Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Τα πρώτα τεστ Covid-19 στη Βέροια - Ποια η διαδικασία;

Ρεπορτάζ του veriotis.gr στο ιατρείο του Πέτρου Θεμελή
Η είδηση πως ιδιωτικό μικροβιολογικό εργαστήριο της Βέροιας προχώρησε στην απόκτηση ειδικού εξοπλισμού και αναλυτή για την διενέργεια της εξέτασης για την ανίχνευση του νέου κορωνοϊού SARS-Cov-2, ήταν κάτι που
μας κίνησε το ενδιαφέρον. Τεστ για τον κορωνοϊό. Πού το κάνω; Πότε το κάνω; Πώς γίνεται; Πονάει; Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα; Γιατί να το κάνω; Είναι κάποια από τα πολλά ερωτήματα που γεννήθηκαν σε όλους μας με την έξαρση της πανδημίας του Covid-19 στην χώρα μας.
Επικοινωνήσαμε με τον Ιατρό - Μικροβιολόγο Πέτρο Θεμελή, ο οποίος από την Δευτέρα 15 Ιουνίου διενεργεί στο ιατρείο του την μοριακή εξέταση PCR real-time, και του ζητήσαμε να επισκεφθούμε το ιατρείο του ώστε να καταγράψουμε τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η λήψη δείγματος για τον Covid-19, να μας εξηγήσει την διαδικασία και να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με την εξέταση. 

Αφού κλείσαμε το ραντεβού μας και εισερχόμενοι στο χώρο λάβαμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, προχωρήσαμε στην καταγραφή της διαδικασίας. Φυσικά, καθότι η παρακολούθησης και καταγραφή της εξέτασης σε πραγματικό ασθενή είναι αδύνατη, τόσο για λόγους προσωπικών δεδομένων όσο και για λόγους ασφαλείας, ο κ. Θεμελής μας επέτρεψε να παρακολουθήσουμε μια εικονική διαδικασία λήψης δείγματος και ανάλυσής του μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος.

Ποια διαδικασία ακολουθείται; Ο ασθενής εισέρχεται στο εργαστήριο μόνο έπειτα από ραντεβού και ενημέρωση του ιατρού για το είδος της εξέτασης. Αμέσως απομονώνεται στην αίθουσα εξέτασης, όπου ο ιατρός, φορώντας την ειδική στολή και όλα τα υπόλοιπα προστατευτικά αξεσουάρ, προχωράει στην λήψη ρινοφαρυγγικού δείγματος με έναν στυλεό (πολύ λεπτή μπατονέτα), διαδικασία λίγο «ενοχλητική» που όμως διαρκεί ελάχιστα δευτερόλεπτα.
Ακολουθεί η αναλυτική φάση της διαδικασίας στον θερμικό κυκλοποιητή ο οποίος βρίσκεται σε απομονωμένο χώρο εντός του ιατρείου. Η διαδικασία απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και ολοκληρώνεται σε δύο φάσεις, ενώ ο ασθενής μπορεί να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της εξέτασης μέσα σε 1 ώρα και 50 λεπτά.

Σε περίπτωση που το τεστ για τον Covid-19 βγει θετικό, παράλληλα με τον ασθενή ενημερώνεται και ο ΕΟΔΥ, ο οποίος ακολουθεί τις προβλεπόμενες διαδικασίες. 

Όπως μας διευκρίνισε ο κ. Θεμελής, δεν απευθυνόμαστε με δική μας πρωτοβουλία στο εργαστήριο προκειμένου να κάνουμε το τεστ για τον Covid-19, αλλά, έχουμε ή όχι συμπτώματα, ενημερώνουμε τον θεράποντα ιατρό μας και αν το κρίνει απαραίτητο, θα μας οδηγήσει στη διαδικασία της εξέτασης.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο Ιατρός - Μικροβιολόγος κ. Πέτρος Θεμελής μας εξήγησε μίλησε σχετικά με την ειδική αυτή εξέταση. Δείτε το βίντεο:



Ευχαριστούμε τον Ιατρό - Μικροβιολόγο κ. Πέτρο Θεμελή που μας φιλοξένησε στον χώρο του για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, καθώς και την φίλη Κατερίνα, εθελόντρια «ασθενή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ