιά λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Σε δηλώσεις του ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στον ΕΛΓΑ είπε πως είναι ένας οργανισμός που παραπαίει και δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των αγροτών, κάτι που όπως είπε οφείλεται στην πολιτική, που θεωρεί ότι ο οργανισμός μπορεί να συντηρηθεί και να καταβάλει τις αποζημιώσεις μόνο από τις εισφορές των αγροτών. 
«Ζούμε στο πετσί μα την κλιματική αλλαγή που όλοι ευαγγελίζονται αλλά κανείς δεν παίρνει μέτρα, με τεράστιες καταστροφές που δεν αποζημιώνονται. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι αγρότες δεν μπορούν να συνεχίσουν να καλλιεργούν φυσιολογικά. Δεν έχουμε εμείς την ευθύνη για την κλιματική αλλαγή, αυτοί που την έχουν να αναλάβουν και το κόστος. Εμείς εισπράττουμε μόνο τις συνέπειες. 
Καλούμε την κυβέρνηση και το υπουργείο να πάρει άμεσα μέτρα για την στήριξη του ΕΛΓΑ, για την κάλυψη των ζημιών, για τη στελέχωση του Οργανισμού, να στηριχθεί όσο γίνεται περισσότερο από το Δημόσιο, ώστε οι αγρότες να απολαμβάνουν τις αποζημιώσεις που τους αναλογούν, συμβάλλοντας όσο μπορούν και με τις δικές τους δυνάμεις. Δε θα πληρώνουμε τα σπασμένα άλλων. Όλα αλλάζουν στην ζωή και την παραγωγή και θα πρέπει να δούμε το θέμα του ΕΛΓΑ από την αρχή ώστε να γίνει ένας ισχυρός και ασφαλής οργανισμός», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συλλόγου Μαρίνος Αντύπας Τάκης Τσιουλάκος ανέφερε:
«Χιλιάδες μικροί παραγωγοί στην Ημαθία και την Πέλλα μένουν για ακόμα μια φορά χωρίς σοδειά και εισόδημα, από τις τεράστιες καταστροφές από χαλάζι και άλλα καιρικά φαινόμενα, με τις ευθύνες να βαραίνουν τις κυβερνήσεις και τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, που δεν ασφαλίζει τους παραγωγούς στο 100% της ζημιάς, παρά τα υπέρογκα ποσά που αυτοί καταβάλλουν στον οργανισμό. Εδώ και μια δεκαετία, καμία κυβέρνηση δεν έδωσε το 20% των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ, ενώ ακόμα δεν έχουν πληρωθεί το υπόλοιπο 35% για τις ζημιές του 2019 αλλά και παρελθόντων ετών. Τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων για την μη δυνατότητα ανταπόκρισης του ΕΛΓΑ στις υποχρεώσεις του, καθώς δεν έχουν καταβάλλει το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στον οργανισμό. Η κυβέρνηση συγκαλύπτει τις οφειλές και μιλάει για πρόβλημα στη ρευστότητα, για αναδιοργάνωση και εξυγίανση του οργανισμού, χωρίς να λάβει υπόψη της τα αιτήματα των αγροτών, αλλά με είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στον ΕΛΓΑ, προκειμένου να πληρώνουν οι αγρότες υψηλά ασφάλιστρα αλλά κανέναν να λέει πόσα θα αποζημιώνονται», ανέφερε ο κ. Τσιουλάκος.

Σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις», ο κ. Τσιουλάκος σχολίασε πως «Δεν πρόκειται να τρομοκρατηθούμε. Παλεύουμε για τα προβλήματα επιβίωσης του αγρότη και κτηνοτρόφου, δεν μας τρομάζουν τα αγοροτοδικία και στέλνουμε το μήνυμα ότι θα μείνει στα χαρτιά».






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ